NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 251 novi slučaj zaraze, umrlo 20 ljudi, oporavilo se 711 osoba

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3.881. Među njima su 1.202 pacijenta na bolničkom liječenju
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježen je 251 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.881.

Među njima su 1.202 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 123 pacijenta.

Preminulo je 20 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 353.986 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.903 preminulo, ukupno se se oporavile 342.202 osobe, od toga 711 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14.645 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.970.997 osoba, od toga 5.612 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 22. svibnja utrošene su 1.581.292 doza cjepiva. Dosad je 1.179.998 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 401.294 primilo obje doze. Na dan 22. svibnja utrošene su 31.924 doze cjepiva, navodi se u priopćenju.

Za usporedbu, u nedjelju prije tjedan dana bilo je 480 novih slučajeva zaraze na 6.946 provedenih testova. U bolnicama je tada bilo 1.675 pacijenata, a samoizolacija je bila propisana za 20.160 osoba.

U međuvremenu, na službenom Twitter profilu koronavirus.hr objavili su podatke o preminulima kao i brojeve zaraženih po županijama koji se mogu razlikovati od onih koje šalju lokalni stožeri.

- Preminulo je 8 ženskih osoba: OB Nova Gradiška, ’38. i ’30. god; OB Bjelovar, ’54. god; KBC Split, ’34. god; OB Virovitica, ’48. god; KBC Osijek, ’61. god; OB Varaždin, ’34. i ’51. god.

Preminulo je 12 muških osoba: OB Varaždin, ’60. i ’37. god; KB Dubrava, ’29., ’54., ’31. god; KBC Osijek, ’38. god; OB Virovitica, ’36. god; OŽB Vinkovci, ’83. god; OB Gospić, ’29. god; OŽB Našice, ’45. god; OB Karlovac i SB Duga Resa, ’56. god; OB Pula, '32. god.

Broj novozaraženih po županijama: Splitsko-dalmatinska (23), Grad Zagreb (69), Primorsko-goranska (19), Zadarska (6), Osječko-baranjska (15), Međimurska (18), Zagrebačka (6), Brodsko-posavska (12), Varaždinska (36), Dubrovačko-neretvanska (3), Koprivničko-križevačka (3), Virovitičko-podravska (0), Sisačko-moslavačka (8), Šibensko-kninska (3), Bjelovarsko-bilogorska (8), Požeško-slavonska (1), Vukovarsko-srijemska (7), Ličko-senjska (4), Istarska (0), Krapinsko-zagorska (9) i Karlovačka (1).

Izvješća lokalnih stožera

U Sisačko-moslavačkoj županiji šest novih slučajeva zaraze koronavirusom

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite se navodi kako su tri novozaražene osobe iz područja Popovače, dvije osobe iz Petrinje i jedna iz Siska.

Ujedno se stanovnici županije pozivaju na odgovornost u primjeni svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se spriječilo daljnje širenje ove zarazne bolesti.

Virovitica: U županiji nema novozaraženih koronavirusom, a umrle dvije osobe

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 47 uzoraka i nije utvrđen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su dvije žene u dobi od 85 i 73 godine, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 27 oboljelih, a jedna je osoba s područja Virovitičko-podravske županije u KBC Rebro.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražene su 4043 osobe, a 133 je umrlo.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji deset novooboljelih, jedna osoba umrla

U Vukovarsko-srijemskoj županiji deset je novih pozitivnih osoba na covid-19, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima četiri su osobe iz Vinkovaca, dvije iz Vukovara, te po jedna iz Županje, Babine Grede, Rajevog Sela i Donjeg Novog Sela. Umrla je jedna osoba.

Hospitalizirano je 48, a u samoizolaciji su 433 osobe.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 12.199 osoba, od kojih je 11.793 izliječenih, a umrlo je 246 osoba.

U protekla 24 sata testirane su 193 osobe, a ukupno do sada 66.650.

U Primorsko-goranskoj županiji 18 novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 18 osoba, a testirano je 605 osoba, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova iznosi tri posto.

Ozdravilo je 96 osoba, pa je u županiji aktivno 718 slučajeva covida-19.

U bolnici se liječe 49 osoba, a uz pomoć respiratora skrbi se o troje bolesnika.

Udjel hospitaliziranih osoba u broju aktivnih slučajeva Covida-19 je 6,8 posto.

Najviše oboljelih je u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.

Tri dana za redom u županiji nije bilo umrlih od covida-19.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 8 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba umrla

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđeno osam novih slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Sve novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutno su na liječenju 22 pacijenta zaražena koronavirusom od kojih je njih troje na respiratoru, a na opservaciji je osam pacijenta.

U posljednja 24 sata umrla je jedna osoba s koronavirusom.

U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 348 osoba.

Istra nema novozaraženih, umrla jedna osoba

U Istri u nedjelju nema novozaraženih koronavirusom, a u pulskoj bolnici umrla je 89-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite iznoseći podatke za protekla 24 sata.

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ispitano je 515 uzoraka briseva na covid-19 i svi su negativni.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 41 pacijent, od kojih su tri u respiracijskom centru.

Od jučer su se oporavile četiri osobe, a u mjerama samoizolacije ih je 1506.

Odlukom županijskog Stožera od sutra se na nastavu u školi vraćaju i učenici viših razreda, od 5. do 8. svih osnovnih škola u Istarskoj županiji. Nastava u osnovnim i srednjim školama do kraja će se školske godine održavati u školi.

No neke su škole, odlukama ravnatelja i preporuka nadležnog ministarstva odlučile da će maturanti posljednja dva dana nastave, u ponedjeljak i utorak ipak odraditi online, na daljinu. Ovakve su odluke donesene, kako bi se prije svega spriječilo okupljanje maturanata i organiziranje norijada.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvoje novozaraženih koronavirusom

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a oporavilo se dvanaest osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene osobe su žene iz Dubrovnika i Vela Luke, a jedna od njih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavilo se dvanaest osoba, od kojih šest iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, dvije iz Opuzena i jedna iz Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađeno je 339 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 72.493.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i na invazivnoj su ventilaciji.

U samoizolaciji je 269 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, i to na granici, što je ukupno 738 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih protuepidemijskih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Zagrebačkoj županiji 51 novi slučaj covida-19

U Zagrebačkoj županiji je 51 novi slučaj covida-19, ozdravilo je 189 osoba te je trenutno aktivno 686 slučajeva oboljenja, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U Velikoj Gorici je 11 novozaraženih, petero u Jastrebarskom, po četiri su u Zaprešiću i Brdovcu, a po tri imaju Samobor, Ivanić-Grad, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina, Bistra, Stupnik i Križ, dok je u šest mjesta po jedna novooboljela osoba.

Mjera samoizolacije izrečena je za jedan razredni odjel.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka pandemije do danas do 10 sati u županiji su evidentirane 29.872 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 29.111 osoba, a umrlo je 75 ljudi.

Stožer civilne Zagrebačke županije poziva sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih protuepidemijskih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.

Petero novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji

U protekla 24 sata je na području Šibensko-kninske županije pet osoba oboljelo od covid-19 infekcije i trenutno je 75 aktivnih slučajeva oboljenja, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U šibenskoj bolnici liječi se 22 pacijenta, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi pet pacijenata. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 429 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 50 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U Osječko-baranjskoj županiji troje umrlih i 14 novozaraženih

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrle su tri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđeno je 14 novih slučajeva zaraze, objavio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 216 uzoraka, od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus.
Dvije novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka i Đurđenovca, dok je u ostalih deset mjesta potvrđen po jedan slučaj zaraze.

Umrle su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 60 do 83 godine, priopćio je Stožer.

Na bolničkom liječenju nalazi se 71 osoba oboljela od covida-19, i to 49 u osječkom KBC-u, od kojih je devet na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 22 pacijenta s tim oboljenjem.

Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 710 osobe, a policijski službenici proveli su 14 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili su dva kršenja te mjere te jedno kršenje roka za tranzit od 12 sati za stranog državljana.

Obavili su i 157 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja propisanih mjera, a imali su jedno postupanje u Osijeku, povodom organiziranja privatnog okupljanja protivno odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, izvijestili su u osječko-baranjskom Stožeru.

U Međimurju nastavljen trend pada broja novozaraženih, 20 novih slučajeva

U Međimurskoj županiji nastavljen je trend pada broja novozaraženih i potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dosad je procijepljeno više od 40 posto stanovništva starijeg od 18 godina, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata obrađen je 171 uzorak, od čega je evidentiranih 18 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, što je 10,5 posto pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testovima evidentirana su dva slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 38 osoba, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 238.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 58.239 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 57 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, četiri pacijenta su primljena unutar 24 sata, dok su tri otpuštena, a jedan pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nije bilo umrlih pozitivnih osoba, priopćili su iz Stožera.

U odnosu na prošlu nedjelju, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija i dalje bilježe značajni pad pa je 7-dnevna incidencija s današnjim danom 165, broj aktivnih slučajeva je s 432 pao na 238, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja, također, u trendu pada te s današnjim danom iznosi 16,5 posto u odnosu na prošlu nedjelju kada je bio 22 posto.

U subotu je cijepljeno 2.210 osoba. Sveukupno je do sada barem jednom dozom cijepljeno 34.454 osoba što je 40,38 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U Varaždinskoj županiji 34 nova slučaja, umrle četiri osobe

Četiri osobe pozitivne na covid-19 umrle se u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata, a potvrđena su 34 nova slučaja zaraze, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tijekom subote testirana su 333 uzorka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 14 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 10 posto. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 185, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 505.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 147 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 76 smješteno na lokaciji u Varaždinu, 56 u Klenovniku, a 15 u Novom Marofu. U jedinicama intenzivnog liječenja je 15 osoba, od kojih 13 na respiratoru, priopćili su iz Stožera.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 21.600 osoba pozitivnih na covid-19, a aktivno je 355 slučajeva.

U Zadarskoj županiji 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Zadarskoj je županiji u posljednja 24 sata potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Po dvije novooboljele osobe zabilježene su u Bibinjama, Pakoštanima i Zadru te po jedna u Gračacu, Pagu, Pašmanu, Tkonu, Viru i Zemuniku Donjem.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar na liječenju je 34 oboljelih, od kojih je osmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirano je sedmero pacijenata oboljelih od covida-19.

Testirano je 310 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 650 stanovnika, a policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 23 novozaražene osobe, jedna žena umrla

I dalje pada broj novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je u posljednja 24 sata zaraza potvrđena kod 23 osobe, a u bolnici je umrla jedna žena, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Prema izvješću županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 752 obrađena testa danas su 23 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid infekciju i to iz Splita 13, Makarske troje, Imotskog i Solina po dvoje, te po jedan iz Kaštela, Podstrane i Tučepa.

Od ukupnog broja novooboljelih 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je 905 osoba.

Na bolničkom liječenju je 50 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, a devetero je na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrla je 87-godišnja žena koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na novi koronavirus, rekli su u Stožeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:08