PREMIJER PLENKOVIĆ

‘U vremenu naše Vlade borba protiv korupcije je stalna. Presuda u Haagu? Pozdravljam je, ali ne možemo biti zadovoljni‘

Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike, kazao je premijer
 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković je u Vučevici u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je sudjelovao na obilježavanju početka radova nastavnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u okviru projekta FIRESPILL, komentirao suđenje u Den Haagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju koje je sud osudio na po 12 godina zatvora u ponovljenom postupku za ratne zločine u travnju 1992. godine u Bosanskom Šamcu, ali ne i za niz drugih zločina u BiH i Hrvatskoj.

- To se odvijalo dok smo bili na putu, ne mogu u ovom trenutku do kraja znati jer nisam imao vremena čitati presudu. Vidim da su oni osuđeni za Bosanski Šamac. Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike, agresije nad Hrvatskom i BiH, da su sudjelovali u najstrašnijim zločinima i da vjerujemo da će u žalbenom postupku Mehanizam uzeti u obzir ulogu u tim procesima. Pozdravljam ovaj dio za Šamac, ali ne mogu reći da možemo biti zadovoljni - kazao je premijer.

Kratko se osvrnuo na današnja uhićenja suradnika bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.

- U vremenu naše Vlade borba protiv korupcije je stalna. Manifestira se tako da policija, DORH, USKOK rade svoj posao samostalno, tajno, nepristrano i kada se tako radi sigurno da ćemo nastaviti s iskorjenjivanjem korupcije. Ne mogu komentirati pojedinačno slučajeve. Vidjet ćemo kada će DORH, odnosno USKOK obavijestiti javnost o konkretnim detaljima predmeta - kazao je.

Premijer je govorio i o potezima Vlade u aktualnom mandatu.

- Održao sam cjelovit govor prije dva dana na konferenciji koja je bila posvećena Hrvatskoj prvih 30 godina i naznačio ključne ciljeve. Moramo gledati u mandatu određene ostavštine u smislu strateških postignuća s aspekta našeg dugog mandata je članstvo u Schengenskom prostoru, ispunjeni su tehnički kriteriji za ispunjenje tog cilja. Imamo sastanak sutra vijeća za euro, ispunjavamo sve što smo zacrtali za uvođenje eura. Odlukom Vlade osigurat ćemo vanjsku sigurnost, nacionalnu sigurnost nabavom višenamjenskih borbenih aviona i na taj način imati ulogu u sigurnosti cijele regije. Očekujem da dogodine iza nas bude otvaranje Pelješkog mosta s pristupnim cestama. Naravno da su to veliki projekti i postignuća koja jačaju unutarnju i vanjsku sigurnost te monetarnu stabilnost, a slijede reforme na svim područjima, od pravosuđa, socijalne politike, obrazovanja. Vlada će nastaviti raditi ono što je uspjela do sada. Još smo u fazi prolaska kroz veliku zdravstvenu i financijsku krizu u kojoj smo izbjegli socijalnu frakturu. Bilo mi je važno da pokažemo ulogu države u očuvanju radnih mjesta i pomoći hrvatskim gospodarstvenicima da premoste situaciju na koju mnogi nisu bili spremni. Da nije bilo našeg djelovanja pitanje koliko bih radnih mjesta bilo izgubljeno i kakva bi bila ekonomska slika danas. Sve smo to premostili, osigurali smo plaće, likvidnost i idemo iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu ponovnog pokretanja gospodarstva i jačanje otpornosti - kazao je premijer.

- Kada gledam s aspekta predsjednika Vlade, brinemo o svim aspektima, premostili smo krizu, očuvali radna mjesta, usvojili strateške dokumente, projekti su tu, novci su tu, politička stabilnost je tu i bit ćemo i dalje konstruktivni za građane - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:08