NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 551 novi slučaj zaraze koronavirusom, umrlo 26 ljudi, oporavilo ih se 567

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3.075. Među njima je 1.249 pacijenata na bolničkom liječenju
Arhivska fotografija
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježen je 551 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.075.

Među njima je 1.249 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 113 pacijenata.

Preminulo je 26 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 232.090 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4.998 preminulo, ukupno se oporavilo 224.017 osoba od toga 567 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.700 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.186.046 osoba, od toga 5.195 u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju.

Kako je objavljeno na službenom Twitter profilu koronavirus.hr, preminulo je 17 ženskih osoba: KB Dubrava, ’28., ’34., ’31., ’31., 37., ’34., ’32. i ’44. god; OŽB Našice, ’43. i ’38. god; KBC Osijek, ’62. i ’44. god; OB Varaždin, ’52. god; ŽB Čakovec, ’35. god; KBC Zagreb, ’24. god; OŽB Požega, ’50. god; KBC Rijeka, ’45. god.

Preminulo je 9 muških osoba: KB Dubrava, ’38., ’42. i ’49. god; OŽB Našice, ’41. god; OB Zadar, ’37. god; KBC Split, ’29. god; OB Bjelovar, ’40. god; OB Karlovac i SB Duga Resa, ’30. god; OB Pula, ’77. god.

Broj novozaraženih po županijama (podaci se mogu razlikovati od brojki koje objavljuju lokalni stožeri): Splitsko-dalmatinska (72), Grad Zagreb (80), Primorsko-goranska (48), Zadarska (36), Osječko-baranjska (25), Međimurska (13), Zagrebačka (50), Brodsko-posavska (21), Varaždinska (32), Dubrovačko-neretvanska (19); Koprivničko-križevačka (14), Virovitičko-podravska (4), Sisačko-moslavačka (31), Šibensko-kninska (27), Bjelovarsko-bilogorska (19), Požeško-slavonska (10), Vukovarsko-srijemska (13), Ličko-senjska (2), Istarska (8), Krapinsko-zagorska (8) i Karlovačka (19).

Izvješća lokalnih stožera

Pula: U Istri sedam novozaraženih, umrla jedna osoba

Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u posljednja 24 sata nakon što je ispitano 295 uzoraka briseva, dok je u pulskoj bolnici umrla 44-godišnja covid pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.

Za pet osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod jedne osobe radi o uvezenom slučaju s područja Lipika, naveli su iz Stožera napominjući kako se u epidemiološkoj obradi nalazi jedna osoba.

Od jučer se oporavilo 14 osoba. Trenutno je u Istri 77 aktivnih pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 717 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju su 23 osobe, od toga je njih pet u respiracijskom centru.

Koprivničko-križevačka županija 14 novih slučajeva

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 14 novozaraženih koronavirusom, a 15 ih je ozdravilo, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Na tom je području trenutno aktivno 115 slučajeva zaraze dok se 23 osobe nalaze na bolničkom liječenju.

Od početka pojave virusa u Koprivničko-križevačkoj županiji covid-19 je potvrđen kod 5819 osoba, testirano je 18.965 ljudi od čega 68 tijekom jučerašnjeg dana.

Bjelovarsko-bilogorska županija 12 novih slučajeva, jedna osoba umrla

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Pet novozaraženih s područja su grada Bjelovara, četiri su s područja općine Nova Rača, dva nova slučaja zabilježena su na području grada Garešnice, a jedna novozaražena osoba je iz Grubišnog Polja.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 41 pacijent zaražen koronavirusom, od kojih je njih troje na respiratoru, dok je 15 pacijenata na opservaciji.

U samoizolaciji se nalaze 404 osobe.

U posljednja 24 sata jedna osoba umrla je s koronavirusom, a od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije preminulo je njih 117.

Zagrebačka županija: 59 novozaraženih koronavirusom

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata koronavirusom je zaraženo 59 osoba, a njih 40 je ozdravilo, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Najviše novooboljelih je u gradovima Samobor i Velika Gorica - 14, četiri u Dugom Selu, Vrbovcu i općini Bistra, tri u općini Križ, po dvije u Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Jastrebarskom i općinama Kravarsko, Kloštar Ivanić i Brckovljani. Po jedna osoba zaražena je u Ivanić-Gradu te općinama Orle i Rakovec.

Od početka pandemije na području Zagrebačke županije evidentirano je 19.042 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 18389 osoba, a 62 osobe su umrle. Trenutno je aktivan 591 slučaj.

Zagreb: 80 novooboljelih od koronavirusa

U Zagrebu je u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo 80 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 145 osoba, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno 715 testiranja, od čega je 80 nalaza bilo pozitivno na koronavirus.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 98 novooboljelih osoba, no kako pojašnjavaju, nije riječ samo o oboljelima od proteklog dana.

Od 98 obrađenih pozitivnih osoba njih 29 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 45 osoba su kontakti sa osobama pozitivnim na korona virus.
Tri osobe su štićenici ili djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za devet osoba obrada je još u tijeku. Devet je osoba obrađeno od
strane liječnika obiteljske medicine HZJZ-a. Jednu osobu školske dobi obradio je liječnik školske medicine, a dvije su osobe doputovale iz BiH i Srbije.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla su 24 sata potvrđeni su pozitivni nalazi
sedam korisnika.

Zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod jednog učenika, jednog nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te dva učenika srednjih
škola, izrečena je mjera samoizolacije za 50 učenika osnovnih škola te 44 učenika srednjih škola.

Osijek: U županiji 26 novopozitivnih, četiri osobe umrle

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo na koronavirus su testirana 274 uzorka od kojih je 26 bilo pozitivno, a u tom razdoblju umrle su četiri osobe, izvijestio je u subotu osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Napominju kako je 13 novopozitivnih osoba s područja Osijeka, po dvoje ih je iz Đakova i Darde te po jedna iz Valpova, Našica, Belišća, Donje Motičine, Gorjana, Marijanaca, Podgorača, Punitovaca i Viškovaca.

„Na bolničkom liječenju nalazi se 97 osoba. Njih 62 su u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 35 pacijenata. U zadnja 24 sata preminulo je četvero covid pozitivnih osoba u dobi od 77 do 83 godine. Na području županije u samoizolaciji se nalazi 708 osoba“, priopćio je Stožer.

Policijski službenici provjerili su poštivanje mjere samoizolacije kod 12 osoba, od kojih je jedna bila prema dojavi, i sve su zatekli na prijavljenoj adresi.
Obavili su i 108 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori civilne zaštite izvršili su 52 nadzora pri kojima su utvrdili tri nepravilnosti za koje su izdali nalog za otklanjanje.

U Karlovačkoj županiji jedna umrla osoba i 26 novooboljelih

U Karlovačkoj županiji od covida-19 umrla je jedna osoba, novih je 26 slučajeva zaraze, bolnički se liječi 38 covid pozitivnih pacijenata, od kojih su na respiratoru tri osobe, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih iz Karlovca ih je 12, Žakanja pet, Vojnića tri, Duge Rese i Cetingrada po dva, a Rakovica i Barilović imaju po jedan novi slučaj zaraze.

Pod mjerom samoizolacije u Karlovačkoj je županiji 308 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji 58 novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravilo je 36 osoba, pa je sada u toj županiji aktivno 608 slučajeva covida-19.

Laboratorijski je obrađeno 418 uzoraka, a udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 13,9 posto.

U riječkoj bolnici liječi se 36 pacijenata, a uz pomoć respiratora skrbi se o tri osobe.

Udjel osoba liječenih od covda-19 u broju zaraženih osoba je 5,9 posto.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 38 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 19 utvrđeno brzim antigenskim testom, a oporavilo se njih 21, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 27 osoba iz Dubrovnika, pet iz Župe dubrovačke, tri iz Konavala, po jedna iz Dubrovačkog primorja i Opuzena te jedna koja nema prebivalište u županiji.

Ukupno su zaražene 22 osobe muškog spola i 16 osoba ženskog spola, a za njih 25 je utvrđena epidemiološka veza.

Oporavila se 21 osoba, od kojih 12 iz Dubrovnika, tri iz Konavala, po dvije iz Metkovića i Župe dubrovačke te po jedna iz Dubrovačkog primorja i Kule Norinske.

Od jučer je obrađeno 216 uzorka, a od početka pandemije ukupno 38 550.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 20 osoba. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb i na invazivnoj je ventilaciji.

U samoizolaciji su 724 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja te mjere, sve na graničnim prijelazima, što je ukupno 280 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera.

Krapinsko-zagorska županija: Osam novih slučajeva zaraze

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o osobama s područja gradova Krapine, Oroslavja i Zlatara te općina Gornje Stubice, Krapinskih Toplica, Novog Golubovca, Velikog Trgovišća i Zlatar Bistrice.

Oporavilo se 10 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 107. U samoizolaciji se nalaze 653 osobe.

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 18 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 44 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih su tri na respiratoru.

Varaždinska županija: 32 nova slučaja zaraze, jedna osoba umrla

Tijekom protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 32 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednjih tjedan dana u Varaždinskoj županiji ukupno je evidentirano 169 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je 101, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 228.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 262 uzorka, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima je 12 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 67 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 20 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, četiri u jedinici intenzivnog liječenja od kojih tri na respiratoru, 31 osoba je u Klenovniku od kojih je jedna na respiratoru i 12 u Novom Marofu.

Tijekom protekla 24 sata umrla je jedna covid pozitivna osoba. Ukupno je dosad evidentirano 355 preminulih osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih u siječnju njih 76. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14.738 zaraženih osoba. Aktivnih slučajeva je 187.

Sisačko-moslavačka županija: 27 novooboljelih

U Sisačko-moslavačkoj županiji 27 je novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o sedam osoba s područja Popovače, pet iz Siska, četiri s područja Kutine, po tri osobe iz Petrinje i Gline, po dvije osobe s područja Sunje i Novske te jednoj osobi iz Lekenika.

Zadarska županija: 33 nova slučaja zaraze, jedna osoba umrla

U posljednja 24 sata u Zadarskoj su županiji koronavirusom zaražene 33 osobe, a od posljedica covida-19 u Općoj bolnici Zadar umro je 83-godišnjak, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Testirana su 232 uzorka, a pod aktivnim su nadzorom 1083 osobe.

Među novozaraženima 15 ih je u Zadru, petero u Benkovcu, po dvoje u Polači, Posedarju, Ražancu i Sv. Filipu Jakovu te po jedna osoba u Bibinjama, Kolanu, Pašmanu, Poličniku i Preku.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 22 pacijenta, od kojih je troje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu trenutačno nema nijednog zaraženog pacijenta.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

Međimurska županija: 15 novih slučajeva zaraze i jedna umrla osoba

U Međimurskoj županiji potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je 85-godišnja žena koja je uz zarazu koronavirusom imala i druge pridružene bolesti, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 116 osoba, od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na covid-19 u Međimurskoj županiji.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o dva pozitivna slučaja. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali covid-19 kod jedne osobe, dok je iz drugih županija prijavljen jedan pozitivni slučaj osobe s prebivalištem na području Međimurja.

U protekla 24 sata oporavilo se 37 osoba, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 249. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 37.583 uzoraka.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 44 pacijenta pozitivna na virus covid-19, od toga je njih troje unutar 24 sata, dok je otpušteno sedam pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalazi se jedan covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata umrla je 85-godišnjakinja s dodatnim pridruženim bolestima.

U Virovitičko-podravskoj županiji tri nova slučaja zaraze i jedna umrla osoba

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 38 uzoraka i utvrđeno troje novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je žena u dobi od 59 godine umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 30 oboljelih, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije jedan.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3398 osoba, a 98 je umrlo.

Split: U županiji 72 novooboljelih, jedan mrtvi

U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji je zabilježeno 72 novooboljelih, a jedna je osoba umrla u bolnici, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 538 obrađena testa danas su 72 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid infekciju i to iz Splita 22, Kaštela devet, Sinja sedam, Omiša šest, te Baške Vode i Hrvaca po troje.

Dvoje novooboljelih je otkriveno u Solinu, Milni, Okrugu, Pučišćima i Selcima, a po jednog zaraženog ima Hvar, Imotski, Makarska, Trilj, Trogir, Dugi Rat, Klis, Marina, Muć, Postira, Proložac i Cista Provo.

Od ukupnog broja novooboljelih 34 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1644 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 65 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se njih sedam nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umro je muškarac (92) koji je uz brojne komorbiditete bio pozitivan i na covid infekciju, istaknuli su u Stožeru.

Brodsko-posavska 21, Požeško-slavonska županija 11 novih slučajeva zaraze

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u subotu je potvrdio 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a susjedne Požeško-slavonske 11.

Na području Brodsko-posavske županije županije na bolničkom liječenju su 64 osobe pozitivne na koronavirus od kojih devet pri liječenju treba potporu respiratora. Pod mjerom samoizolacije u toj je županiji 689 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji prema podacima Stožera civilne zaštite u subotu je registrirano 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U ovoj županiji trenutno su na koronavirus pozitive 92 osobe od kojih je 17 na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 323 osobe.

U Šibensko-kninskoj županiji 29 novooboljelih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 29 osoba je oboljelo od covid-19 infekcije i trenutno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja.

U šibenskoj bolnici liječi se 13 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 17 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 529 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 141 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U Ličko-senjskoj nema umrlih, a novozaraženih je osam

Ličko-senjska županija u posljednja 24 sata nema umrlih od covida-19, novozaraženih je osam, a pet osoba je izliječeno, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Uz osam novooboljelih 56 je aktivnih slučajeva bolesti, od kojih se deset liječi u bolnici u Gospiću. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata novooboljelih i to u Gospiću i Novalji.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 35 osoba, a u samoizolaciji je aktivno je 254 ljudi.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 2837, umrlih 104, a izliječenih 2677.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:58