NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 198 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 5.219 testova, umrlo 19 ljudi

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2.298. Među njima su 943 pacijenta na bolničkom liječenju
Arhivska fotografija
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite izdao u je nedjelju priopćenje s najnovijim informacijama o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je 198 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.298.

Među njima su 943 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 89 pacijenata.

Preminulo je 19 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237.657 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.318 preminulo, ukupno se oporavila 230.041 osoba od toga 332 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12.526 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.266.189 osoba, od toga 5.219 u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju.

Na službenom profilu koronavirus.hr na Twitteru objavili su i podatke o preminulima te brojeve zaraženih po županijama. Svi podaci mogu se razlikovati od onih koje objavljuju lokalni stožeri.

- Preminulo je 9 ženskih osoba: KB Dubrava, ’24., ’42. i ’27. god; KBC Split, ’29. i ’46. god; OB Varaždin, ’24. i ’41. god; KBC Rijeka, ’30. god; KBC Zagreb, ’36. god.

Preminulo je 10 muških osoba: KB Dubrava, ’46. i ’40. god; KBC Split, ’41. i ’48. god; KBC Osijek, ’48. i ’34. god; KBC Rijeka, ’67. god; OB Bjelovar, ’60. god; OB Zadar, ’35. god; OB Koprivnica, ’43. god.

Broj novozaraženih po županijama: Splitsko-dalmatinska (52), Grad Zagreb (24), Primorsko-goranska (26), Zadarska (10), Osječko-baranjska (5), Međimurska (9), Zagrebačka (4), Brodsko-posavska (18), Varaždinska (12), Dubrovačko-neretvanska (11); Koprivničko-križevačka (2), Virovitičko-podravska (3), Sisačko-moslavačka (1), Šibensko-kninska (1), Bjelovarsko-bilogorska (6), Požeško-slavonska (0), Vukovarsko-srijemska (5), Ličko-senjska (4), Istarska (1), Krapinsko-zagorska (2) i Karlovačka (2).

Izvejšća lokalnih stožera

U Istarskoj županiji samo jedan novozaraženi koronavirusom

Samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Istarskoj županiji u posljednja 24 sata, a riječ je o uvezenom slučaju iz BiH, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 197 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je jedna novozaražena osoba s područja županije, a epidemiološki je riječ o uvezenom slučaju iz Bosne i Hercegovine", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U međuvremenu od jučer oporavile su se četiri osobe. Trenutno je u Istri 34 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 635 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 13 osoba, od toga su tri osobe u respiracijskom centru.

Iz Stožera CZ Istarske županije izvijestili su i da je nacionalni Stožer, na prijedlog županijskog, donio odluku o odgodi otvaranja casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje na području županije. Temeljem navedene odluke u Istri kladionice, casina i automat klubovi ostaju zatvoreni još tjedan dana, a nužna epidemiološka mjera određuje se u trajanju do 21. veljače te stupa na snagu od ponedjeljka 15. veljače.

Koprivničko-križevačka županija: 1 novi slučaj zaraze, 1 osoba umrla

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 virus na području županije potvrđen jedan novi slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno su aktivna 54 slučaja bolesti COVID-19, ozdravila je 21 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 27 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1943. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 je potvrđena kod 5973 osobe.

Požeško-slavonska županija: 2 nova slučaja

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 33 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 19 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalaze 142 osobe, a ukupno je testirano 28.556 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađen je 171 uzorak, od kojih su 2 pozitivna.

Šest novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji, jedna osoba umrla

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo na koronavirus testirano je 248 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Kako navode, dvije novopozitivne osobe su iz Osijeka, te po jedna iz Šodolovaca, Valpova, Đakova i Čepina.

„Na bolničkom liječenju nalaze se 64 osobe oboljele od covida-19. Njih 52 liječi se u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je osam na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata.

U zadnja 24 sata umrla je jedna osoba u dobi od 87 godina, naveli su iz Stožera.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 805 osoba.

Policijski službenici provjerili su poštivanje mjere samoizolacije kod deset osoba i nisu utvrdili kršenje mjera. Obavili su i 198 nadzora objekata pri čemu također nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

U Zagrebačkoj županiji 36 novooboljelih od covida-19

U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 36 novooboljelih osoba od covida-19, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zatite te županije.

Jedanaest novooboljelih osoba je u Jastrebarskom, osam je u Dubravi, četiri u Zaprešiću, tri u Svetom Ivanu Zelini. Po dvije novooboljele osobe su u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu. Po jedna novooboljela osoba je u Vrbovcu, Kravarskom, Pokupskom i Križu.

Ozdravila je 71 osoba. Trenutno su aktivna 323 slučaja covida-19.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 19.536 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19.143 osobe, a 70 osoba je umrlo.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.

U Primorsko-goranskoj županiji 25 novozaraženih, dvije osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronvirusom kod 25 osoba, a umrle su dvije osobe, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U tom razdoblju testiran je 531 uzorak, a udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju laboratorijski obrađenih testova je 4,7 posto.

Ozdravilo je 50 osoba, a broj aktivnih slučajeva Covida - 19 smanjen je na 384 slučaja.

Na liječenju u riječkoj bolnici su 32 oboljele osobe, a o troje se skrbi uz pomoć respiratora.

Udjel bolnički liječenih osoba u ukupnom broju zaraženih osoba je 6,5 posto, naveli su iz županijskog Stožera.

Međimurska županija: 9 novozaraženih

U protekla 24 sata na području Međimurske županije devet je novozaraženih koronvirusom što je 4,78 posto od ukupnog broja testiranih, a županija ima uspostavljenu internetsku platformu za prijavu cijepljenja, izvijestili su u nedjelju iz županijskog stožera civilne zaštite.

Naime, prema zadnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije testirano je 188 osoba PCR metodom.

Uz smanjenje broja zaraženih dobra je i činjenica da u proteklih 24 sata nema umrlih od ove bolesti, a oporavilo se 17 osoba, naveli su iz županijskog Stožera.

Hospitalizirano je 45 osoba pozitivnih na Covid 19, od čega dvije u protekla 24 sata a otpušten je jedan pacijent. Dvije se osobe nalaze na respiratoru.

Trenutno je u Međimurskoj županiji 159 aktivnih slučajeva covida.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 39 811 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Gledajući šire podatke, danas 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 85 pozitivnih na 100 000 stanovnika u odnosu na 120 prošle nedjelje.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 987 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja po prvi put pao ispod 10 posto te iznosi 8,9 posto. Prošle nedjelje iznosio je 12,3 posto.

Međimurska županija ima uspostavljenu internetsku platformu za prijavu cijepljenja, naveli su iz županijskog Stožera. Platforma je optimizirana za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec – www.dzck.hr/cijepljenje.

U Zagrebu 24 novooboljele osobe od covida-19

U Zagrebu su u posljednja 24 sata prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) zabilježene 24 novooboljele osobe od covida-19, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

Broj potencijalno ozdravljenih i oporavljenih osoba je 43.598, što su 42 osobe više nego jučer.

Trenutno su u gradu Zagrebu 342 aktivna slučaja.

U domu za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticiran je jedan novooboljeli korisnik.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 kod tri učenika osnovnih škola te dva učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 50 učenika osnovnih i 47 učenika srednjih škola.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 31 novozaraženi

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata zabilježen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a oporavile su se 22 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 16 osoba iz Dubrovnika, deset iz Konavala, dvije iz Župe dubrovačke, po jedna iz Orebića i Blata te jedna koja nema prebivalište u županiji. Za 22 osobe utvrđena je epidemiološka veza.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 29 osoba. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb. U samoizolaciji je 695 osoba.

U tom razdoblju oporavile su se 22 osobe, od kojih devet iz Dubrovnika, četiri iz Ploča, tri iz Metkovića, dvije iz Konavala, jedna iz Stona te tri koje nemaju prebivalište u županiji.

Od jučer je obrađeno 185 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 41.333.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 29 osoba. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb. U samoizolaciji je 695 osoba.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih epidemioloških mjera.

BBŽ: 7 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba umrla

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe s područja su gradova Bjelovar i Garešnica, a po jedna novooboljela osoba s područja je grada Daruvara te općina Nova Rača i Veliki Grđevac.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su na liječenju 24 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je troje na respiratoru, a 15 pacijenata je na opservaciji.

U samoizolaciji je 300 osoba.

U posljednja 24 sata umrla je jedna osoba s koronavirusom, a od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije preminula je 131 osoba.

U Sisačko-moslavačkoj županiji samo jedna novozaražena osoba

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježena je samo jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19, priopćeno je u nedjelju iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Kako stoji u dnevnom izvješću, novozaražena osoba je iz Novske. Kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze, Stožer ponovo poziva sve građane županije da se dosljedno pridržavaju svih mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

U Zadarskoj županiji šest novozaraženih

U Zadarskoj je županiji u protekla 24 sata potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umro je 86-godišnji pacijent, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Testirana su 175 uzorka, pod aktivnim je nadzorom 725 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 46 osoba.

Među novooboljelima četvero ih je u Zadru te po jedna osoba na području Benkovca i Biograda.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 16 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

Policija je evidentirala dva kršenja samoizolacije.

U Krapinsko-zagorskoj županiji pet novozaraženih koronavirusom

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je pet novih osoba pozitivnih na koronavirus, a umrlih nije bilo, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novozaražene osobe su područja gradova Donje Stubice, Zaboka i Zlatara te općina Bedekovčina i Lobor.

Oporavilo se 12 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 61. U samoizolaciji se nalazi 615 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 22 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, od kojih je jedan na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 11 pacijenata, a jedan je na respiratoru.

U Karlovačkoj županiji četiri novozaražena koronavirusom

U Karlovačkoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 305 osoba, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Četiri novooboljele osobe su iz Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Cetingrada, a zaraza im je otkrivena među nalazima jučer testiranih 108 osoba.

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 25 covid pozitivna pacijenta, a na respiratoru je jedan pacijent. Unatrag 24 sata nije bilo umrlih od Covida-19.

Policija nije utvrdila da bi je itko kršio epidemiološku mjeru samoizolacije, naveli su iz županijskog Stožera.

U Ličko-senjskoj županiji pet novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji u protekla 24 sata je pet novooboljelih od Covida-19, a ozdravilo je šest osoba, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Trenutno je ukupno u županiji 49 aktivnih slučajeva zaraze, od kojih se u bolnici u Gospiću liječe četiri covid pozitivna pacijenta.

Jučer je testirano 26 osoba. Među pet novozaraženih po dvije osobe su iz Gospića i Otočca i jedna iz Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Od početka pandemije u toj su županiji oboljele 2923 osobe od kojih je 106 ljudi umrlo, izliječenih je 2768, te je još 49 aktivnih slučajeva zaraze.

Policija je u nadzoru 209 ljudi pod mjerom samoizolacije jednu osobu prijavila za kršenje te protuepidemijske mjera, naveli su iz županijskog Stožera.

U Varaždinskoj županiji 12 novozaraženih, umrle dvije osobe

U Varaždinskoj županiji je u protekla 24 sata zabilježeno 12 novozaraženih osoba koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

S novih 12 zaraženih, broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 70, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 152.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 435 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 6 posto, a u svim testiranim uzorcima 3 posto.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 58 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 22 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, četiri u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 29 u Klenovniku i četiri u Novom Marofu.

U posljednja 24 sata umrle su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Trenutno je u županiji 131 aktivni slučaj Covid infekcije.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.007 osoba pozitivnih na COVID-19, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Brodsko-posavskoj županiji 18 novozaraženih

Na području Brodsko-posavske županije u nedjelju je registrirano 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je u županiji ukupno 96 osoba pozitivnih na Covid-19, od kojih se 44 liječe u bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćene su 564 osobe.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 54 novozaraženih, KBC-u Split preminule četiri osobe

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 679 obrađenih testova danas su 54 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 25, Kaštela 7, Makarske 6, Sinja 4, Solina 3, Starog Grada 1, Brela 1, Dugog Rata 1, Hrvaca 1, Lećevice 1 i Prološca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 39 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1533 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 97 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 12 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; dvije muške osobe stare 80 i 73 godine i dvije ženske osobe stare 92 i 75 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:58