NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 1.342 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 36 ljudi, oporavilo se 1.866

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 10.705. Među njima je 2.016 pacijenata na bolničkom liječenju
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u dubotu je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježena su 1.342 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.705.

Među njima je 2.016 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata.

Preminulo je 36 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 343.829 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.424 preminulo, ukupno se oporavilo 325.700 osoba od toga 1.866 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 28.152 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.871.290 osoba, od toga 7.985 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 7. svibnja utrošeno je 1.078.760 doza cjepiva. Dosad je 835.320 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 243.440 primilo obje doze, navodi se u priopćenju.

Izvješća lokalnih stožera

Sisačko-moslavačka županija: 50 novooboljelih

U Sisačko-moslavačkoj županiji 50 je novooboljelih osoba od covida, najviše s područja grada Kutine, njih 16, te 11 s područja grada Siska, izvijestio je u subotu županijski stožer Civilne zaštite.

Po šest osoba je s područja grada Petrinje i Popovače, četiri novozaražene osobe su s područja grada Novske, po dvije s područja općine Lipovljani i grada Gline, te po jedna s područja općine Sunja, grada Hrvatska Kostajnica i općine Donji Kukuruzari.

Stožer ponavalja poziv na odgovornost i pridržavanje epidemioloških mjera.

U Šibensko-kninskoj županiji 42 novooboljele osobe, dvije umrle

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije potvrđene su 42 novooboljele osobe od covida, a umrle su dvije žene (1937. i 1963. godište) izvijestio je u subotu županijski stožer Civilne zaštite.

Umrle su dvije žene koje su se liječile u šibenskoj bolnici.

Trenutno je 215 oboljelih od covid infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 64 pacijenta, od kojih je osam na respiratoru, a dva na neinvazivnu ventilaciju (NIV). U kninskoj bolnici liječi se 17 pacijenata. Ostali imaju blaže kliničke simptome i u izolaciji su.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 722 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 223 uzoraka.

Stožer civilne zaštite dao je preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola na području županije da se od ponedjeljka, 10. svibnja 2021. godine nastava u nižim razredima osnovnih škola održava po modelu „A“ (nastava u školi), dok viši razredi osnovnih škola nastavljaju pohađati nastavu po modelu „C“ (nastava na daljinu).

Završni razredi srednjih škola održavat će nastavu prema modelu „A“, praktična nastava održavati će se u redovnom obliku, dok će svi ostali razredi u svim srednjim školama nastaviti održavati nastavu po modelu „C“.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 25 novozaraženih, tri osobe umrle

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba je s područja je grada Bjelovara, njih 15. Četiri su novozaražena s područja općine Veliko Trojstvo, tri s područja općine Veliki Grđevac, a po jedan na područjima općina Berek, Kapela i Štefanje.

U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju su 33 pacijenata zaraženih koronavirusom od kojih je sedam na respiratoru. Na opservaciji je sedam pacijenata.

U posljednja 24 sata umrle su tri osobe s koronavirusom.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 805 osoba.

Koprivničko-križevačka županija: Dvije osobe umrle, 52 novozaražene

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su 52 novozaražene osobe, a umrle su dvije, rođene 1946. i 1959. godine, izvijestio je u subotu županijski stožer CZ.

U Općoj bolnici Koprivnica umrle su dvije osobe rođene 1946. i 1959. godine koje su osim pozitiviteta na koronavirus u kliničkoj anamnezi imale i druge bolesti.

Na tom je području trenutno 287 aktivnih slučajeva COVIDA-19, a 48 pacijenata je na bolničkom liječenju.

Ozdravilo je 45 osoba.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa u Koprivničko-križevačkoj županiji covid je potvrđen kod 7760 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 113 testiranja.

U Istri sedmero novozaraženih, raste broj hospitaliziranih

Novih sedam slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u posljednja 24 sata, raste broj hospitaliziranih u pulskoj bolnici gdje ih je 89, osam više nego jučer, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 493 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđeno sedam novozaraženih osoba" - izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U međuvremenu od jučer se oporavilo devet osoba pa je u Istri 107 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U samoizolaciji je 1786 osoba. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju je 89 osoba, osam više nego jučer, od kojih je sedam u respiracijskom centru.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 18 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga pet brzim antigenskim testom, a oporavile su se 32 osobe, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Zaražene su četiri osobe iz Metkovića, po tri iz Opuzena, Ploča i Stona, dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Janjine, Zažablja i Župe dubrovačke. Osam osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavile su se 32 osobe, od kojih deset iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, po tri iz Ploča i Slivnog, po dvije iz Opuzena i Orebića, jedna iz Stona te tri koje nemaju prebivalište u županiji.

U posljednja 24 sata obrađen je 261 uzorak, a od početka pandemije ukupno 67 841.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana je 31 osoba pozitivna na koronavirus. Pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih četiri na invazivnoj, a jedan na kisiku.

U samoizolaciji je 456 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja te mjere, sva na granici, što je ukupno 691 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite poziva građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Međimurskoj županiji 69 novih slučajeva, umrla jedna osoba

U Međimurskoj je županiji u posljednja 24 sata potvrđeno 69 novozaraženih koronavirusom, a umro je muškarac star 79 godina, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata obrađeno je 197 uzoraka, od čega su potvrđena 63 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus, što je 31,9 posto pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljen je jedan pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji, dok je brzim antigenskim testiranjem utvrđeno pet pozitivnih slučajeva.

Od petka se oporavilo 66 osoba pa je broj pozitivnih na današnji dan 567.

Do subote je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.370 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 88 pacijenata . U protekla 24 sata hospitalizirano ih je devet pacijenata, otpušteno šest, a pet je na invazivnoj respiraciji.
U protekla 24 sata umro je muškarac star 79 godina, s brojnim pridruženim bolestima.

U subotu je nastavljena akcija masovnog cijepljenja u Međimurju na tri punkta, a na raspolaganju je 1667 doza cjepiva.

Zagrebačka županija - 157 novooboljelih, ozdravilo 230 osoba

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata potvrđeno je 157 novih slučajeva oboljelih od bolesti covid-19, ozdravilo je 230 osoba, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite uz napomenu da se od ponedjeljka u škole vraćaju svi učenici.

Od ukupno 157 novooboljelih na području Zagrebačke županije najviše ih je u Velikoj Gorici - 32 osobe, u Samoboru 27, Zaprešiću 17, Svetoj Nedelji 12 novooboljelih, Dugom Selu 11, Svetom Ivanu Zelini devet, Vrbovcu osam, u Jastrebarskom šest novooboljelih osoba od covida-19, u Jakovlju i Rugvici po pet novooboljelih, te po tri nova slučaja oboljenja u Bistri i Dubravi.

Po dvije novooboljele osobe bilježe Ivanić-Grad, Brdovec, Klinča Sela, Stupnik, Pisarovina i Kravarsko, a po jednu Luka, Marija Gorica, Pušća, Kloštar Ivanić, Križ, Gradec i Bedenica.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci, te da izbjegavaju putovanja.

Osnovnoškolcima i učenicima završnih razreda srednjih škola od ponedjeljka će se u školama priključiti i ostali učenici srednjih škola te će tako od ponedjeljka 10. svibnja, svi učenici osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija nastavu pohađati uživo u školama (model A).

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do subote, 8. svibnja, evidentirano je 28.710 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 26.656 osoba, a 73 osobe su umrle. Trenutačno je aktivan 1981 slučaj.

U Virovitičko-podravskoj županiji sedam novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testiran je 81 uzorak i utvrđeno sedam slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Troje novozaraženih je iz Virovitice, dvoje iz Slatine, a po jedan iz Špišić Bukovice i Suhopolja.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 52 oboljelih od kojih je jedan pacijent na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3948 osoba, a 125 je umrlo.

U Primorsko-goranskoj županiji 110 novozaraženih, dvije osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 110 osoba, testirana su 743 uzorka, a umrle su dvije osobe, izvijestili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 14,8 posto.

Ozdravila je 251 osoba pa je u županiji sada aktivno 1579 slučajeva Covida-19.

U Riječkoj bolnici na liječenju su 123 osobe oboljele od Covida-19, a uz pomoć respiratora skrbi se o devet bolesnika.

U sekundarnom covid centru u opatijskoj Thalassotherapiji na liječenju je još 12 osoba.

Udjel hospitaliziranih osoba u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 8,5 posto.

Najviše oboljelih i dalje je u Rijeci i okolici (59 posto) te među radnom populacijom (57 posto).

U Osječko-baranjskoj županiji 100 novopozitivnih, četiri osobe umrle

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZZJZ) obrađeno je 415 uzoraka od kojih je 100 bilo pozitivno na koronavirus, a četiri osobe su umrle, izvijestio je u subotu osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 49 naselja, a najviše ih je, njih 45, je s područja Osijeka, zatim sedam s područja Đakova, te po pet iz Belog Manastira i Donjeg Miholjca. Po tri su iz Bilja, Čeminca, Čepina, Našica, Semeljaca i Valpova, a po dvije su s područja Bizovca, Darde, Kneževih Vinograda i Podgorača. Po jedna novopozitivna osoba je s područjaBelišća, Donje Motičine, Draža, Đurđenovca, Erduta, Ernestinova, Feričanaca, Koške, Marijanaca, Petrijevaca, Popovca i Punitovaca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba. Njih 98 liječi se u KBC-u, od kojih su 32 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 27pacijenata.

Umrle su četiri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 75 i 80 godina. Na području županije u samoizolaciji je 1.593 osobe.

Punktove za cijepljenje u dvorani osječkoj Gradski vrt u subotu su obišli župan Ivan Anušić, načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan, ravnatelj županijskog Doma zdravlja Mato Lukić, voditelj epidemiološke službe NZZJZ Tomislav Dijanić i glavna sestra i pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja za sestrinstvo Dragica Pavlović.

„Cijepljenje je na području županije izvrsno organizirano, kontinuirano dolaze nove doze cjepiva i raspoređuju se po punktovima. Pozivam građane da se prijave za cijepljenje jer jedino s kvalitetnom procijepljenošću možemo očekivati normalizaciju života kojeg nam je nametnula pandemija“, rekao je župan Anušić.

„Dosad nam je došlo oko 85 tisuća cjepiva sva četiri proizvođača i cjepiva dolaze u kontinuitetu. Od 2. travnja otvorili smo punktove i na njima je cijepljeno oko 28 tisuća osoba“, rekao je Dijanić. Podsjetio je da su Dom zdravlja i NZZJZ od 1. travnja organizirali 11 punktova u županiji na kojima se dnevno može procijepiti oko 2.500 osoba.

„Danas u dvorani Gradski vrt cijepimo drugu dozu Moderne. Trenutno je na području županije otvoreno osam punktova i pozivam građane da se prijave putem svojih liječnika kako bi cijepljenjem pridonijeli društveno odgovornom ponašanju u vrijeme pandemije. Od prošlog tjedna smo krenuli s trećom fazom, no kada ima osoba iz druge faze, odnosno starijih od 65 i kroničnih bolesnika, on imaju prednost prilikom naručivanja“, rekla je Dragica Pavlović.

Policijski službenici proveli su 13 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje u Beketincima. Obavili su i 95 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja mjera, priopćio je Stožer.

Splitsko-dalmatinska županija: Oboljelih 81, umrla dvojica starijih muškaraca

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u protekla 24 sata testirane su 662 osobe od kojih je 81 novooboljela, a umrla su dvojica muškarca, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 662 obrađena testa danas je 81 osoba s područja županije pozitivna na covid i to iz Splita 36, Sinja i Kaštela po sedam, Omiša šest, Solina četiri, Makarske, Tučepa i Segeta po tri, Trogira i Klisa po dva, te po jedan iz Imotskoga, Supetra, Dugopolja, Hrvaca, Jelse, Podstrane, Prološca i Zmijavaca.

"Od ukupnog broja novooboljelih 53 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1501 osoba nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju je 130 covid pozitivnih u KBC-u Split, a 21 osoba je na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrla su dva muškarca (78) i (76) koji su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju", istaknuli su u Stožeru.

U Zagrebu 319 novooboljelih od covida-19

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 319 novozaraženih covidom-19, objavio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U Zagrebu su trenutno aktivna 2.974 slučaja zaraze. Tijekom jučerašnjeg dana na punktovima za masovno cijepljenje Grada Zagreba cijepljeno je 9.116 osoba, uz 100-postotni odaziv naručenih.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 858 testiranja na 221 nalaz bio jepozitivan. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 361 novooboljelu osobu, a mjera samoizolacije izrečena je za 956 osoba.

Od 361 obrađene pozitivne osobe: 119 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 194 osobe su kontakti covid pozitivnih osoba. Obrada za 34 osobe je još u tijeku.

Kod pet je osoba moguće izlaganje na radnom mjestu, a kod jednog je djeteta školske dobi moguće izlaganje u obrazovnoj ustanovi. Četiri su osobe obradili liječnici obiteljske medicine, a kod dvije su osobe moguća mjesta izlaganja zdravstvene ustanove. Kod jedne je osobe moguće izlaganje tijekom vjerskog okupljanja, a jedna je doputovala iz SAD-a.

U domovima za starije i nemoćne osobe dijagnosticirana je jedna novooboljela korisnica. Zbog pozitivnog nalaza testa 26 učenika i tri nastavnika osnovnih i sedam učenika srednjih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 494 učenika osnovnih i 104 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 48 novooboljelih

Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata evidentirano je 48 novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Oporavilo se 68 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije 385. U samoizolaciji se nalazi 916 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 48 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima je osam na respiratoru. Na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 15 osoba pozitivnih na koronavirus.

U posljednja 24 sata u županiji nije bilo umrlih COVID pozitivnih osoba.

U Varaždinskoj županiji 114 novih slučajeva, jedna osoba umrla

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 114 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

S novih 114 slučajeva, broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 491, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 994.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 168 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 79 smješteno na lokaciji u Varaždinu, 81 u Klenovniku, a u Novom Marofu osam. U jedinicama intenzivnog liječenja nalaze se 23 osobe, od kojih 22 na respiratoru. U posljednja 24 sata umrla je jedna osoba pozitivna na COVID-19.

Jučer su testirana 473 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 37 posto, a udio u svim testiranim uzorcima 24 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirana je 20.641 osoba pozitivna na covid-19. Aktivnih slučajeva je 859.

U Ludbregu je u petak bio organiziran četvrti ovotjedni punkt za masovnije cijepljenje na kojem je primijenjeno 1284 doza cjepiva Pfizer. U kombinaciji s cijepljenjem u ordinacijama liječnika obiteljske medicine u posljednja četiri dana cijepljeno je gotovo 10.000 osoba.

Kako bi se zadržala dinamiku cijepljenja, uz najavljene još veće količine cjepiva, iz varaždinskog županijskog Stožera civilne zaštite pozivaju građane da što prije iskažu svoj interes za cijepljenjem i to primarno putem prijave na platformu cijepise.zdravlje.hr.

U Zadarskoj županiji 56 novozaraženih, jedna osoba umrla

U Zadarskoj je županiji u prethodna 24 sata potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 i prijašnjih komorbiditeta umro je 62-godišnji muškarac, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima 30 ih je u Zadru, po tri osobe pozitivne su na koronavirus u Sukošanu, Sv. Filipu i Jakovu i Zemuniku Donjem, po dvije u Gračacu, Obrovcu, Škabrnji i Vrsima te po jedna osoba u Benkovcu, Bibinjama, Ninu, Novigradu, Pagu, Pakoštanima, Povljani, Privlaci i Viru.

Testirana su 483 uzorka, pod nadzorom je 1413 stanovnika, a trenutačno je 358 aktivnih slučajeva.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 64 oboljelih, od kojih je devetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici Biograd na Moru na liječenju je 20 pacijenata.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.

U Ličko senjskoj županiji 11 novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata covid-19 potvrđen je kod 11 osoba pa je sada u županiji 88 aktivnih slučajeva, a među njima se bolnički liječe 34 osobe, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U samoizolaciji je 275 ljudi.

Od covida-19 do sada je u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 4436 ljudi, od kojih su 142 osobe umrle, a izliječeno je njih 4206.

U Brodsko-posavskoj 56, u Požeško-slavonskoj 22 novozaraženih

Na području Brodsko-posavske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe pozitivne na koronavirus, propćio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Prema podacima Stožera u županiji se od zaraze koronavirusom trenutno liječi 419 osoba, među kojima je 87 osoba na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćeno je 989 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji u subotu su registrirana 22 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U evidenciji županijskog stožera civilne zaštite trenutno je 387 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih su 33 osobe na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 519 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 22:04