SURADNJA S DRUŠTVOM ROCHE

U VLADI POTPISAN MEMORANDUM KOJI ĆE OMOGUĆITI UČINKOVITIJE LIJEČENJE MALIGNIH BOLESTI 'To je velika stvar za Hrvatsku'

 
Milorad Gošev, Milan Kujundžić, Andrej Plenković, Christoph Franz, Dražen Jeleč
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Uprave F. Hoffmann - La Roche AG Christopha Franza, ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke La Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč potpisali su u četvrtak u Banskim dvorima, Memorandum o suradnji između Vlade RH i društva Roche d.o.o. na pripremi i provedbi projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda.

"To je jedna velika stvar, jer će Hrvatska potencijalno postati treći laboratorij u Europi gdje će se raditi dijagnostika personalne medicine, što znači, da ljudi s istom vrstom tumora ne reagiraju na lijek jednako, stoga će se s ovim testovima ciljano davati lijek prema onome što će se genetski očitati u bolesti ili u genomu pacijenta", poručio je ministar Kujundžić.

Ministar je dodao kako to znači "osjetno bolji ishod liječenja, i osjetno racionalnije davanje lijekova" za sve oboljele od malignih bolesti koji će se moći testirati te nakon toga odabrati za njih najpreciznije liječenje. Liječenja će ujedno pokrivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Premijer Plenković pozdravio je suradnju u borbi protiv malignih bolesti.

Zagreb, 180719.
Vlada.
U nazocnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovica, ministra zdravstva Milan  Kujundzica, direktora tvrtke La Roche Hrvatska Milorada Goseva i prokurist, IDSL, Objedinjene strategije medjunarodnih poslova Drazena Jeleca potpisali su Memorandum o suradnji izmedju Vlade Republike Hrvatske i drustva Roche d.o.o.
Na fotografiji: Milorad Gosev, Milan Kojundzic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Milorad Gošev i Milan Kujundžić

"Današnji memorandum o suradnji donosi 90 milijuna kuna u prvoj fazi za financiranje posebnog laboratorija u KBC-u Zagreb, a omogućuje našim pacijentima jedan inovativan pristup, temeljen na istraživanjima i personaliziranoj medicini, koji dovodi do učinkovitijeg liječenja malignih bolesti", kazao je premijer te je dodao kako se na ovaj način pridonosi razvoju hrvatske medicine.

Govoreći o suradnji s jednom od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija, predsjednik Vlade Plenković podsjetio i na dogovor koji je postignut prilikom njegovoga susreta s predsjednikom Uprave Franzom u Davosu prije dvije godine o uključivanju hrvatskih pacijenata u kliničku studiju za lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, čime je brojnim pacijentima omogućeno besplatno liječenje.

Direktor Rochea Hrvatska, Milorad Gošev naglasio je kako smo postali prva od četiri zemlje koja je dobila sredstva za personaliziranu medicinu te smo prvi koji ćemo ih početi i koristiti.

Zagreb, 180719.
Vlada.
U nazocnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovica, ministra zdravstva Milan  Kujundzica, direktora tvrtke La Roche Hrvatska Milorada Goseva i prokurist, IDSL, Objedinjene strategije medjunarodnih poslova Drazena Jeleca potpisali su Memorandum o suradnji izmedju Vlade Republike Hrvatske i drustva Roche d.o.o.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Christoph Franz.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

"Ideja je da se kroz personalizirani pristup, gensko profiliranje svakog metastaskog tumora sukladno tom nalazu, pacijentu da terapija koja se primjenjuje s obzirom na taj nalaz. Na taj način će svaki pacijent dobiti pravu terapiju na vrijeme", poručio je Gošev.

Gošev je naglasio kako će zaposliti 30-ak zdravstvenih djelatnika za rad u laboratoriju, a istovremeno će raditi na prikupljanju strukturiranih podataka koji će pomoći pratiti ishode liječenja, po ustanovi i po pacijentu.

"Zavod će biti unutar KBC-a Zagreb, nakon potpisivanja kreće akcijski plan koji će izraditi Ministarstvo, a on mora biti završen u četiri mjeseca, i onda kreće uređenje prostora laboratorija, i to je sve proces koji smo potpisivanjem pokrenuli", zaključio je Gošev te je dodao kako je realno da će se laboratorij otvoriti prije ljeta slijedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:48