RAZBIO PLOČU 2013.

U VUKOVARU POČELO PONOVLJENO SUĐENJE MARIJANU ŽIVKOVIĆU 'Netko je kriv za postavljene dvojezične ploče. Ja nisam mogao prijeći preko toga'

 Vlado Kos / CROPIX

Na Općinskom sudu počeo je u srijedu ponovljeni sudski postupak protiv vukovarskog branitelja Marijana Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine, a potporu Živkoviću pred zgradom suda dali su skupina branitelja i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vukovarski Općinski sud u prvostupanjskoj presudi 2016. godine oslobodio je Živkovića, ali je slučaj nakon žalbe Državnog odvjetništva prebačen na sud u Pulu, na kojem je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

Sutkinja Općinskog suda u Vukovaru Mira Rajš na početku ponovljenog suđenja zatražila je novo psihijatrijsko vještačenje, nakon kojega će biti zakazano novo ročište.

"Ne slažem se sa svime ovime. Ne dolazi u obzir nikakva abolicija, niti oslobođenje ako nije pravno. Idemo na treće vještačenje pa ćemo vidjeti što će biti. Ne kažem da je Vlada kriva za ovo, ali netko je kriv zašto su ploče postavljene. Ja nisam mogao proći preko toga", kazao je novinarima Živković nakon izlaska iz sudnice.

"Već šest godina čovjeka rastežu po sudovima, žrtva ponovno postaje žrtva i ne znam kome ovo vodi i kome koristi", rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić.

Podsjetio je kako je za razbijanje dvojezičnih ploča do sada bilo optuženo 30-tak osoba i do sada su u pravilu sve kazne bile pretvarane u uvjetne.

"Živković odgovara zato što se zalagao za Ustav jer je dokazano zadnjom odlukom Ustavnog suda da su dvojezične ploče u Vukovaru stavljene nepoštivajući stavak 8. odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Iritira i činjenica da je otprilike 35 branitelja dragovoljaca, časnika, dočasnika presuđeno, a Živković je samo zadnji u nizu kojem se sudi za razbijanje dvojezičnih ploča", kazao je gradonačelnik Penava.

Optužio je hrvatsko pravosuđe da je "jako ažurno" kada treba postupati prema hrvatskim braniteljima.

"Kada treba postupati prema hrvatskim braniteljima naše je pravosuđe jako ažurno, da ne kažem napaljeno, a s druge strane, kada govorimo o Saši Sabadošu, koji je razbio glavu hrvatskom branitelju, nije niti jedan jedini dan suspendiran u službi i uredno je otišao u mirovinu", kaže Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 02:21