NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 379 novozaraženih, 28 preminulih, 1.004 oporavljenih, testirano je 4.669 ljudi

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 4.058. Među njima je 1.761 pacijent na bolničkom liječenju
Arhivska fotografija
 Ranko Suvar/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je u priopćenju objavio najnovije podatke o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je 379 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.058.

Među njima je 1.761 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 147 pacijenata.

Preminulo je 28 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 224.954 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4.616 preminulo, ukupno se oporavilo 216.280 osoba od toga 1.004 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 17.382 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.118.525 osoba, od toga 4669 u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju.

Na službenom Twitter profilu koronavirus.hr objavili su detaljnije podatke o preminulima te o zaraženima po županijama, koji se mogu razlikovati od brojki što ih objavljuju lokalni stožeri.

- Preminulo je 12 ženskih osoba: OB Koprivnica, ’67. god; KBC Zagreb, ’73. god; OŽ Pakrac, ’50. god; SB za plućne bolesti, ’32. god; OŽB Vinkovci, ’43. god; OB Bjelovar, ’46. god; OB Gospić, ’36. god; NMB Vukovar, ’32. god; OB Virovitica, ’42. god; OB Zabok ’31. god; OŽB Našice, ’39. i ’37. god.

Preminulo je 16 muških osoba: KB Dubrava, ’37., ’36., ’35., ’45., '51. i ’55. god; KBC Split, ’42., ’46., ’37. god; OB Zabok, ’39. god; OB Virovitica,’57. god; KBC Osijek, ’50. god; OB Šibenik, ’29. god; OŽB Požega, ’57. god; KiB „Fran Mihaljević“, ’66. god; OB Karlovac,’32. god.

Broj novozaraženih po županijama: Brodsko-posavska (11), Grad Zagreb (57), Splitsko-dalmatinska (72), Primorsko-goranska (50), Varaždinska (31), Osječko-baranjska (22), Bjelovarsko-bilogorska (18), Koprivničko-križevačka (4), Vukovarsko-srijemska (2); Zagrebačka (15); Međimurska (42), Zadarska (8), Virovitičko-podravska (9), Dubrovačko-neretvanska (0), Krapinsko-zagorska (9), Sisačko-moslavačka (11), Ličko-senjska (9), Istarska (3), Karlovačka (2), Šibensko-kninska (1) i Požeško-slavonska (3).

Izvješća lokalnih stožera

U Istarskoj županiji jedna novozaražena osoba

Samo jedan novi slučaj zaraze koronavirus potvrđen je u posljednja 24 sata u Istarskoj županiji, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 239 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđena jedna novozaražena osoba s područja županije", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U međuvremenu od jučer se oporavilo 29 osoba, pa je trenutno u Istri 195 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1063 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju su 52 osobe, od toga je šest osoba u respiracijskom centru.

"Epidemiološka situacija je dobra, već gotovo mjesec dana brojke novozaraženih se polako smanjuju odnosno narušena epidemiološka slika postupno se vraća u normalu. Vjerujem da ćemo nastaviti ovim trendom zbog čega će početkom tjedna struka i epidemiolozi razgovarati i vjerojatno predložiti popuštanje mjera u određenim segmentima", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Sisačko-moslavačka županija bilježi devet novooboljelih

Na području sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata je zabilježeno tek devet novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Četiri novooboljele osobe od covida-19 su iz Petrinje, tri iz Siska, a dvije osobe su iz Kutine.

Stožer upozorava građane županije da se pandemija može suzbiti jedino dosljednim pridržavanjem svih mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

U Koprivničko-križevačkoj županiji dvoje novozaraženih, umrla jedna osoba

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježene su dvije novozaražene osobe koronavirusom, jedna je osoba umrla, a ozdravilo je 19 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Na području županije trenutno je aktivno 151 slučajeva bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je 31 osoba.

U Općoj bolnici Koprivnica umrla je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1967. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 potvrđena je kod 5595 osobe.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i nadalje apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i zdravstvenih uputa kako bi se smanjio intenzitet i dinamika širenja koronavirusa.

U Osječko-baranjskoj županiji 16 novozaraženih, umrle tri osobe

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrle su tri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđeno je 16 novozaraženih, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, u zadnja 24 sata, za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirana su 163 uzorka, od kojih je 16 bilo pozitivno. Najviše novozaraženih, njih osam, je iz Osijek te tri iz Našica, dok ostala mjesta imaju manji broj novooboljelih.

U protekla 24 sata umrle su tri osobe pozitivne na koronavirus, u dobi od 71 do 84 godine, priopćio je Stožer.

Na bolničkom liječenju nalazi se 111 osoba oboljelih od koronavirusa, i to 79 u osječkom KBC-u, od kojih je 18 na respiratoru, dok su u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 32 pacijenta s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 772 osobe. Policijski službenici provjerili su 22 osobe u samoizolaciji i nisu utvrdili kršenje ove mjere.

Obavili su i 157 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu također nije bilo kršenja propisanih mjera, ističu u osječko-baranjskom Stožeru.

Požeško-slavonska županija: 5 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 174 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 145 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 29 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 361 osoba, a ukupno su testirane 25.582 osobe.

Na posljednjem testiranju obrađen je 161 uzorak, od kojih je 5 pozitivnih.

U Zagrebačkoj županiji 57 novozaraženih koronavirusom

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata je 57 novozaraženih koronavirusom, a ozdravile su 184 osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novozaraženih je u Velikoj Gorici - 11, Dugom Selu 7, u Zaprešiću 6, Samoboru 5 i u Svetoj Nedjelji - 4.

U domu za starije i nemoćne na području općine Bistra pozitivna je jedna korisnica. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije do danas evidentirano je 18375 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 17387 osoba, a 60 osoba je umrlo.

Trenutno je aktivno 928 slučaja.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.

U Primorsko-goranskoj županiji 52 novozaražene osobe

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 52 osobe, a testirane su 593 osobe, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Iz stožera navode da je udjel pozitivnih nalaza u ukupnom broju laboratorijski obrađenih testova i dalje relativno nizak za drugi epidemijski val i iznosi 8,8 posto.

Ozdravilo je 70 osoba, pa su sada u toj županiji aktivna 883 slučaja Covida-19, što je 18 aktivnih slučajeva manje nego prethodnog dana.

Na bolničkom liječenju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka nalaze se 73 osobe, a uz pomoć respiratora skrbi se o pet bolesnika.

Tijekom vikenda, drugi dan za redom, nije bilo umrlih od covida-19, naveli su iz stožera.

BBŽ: 10 novozaraženih, jedna osoba umrla

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a za 99 testiranih osoba nalazi još očekuju, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih pet, s područja je grada Bjelovara, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Daruvar i Garešnica te općina Nova Rača, Končanica i Berek.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su na liječenju 44 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je njih osam na respiratoru, a 15 pacijenata je na opservaciji.

U samoizolaciji se nalaze 662 osobe.

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba s koronavirusom, a ukupno je do sada 106 osoba preminulo od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Deset novozaraženih u Zadarskoj županiji

Na području Zadarske županije 10 je osoba zaraženo koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Tijekom subote testirana su 253 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 1200 stanovnika, a oporavilo se još 38 osoba.

Među novooboljelima po dvije su osobe iz Zadra i Paga, te po jedna s područja Benkovca, Nina, Gračaca, Pakoštana, Pašmana i Ražanca.

U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirana su 34 pacijenta, od kojih je šestero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 12 oboljelih.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

Jedna umrla i tri novooboljele osobe u Karlovačkoj županiji

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata troje je novozaraženih koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Na koronavirus testirano je 78 osoba. Novozaražena je po jedna osoba u Ogulinu, Ozlju i Plaškom.

U bolnicama se trenutno liječi 68 covid pozitivnih pacijenata, a na respiratoru su dvije osobe.

U samoizolaciji su 333 osobe, naveli su iz županijskog Stožera.

Dubrovačko-neretvanska županija: 29 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom (deset je utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o 22 osobe iz Dubrovnika, tri iz Blata, dvije iz Konavala te po jednoj iz Metkovića i Vele Luke. Od spomenutih, devet je korisnika Doma za starije Dubrovnik - Thermotherapia.

Ukupno je zaraženo 13 osoba muškog spola i 16 osoba ženskog spola, a za njih 24 je utvrđena epidemiološka veza. Izliječeno je 20 osoba: 11 iz Dubrovnika, po dvije iz Konavala, Metkovića i Ploča, po jedna iz Dubrovačkog primorja i Župe dubrovačke te jedna osoba koja nema prebivalište na području županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađen je 161 uzorak, a od početka pandemije analizirano je ukupno 36.295 uzoraka.

U samoizolaciji je 645 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 209 slučaja kršenja samoizolacije (84 na graničnim prijelazima).

U Virovitičko-podravskoj županiji osam novozaraženih, dvoje umrlih

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 72 uzoraka i utvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Umrla je žena u dobi od 74 godine i muškarac star 64 godine. Oboje su uz infekciju covidom 19 imali i brojne komorbiditete.

Među novozaraženima je petero srednje i troje starije životne dobi.

Troje novozaraženih je u Slatini, dvoje u Virovitici, a po jedan Špišić Bukovici. Suhopolju i Orahovici.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 39 oboljelih, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije troje.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo su 3080 osoba, a 86 je umrlo.

U Međimurskoj županiji 50 novozaraženih, broj novozaraženih i dalje u padu

Sedmodnevna incidenija u Međimurskoj županiji, koja bilježi 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom, i dalje je u padu, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju PCR metodom testirane su 272 osobe od čega je evidentirano 47 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19.

Na temelju kliničke slike, bez testiranja, epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan pozitivan slučaj kod dvije osobe s prebivalištem ili boravištem na području Međimurske županije.

U protekla 24 sata oporavile su se 33 osobe, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji trenutno 373. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35.896 uzoraka.

Iz Stožera su priopćili kako je sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje u trendu pada te iznosi 205 pozitivnih na 100.000 stanovnika, u odnosu na 299 prošle nedjelje, odnosno 255 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi, u odnosu na 379 prošle nedjelje.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1.220 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 18,5 posto.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 78 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga njih 3 unutar 24 sata, dok je otpušteno 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalazi jedan covid pozitivan pacijent.

U protekla 24 sata nema umrlih osoba.

Krapinsko-zagorska županija: 9 novozaraženih

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Pregrada (2), Grad Zabok (2), Općina Bedekovčina (1), Općina Budinščina (2), Općina Radoboj (1) i Općina Sveti Križ Začretje (1).

Oporavilo se 8 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 157. U samoizolaciji se nalazi 836 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 19 pacijenata, među kojima 1 na respiratoru. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 67 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 6 na respiratoru. Preminule su 2 dodatne osobe pozitivne na koronavirus.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 12 novopozitivnih, dvoje umrlih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 12 je novih pozitivnih osoba na koronavirus, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novopozitivnima četiri su osobe iz Vinkovaca, po dvije iz Bršadina i Cerića, te po jedna iz Ivankova, Lipovače, Markušice i Vukovara. Umrle su dvije osobe.

Od početka epidemije u županiji su 8133 osobe oboljele od covida-19, od kojih je 7790 izliječeno. Umrle su 173 osobe.

Trenutno je 48 osoba hospitalizirano dok se u samoizolaciji nalazi 513 osoba. Do sada je na covid-19 testirano 37284, a u protekla 24 sata 276 osoba.

Jedna osoba umrla, a dvije novooboljele u Ličko senjskoj županiji

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od covida-19, a u Općoj bolnici Gospić umrla je 85-godišnja pacijentica iz Donjeg Lapca, priopćio je u nedjelju Županijski Stožer Civilne zaštite.

Od trenutno 47 aktivnih slučajeva u županiji, na Covid odjelu bolnice u Gospiću liječi se 18 pacijenata.

U 24 sata testirano je 36 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 166 ljudi.

Od početka epidemije ukupno je u toj županiji oboljela 2751 osoba, a 94-oro ih je umrlo. Ukupno je izliječeno 2610 osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 72 novozaražene osobe, troje umrlo

U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji je 72 novooboljelih osoba od covida-19, a tri su osobe umrle u bolnici, doznaje se od županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije ukupno je obrađen 491 test.

Među 72 novooboljele osobe iz Splita je 32-oje, Kaštela 11, po pet ih je iz Trilja i Solina, četiri iz Makarske, te po troje iz Sinja i Ciste Provo. Omiš i Podstrana broje po dvoje novooboljelih, dok Supetar, Hrvace, Sućurje, Šolta, te Zagvozd imaju po jednog zaraženog.

"Od ukupnog broja novooboljelih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno se 2052 osoba nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju je 111 covid pozitivnih pacijenata, dok se osam osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrla su trija muškaraca u dobi od 74, 78 i 83 godine. Svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju, kazali su u Stožeru.

U proteklih sedam dana u toj je županiji ukupno testirano 3516 osoba od čega je njih 619 bilo pozitivno na covid infekciju, a umrlo ih je 14-oro.

U Varaždinskoj županiji 30 novih slučajeva

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 387 uzoraka, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima je 11 posto. U posljednjih tjedan dana evidentirano je ukupno 266 novih slučajeva.

Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 160, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 385.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 116 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 25 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 9 u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 52 ih je u Klenovniku i 30 u Novom Marofu.

Tijekom 24 sata nema preminulih osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno je dosad evidentirano 325 preminulih pozitivnih osoba.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je ukupno 14.393 slučajeva zaraze koronavirusom.

Brodsko-posavska županija: 11 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u nedjelju je izvijestio o 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U ovoj županiji trenutno 190 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih je 61 osoba na bolničkom liječenju. Devet pozitivnih osoba pri liječenju treba potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćeno je 719 osoba, 22 osobe više nego u subotu. Sedmodnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji trenutno iznosi 187, a 14-dnevna incidencija 351 oboljela osoba na 100.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:44