HACCP STANDARD

U Vukovaru otvorena punionica meda, u njezinu gradnju uloženo gotovo 25 tisuće eura

Sav med koji uđe u punionicu bit će analiziran i nosit će oznaku meda hrvatskih pčelinjaka, rečeno je na 3. Danima meda
Vukovar
 Vlado Kos/CROPIX

U Poduzetničkom inkubatoru Vukovar u subotu je u sklopu 3. Dana meda, koji se održavaju u tom gradu, otvorena prva punionica meda po HACCP standardu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tvrtke Api Green.

"Pčelari će tako sad, nakon otvaranja punionice meda, moći povećati broj košnica i potpisati ugovor s tvrtkom Api Green o isporuci meda, a sav med koji uđe u punionicu bit će analiziran i nosit će oznaku meda hrvatskih pčelinjaka", rekao je predsjednik Udruge pčelara Vukovar 91 Ivan Dumenčić.

HACCP je sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnosti.

Po riječima direktorice Api Greena Božene Miličević, namjera je tvrtke kroz otvaranje punionice podići razinu proizvodnje meda na vukovarskom i vukovarsko-srijemskom području na višu razinu te osigurati brendiranje i tržište za med s ovoga područja. U gradnju punionice je uloženo gotovo 25 tisuće eura, a maksimalan je kapacitet punionice tona meda dnevno.

- Tvrtka Api Green će u svrhu podizanja kvalitete meda na veću razinu otkupljivati med od registriranih pčelara, kontrolirati te ga kao takvog plasirati na tržište - izjavila je Miličević.

U ime Grada Vukovara svečanosti otvorenja punionice meda, koja je održana u sklopu 3. Dana meda koji se ovoga vikenda održavaju u Vukovaru, nazočan je bio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

- Zaista smo ponosni što se u Vukovaru otvara punionica meda, prva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bitan je to preduvjet za razvoj pčelarstva u Vukovaru jer od današnjeg dana lokalni pčelari imaju mjesto gdje svoj med mogu plasirati na šire tržište. U tom pogledu, ovo je snažan korak prema naprijed te će Grad Vukovar u svojoj perspektivi zasigurno uzeti u obzir dodatne gospodarske poticaje za razvoj pčelarstva - rekao je Sušac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2023 15:50