NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 114 novih slučajeva zaraze, umrle tri osobe, u bolnicama je 131 covid pacijent

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je danas ukupno 581. Dosad su 1.500.932 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je 114 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 581.

Među njima je 131 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata.

Preminule su tri osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 360.181 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8.215 preminulo, ukupno se oporavilo 351.385 osoba, od toga 74 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 3.273 osobe.

Do danas je ukupno testirana 2.161.431 osoba, od toga 4.055 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 2. srpnja utrošeno je 2.633.195 doza cjepiva. Dosad su 1.500.932 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.132.263 primilo obje doze. Na dan 2. srpnja utrošene su 32.334 doze cjepiva, navodi se u priopćenju.

Za usporedbu, u subotu prije tjedan dana bilo je 86 novih slučajeva zaraze na 3.834 provedena testa, u bolnicama je tada bilo smješteno 208 covid pacijenata, a samoizolacija je bila propisana za 3.625 ljudi.

U međuvremenu, na službenom Twitter profilu koronavirus.hr objavili su detalje o troje preminulih kao i podatke o broju zaraženih po županijama koji se mogu razlikovati od podataka lokalnih stožera.

- Preminule su tri muške osobe: KB Split, ’37. god; OB Zadar, ’35. god; OŽB Vinkovci, ’46. god.

Broj novozaraženih po županijama: Splitsko-dalmatinska (5), Grad Zagreb (14), Primorsko-goranska (23), Zadarska (40), Osječko-baranjska (5), Međimurska (1), Zagrebačka (4), Brodsko-posavska (0), Varaždinska (3), Dubrovačko-neretvanska (2), Koprivničko-križevačka (3), Virovitičko-podravska (3), Sisačko-moslavačka (0), Šibensko-kninska (6), Bjelovarsko-bilogorska (0), Požeško-slavonska (0), Vukovarsko-srijemska (4), Ličko-senjska (0), Istarska (1), Krapinsko-zagorska (0) i Karlovačka (0).

Izvješća lokalnih stožera

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bez novozaraženih osam dana zaredom

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da u toj županiji osam dana zaredom nema novozaraženih.

U Općoj bolnici Bjelovar nema na liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, a na opservaciji je sedam pacijenata, priopćili su u subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije su 73 osobe.

U Osječko-baranjskoj županiji pet novih slučajeva zaraze

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

U laboratoriju osječkog KBC-a obrađen je 151 uzorak, od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus, priopćio je Stožer.

Na bolničkom liječenju u Općoj županijskoj bolnici u Našicama su četiri osobe oboljele od covida-19, a na području županije u samoizolaciji je trenutno 279 osoba.

U Istri jedna novozaražena osoba

Nakon šest dana bez novozaraženih, u Istarskoj županiji je u ponovno potvrđena jedna novozaražena osoba.

Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je u subotu kako se radi o osobi koja je bliski kontakt već poznate pozitivne osobe.

„Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 311 uzoraka brisa na covid-19 i potvrđena je jedna novozaražena osoba. Na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula na liječenju su dva pacijenta, a u samoizolaciji je 154 osoba“, naveo je istarski Stožer.

U Zagrebačkoj županiji dvije novooboljele osobe od covida-19

U Zagrebačkoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježene dvije novooboljele osobe od covida-19, s područja Brdovca, priopćio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Ozdravile su dvije osobe. Trenutno je aktivno 15 slučajeva.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 30.365 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 30.275 osoba, a 75 osoba je umrlo.

U svih osam ispostava Domova zdravlja Zagrebačke županije ustrojeni su posebni timovi za cijepljenje koji će raditi u ambulantama posebnog dežurstva te će protiv covida-19 cijepiti sve zainteresirane stanovnike te županije.

"Tako će svi stanovnici koji se žele cijepiti, osim kod svojih liječnika obiteljske medicine, moći to napraviti i u ambulantama posebnog dežurstva uz prethodnu telefonsku najavu", navodi u priopćenju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja zaraze koronavirusom

U Varaždinskoj županiji u petak je testirano 160 osoba i potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestili su u subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Oporavile su se tri osobe i broj aktivnih slučajeva sada je 55.

U varaždinskoj Općoj bolnici na liječenju je 18 osoba s težom kliničkom slikom, jedna manje nego jučer.

Tri osobe su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru.

Koprivničko-križevačka županija bez novozaraženih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je u subotu da nema novih zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom na području te županije.

Trenutno je aktivno 10 slučajeva bolesti covid-19, ozdravile su dvije osobe, a na bolničkom je liječenju pet osoba.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije bolest covid-19 je potvrđena kod 8188 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeta su 34 uzorka sa sumnjom na SARS-CoV-2 virus.

Primorsko-goranska županija s 23 novozaražene osobe

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 23 osobe, a testirano je 335 osoba, izvijestili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 6,9 posto.

Ozdravilo je 15 osoba pa je u županiji sada aktivno 116 slučajeva covida-19.

U riječkoj bolnici liječi se četvero oboljelih od covida-19, a uz pomoć respiratora skrbi se o dvoje bolesnika.

Udjel hospitaliziranih osoba oboljelih od covida-19 u broju aktivnih slučajeva je 3,4 posto.

Među oboljelima je jedna osoba starija od 65 godina, 14 osoba pripada skupini radno aktivnog stanovništva, a osmero mlađoj populaciji.

Međimurje ima jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

Međimurje ima jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, priopćili su u subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 37 uzoraka te je evidentiran jedan pozitivan nalaza na SARS-CoV-2 virus, što je 2,7 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedan osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji danas je 31.

U Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano je 18 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su tri pacijenta, a otpuštena dva. Na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U Zadarskoj županiji 40 novozaraženih, umrla jedna osoba

U Zadarskoj je županiji u posljednja 24 sata evidentirano 40 osoba zaraženih koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umro je 86-godišnji muškarac, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Dvadeset i četvero novooboljelih izolaciju provode na području Zadra, 11 u Salima te po jedna osoba u Jasenicama, Ninu, Sv. Filipu i Jakovu, Vrsima i Zemuniku Donjem.

Testirano je 157 uzoraka, pod nadzorom su 703 stanovnika, a aktivna su 202 slučaja.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je osmero pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

Karlovačka županija bez novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji nije bilo novootkrivenih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite

Nije bilo ni umrlih od covid infekcije. Na COVID- odjelu Opće bolnice u Karlovcu trenutačno je hospitalizirano osam osoba, a u samoizolaciji se nalazi 89 osoba.

U Karlovačkoj županiji od početka epidemije covida-19 do danas bilo je zaraženo ukupno 14.284 osoba, od kojih je umrlo 517 osoba.

U Ličko-senjskoj županiji pet novozaraženih

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze infekcijom covid-19, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima četiri su osobe s područja Gospića, a jedna s područja Senja.

Prema izvješću Županijskog stožera civilne zaštite u posljednja 24 sata testirane su 144 osobe, a na liječenju na COVID- odjelu Opće bolnice Gospić su dvije osobe.

Do danas na području Ličko-senjske županije infekcijom COVID-19 zaražene su 4.633 osobe, od kojih su 17 aktivni slučajevi. Umrlo je 160 COVID-19 pozitivnih osoba, a izliječeno je 4.456 osoba.

Pod mjerama samoizolacije je 96 osoba, a utvrđeno je i jedno kršenje tih mjera.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pet novooboljelih, umrla jedna osoba

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 354 obrađenih testova danas je pet novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrla je jedna muška osoba stara 84 godine, koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na Covid infekciju.
Svih pet novooboljelih osoba su iz Splita.

Od ukupnog broja novooboljelih dvije su osobe kontakti prethodno oboljelih osoba.

Ukupno je 700 osoba u samoizolaciji na području Splitsko-dalmatinske županije.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je osam Covid pozitivnih osoba od kojih je jedna n respiratoru, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Šibensko-kninskoj županiji šest novooboljelih osoba

Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata šest je osoba oboljelo od Covid infekcije, priopćio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Trenutno je u županiji 20 aktivnih slučajeva oboljenja od Covida-19. U šibenskoj bolnici liječi se šest osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je 239 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovana su i testirana 70 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus, navode iz Županijskog stožera civilne zaštite.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji novozaražene dvije osobe

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih jedan utvrđen antigenskim testom, dok se oporavilo šest osoba, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Zaražena je jedna muška i jedna ženska osoba, i to po jedna iz Dubrovnika i Metkovića. Svi oporavljeni su iz Metkovića.

U posljednja 24 sata obrađeno je 413 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 85 557.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirane su četiri osobe pozitivne na koronavirus, a u samoizolaciji njih 203.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija bez novozaraženih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u subotu je izvijestio da nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u toj županiji.

Na bolničkom liječenju je sedam osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćene su 143 osobe.

Bez novih slučajeva zaraze koronavirusom u subotu je bila i Požeško-slavonska županija.

Stožer civilne zaštite izvijestio je o tri osobe koje se liječe od zaraze, sve tri osobe se liječe kod kuće. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 52 osobe.

HZJZ: U Hrvatskoj cijepljeno više od milijun i pol osoba

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno više od milijun i pol osoba najmanje jednom dozom, izvijestio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ravnatelj Capak kaže da iako je to veliki broj, bili bi sigurniji na početku turističke sezone da je cijepljenih više i cijepljenje treba ubrzati.

"Odgađanje cijepljenja pa čak i samo pokoji dan može pokrenuti čitav niz nepovoljnih događaja", poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

"U petak 2. srpnja broj osoba koje su cijepljenje najmanje jednom dozom dosegao je 1.500.932. Od njih je 1.132.263 osoba cijepljeno s dvije doze. Kada se broju cijepljenih s dvije doze pridoda 23.240 osoba koje su primile jedinu potrebnu dozu cjepiva Jannsen, broj osoba za koje je cijepljenje završeno iznosi 1.155.503", stoji u priopćenju HZJZ-a.

Naglašavaju kako udio ukupnog stanovništva cijepljenog s jednom dozom iznosi 37 posto, dok se isto odnosi na 45 posto odraslog stanovništva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da je od početka pandemije u Hrvatskoj zabilježeno 360.067 slučajeva koronavirusa pri čemu je umrlo 8212 oboljelih osoba.

"Može se zaključiti da kod jedne od 44 osoba kod kojih je utvrđen covid-19 nažalost dolazi do smrtnog ishoda. Prema izvješću HALMED-a ukupan broj prijava sumnji na nuspojave cjepiva je 4115 od kojih je za 76 posto nuspojava ocijenjeno da nisu ozbiljne, a HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem", ističe Capak.

"Zaključno, kod obolijevanja od covid-19 kod svake 44. osobe nažalost dolazi do smrtnog ishoda dok niti jedan smrtni ishod nije vezan uz cijepljenje iako je cijepljeno četiri puta više osoba nego što je broj oboljelih. Ova jednostavna usporedba podataka najbolje ukazuje na sigurnost cjepiva pa pozivamo sve one koji se još nisu cijepili da se cijepe", poručuje ravnatelj HZJZ-a.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu - 43,2 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,5 posto odraslog stanovništva.

Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji - 31,5 posto, dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 38,4 posto.

"Iako je 1,5 milijun cijepljenih veliki broj, bili bi sigurniji na početku turističke sezone da je broj cijepljenih još veći te cijepljenje treba ubrzati. Odgađanje cijepljenja pa čak i samo pokoji dan može pokrenuti čitav niz nepovoljnih događaja", poručio je ravnatelj HZJZ-a Capak.

Međimurska županija za Njemačku više nije rizična

Međimurska županija od nedjelje za građane Njemačke više ne slovi kao epidemiološki rizično područje tako da je na listi rizičnih područja u Hrvatskoj sada ostala samo Zadarska županija, priopćio je državni Epidemiološki institut Robert Koch.

Građani Njemačke koji su boravili u Međimurskoj županiji i ostatku Hrvatske, s izuzetkom Zadarske županije, više nisu obvezni prijavljivati se prije povratka u Njemačku te nisu dužni pokazati negativni test prilikom ulaska u Njemačku.

Negativni test je međutim još uvijek potreban za sve one koji zračnim putem ulaze u Njemačku bez obzira radi li se o rizičnom području ili ne.

Za putnike koji dolaze iz Zadarske županije bez obzira na prometno sredstvo, vrijedi pravilo negativnog testa koji su može obaviti i nakon dolaska u Njemačko no do rezultata testa je obavezna karantena.

Za cijepljene i one koji su preboljeli koronavirus ne postoji obveza testiranja.

Njemačka je na listu rizičnih područja od nedjelja uvrstila i dva važna turistička odredišta, Cipar i Kataloniju.

Kao rizična važe ona područja u kojima sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika premašuje vrijednost od 50.

U Njemačkoj je sedmodnevna incidencija u subotu pala na vrijednost od 4,9.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:54