NASTAVA NA SRPSKOM

‘U Vukovaru su ukinuti i školski programi u koje su se učenici redovito upisivali‘

U Ministarstvu ističu kako je evidentno da pojedine škole planiraju previše upisnih mjesta i programe koji na kraju ostaju nepopunjeni

Radovan Fuchs

 Goran Mehkek/CROPIX

U sklopu ukidanja brojniih programa srednjih škola za koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja procijenilo da upisuju premali broj učenika, našao se i dio programa vukovarskih škola s nastavom na srpskom jeziku i ćirilici. Ministra Radovana Fuchsa zbog toga je nedavno prozvala saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

U objašnjenju koje nudi Ministarstvo stoji kako je evidentno da pojedine škole planiraju prevelik broj upisnih mjesta i programe koji na kraju ostaju nepopunjeni. U javnoj raspravi o odluci o upisu u prve razrede srednjih škola postavljeno je konkretno pitanje zašto su u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Srednjoj školi Marko Babić u Vukovaru ukinuti pojedini programi - konobar, mesar, turističko-hotelijerski komercijalist i fitofarmaceut, u koje su se prethodnih godina učenici upisivali redovno.

Kršenje prava

Zamjenica ravnatelja škole Suzana Bingulac Beretin, pak, ističe da im je ukinut i program tehničar nutricionist na hrvatskom jeziku, a riječ je o novom programu za koji se u školi nadaju da će privući učenike Vukovarsko-srijemske županije.

- Pitam se krši li se ovim prijedlogom pravo na obrazovanje na jeziku i pismu nacionalne manjine. Također izražavam zabrinutost za dobar dio svojih kolega koji predaju na ovim smjerovima i koji bi mogli ostati, djelomično ili potpuno, bez satnice. Osim ovoga, nije mi jasno ni zašto nije predloženo zanimanje tehničar nutricionist u nastavi na hrvatskom jeziku, zanimanje koje je prošle godine upisano prvi put - otvorio je problem u javnoj raspravi Stefan Teofilović iz Srednje strukovne škole Marko Babić u Vukovaru.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, ta je škola lani planirala upis 199 učenika u 18 različitih strukovnih zanimanja, a na kraju je uspjela upisati 76 učenika u 12 zanimanja. Za sljedeću školsku godinu škola je ponovno planirala puno učenika, odnosno upis njih 193 u 15 strukovnih zanimanja.

- Evidentno je da škola planira previše razrednih odjela i različitih programa za koje nema zanimanja učenika, a ni učenika koji završavaju 8. razred - kažu u Ministarstvu u kojemu su predložili racionalizaciju i upis 137 učenika i 10 programa.

Racionalizacija

Paralelno, Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru lani je prema podacima MZO planirala upis 148 učenika u 13 različitih strukovnih zanimanja, a upisala je 91 učenika u osam zanimanja. U sljedeću školsku godinu namjeravala je upisati 260 učenika u čak 21 strukovno zanimanje. Ministarstvu je i to bio signal za racionalizaciju, a istu potrebu vide i u Srednjoj školi Dalj.

- Nastavu na srpskom jeziku u ovoj školskoj godini škola je planirala za 60 učenika u tri zanimanja, a upisala je 13 učenika u ta zanimanja. Za novu školsku godinu škola je ponovno uvrstila upis tri razreda sa 60 učenika, navode u MZO, u kojemu su u prijedlogu odluke o upisu naveli mogućnost upisa za 40 učenika i to u dva strukovna programa.

- Prošle godine u program ekonomist upisalo se samo troje učenika, a budući da je taj program suficitaran, predloženo je da se ove godine taj program ne upisuje. Program ekonomist na srpskom jeziku postoji u Ekonomskoj školi Vukovar koja je udaljena od Dalja 20 kilometara, a Ministarstvo snosi troškove prijevoza srednjoškolcima. U Vukovaru postoji i učenički dom, stoga učenici iz drugih županija mogu boraviti tamo - preporučuju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

image

Srednja strukovna škola 'Marko Babić' u Vukovaru

Djeca s OPG-ova: Sve traženije zanimanje - fitofarmaceut

U Srednjoj strukovnoj školi "Marko Babić" u Vukovaru uzdaju se u povećanje broja učenika osmih razreda u županiji. Zanimanje fitofarmaceut upisuju učenici iz okolnih sela (Pačetin, Vera, Bobota), čiji roditelji imaju obiteljska gospodarstva.

"Praktična nastava za zanimanje fitofarmaceut odvija se u školi na površini od 19.500 kvadratnih metara dvorišta s raznim biljkama, stablima i voćkama, a planirana je i buduća sadnja jer je jedna od vizija škole poticanje ekologije i održivog razvoja", rekla je zamjenica ravnatelja Suzana Bingulac Beretin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:11