OBLJETNICA

U vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi obilježena 30. godišnjica ustrojavanja Vojne policije

Banožić je naglasio važnost Vojne policije, koja se prije svega borila s unutarnjim slabostima Hrvatske vojske
 Marko Todorov/Cropix

U vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi Croatia obilježeni su u petak 30. obljetnica ustrojavanja Vojne policije, Dan roda Vojne policije i Dan Pukovnije Vojne policije.

image
Ministar obrane Mario Banožić
Marko Todorov/Cropix

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić naglasio je važnost Vojne policije, koja se prije svega borila s unutarnjim slabostima Hrvatske vojske, kako bi ugled vojske bio što veći i da danas iza nje ne postoje nikakvi povijesni repovi, koji bi doveli u pitanje postupke tijekom Domovinskog rata.

"Iza toga je nastalo vrijeme transformacije, vrijeme koje je također vrlo izazovno, kada je trebalo sačuvati borbenu spremnost, ali isto tako s našim saveznicima razvijati vojsku da bi bila učinkovita i sposobna, kao što je danas", poručio je.

image
Marko Todorov/Cropix

Banožić je posebno istaknuo sudjelovanje Vojne policije u brojim misijama i operacijama.

image
Marko Todorov/Cropix

"Vi ste među prvima sudjelovali u mirovnim misijama i operacijama te svojom spremnošću i opremljenošću pokazali da stojimo uz bok mnogo starijim vojskama, koje su puno više ulagale u opremljenost i modernizaciju, a mi ih pratimo u tome", kazao je.

image
Marko Todorov/Cropix

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj rekao je kako je povijest Vojne policije neraskidivo vezana s poviješću Hrvatske vojske, posebice za vrijeme Domovinskog rata kada je Vojna policija provodila i vojne akcije i zadatke.

image
Marko Todorov/Cropix

"Ovo je prilika da se ujedno prisjetimo svih onih koji su se uključili u obranu domovine, a s posebnim pijetetom prisjetimo se svih onih koji su u svojoj zadaći dali i svoje živote", poručio je Hranj.

image
Marko Todorov/Cropix

Poratno vrijeme donijelo je nove izazove, za Vojnu policiju to je značilo veliki preustroj, transformaciju, s obilježjima racionalizacije i smanjenja, s ciljem da se pripremi za funkcioniranje u mirnodopsko vrijeme, kazao je.

image
Marko Todorov/Cropix

"Danas je Vojna policija manja, ali moderno opremljena postrojba sastavljena od visoko motiviranih profesionalaca sposobnih za izvršenje svih zadaća", ustvrdio je Hranj.

image
Marko Todorov/Cropix

Izaslanik predsjednika Republike Dragan Lozančić naglasio je da su ovakvi događaji prilika za pogled u prošlost i povijest Hrvatske, kao i kratki pogled u budućnost.

image
Marko Todorov/Cropix

Podsjetio je kako je prije 20-ak godina s generalom Matom Laušićem poslao prvu postrojbu Vojne policije na mirovnu misiju u Afganistan.

image
Marko Todorov/Cropix

"Imali ste jako tešku povijesti, dokazali ste se u Domovinskom ratu, u miru, i u vrlo zahtjevnim misijama daleko od domovine. Ne sumnjam da će ministarstvo napraviti sve da imate opremu i obuku koja će vam biti potreba za svaku buduću misiju", rekao je Lozančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:56