NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata 561 novi slučaj zaraze koronavirusom, umrlo 7 ljudi, oporavile se 542 osobe

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je danas ukupno 4.804. Među njima je 855 pacijenata na bolničkom liječenju
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.804.

Među njima je 855 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta.

Preminulo je 7 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 251.045 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.677 preminulo, ukupno su se oporavile 240.564 osobe, od toga 542 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 18.511 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.428.779 osoba, od toga 6.221 u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju.

Inače, za usporedbu, u nedjelju prije tjedan dana zabilježena su 394 nova slučaja zaraze, a obavljena su 6.053 testa.

Sisačko-moslavačka županija: Samo dvije novooboljele osobe od covida-19

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata, zbog manjeg broja testiranih, zabilježene su samo dvije novooboljele osobe od Covida-19, izvijestilo je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Jedna novozaražena osoba je iz Novske, a druga iz Popovače.

Županijski stožer i nadalje apelira na građane da se pridržavaju odluka i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

U Istri pet novozaraženih koronavirusom, raste broj hospitaliziranih

Na području Istarske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u pulskoj bolnici od jučer hospitalizirano je šest osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 256 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđeno pet novozaraženih osoba. Kod četiri osobe riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se u epidemiološkoj obradi nalazi jedna osoba", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U međuvremenu od jučer oporavilo se pet osoba, pa je trenutno u istri 69 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se ukupno 1154 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 24 osobe. Kako se doznaje, riječ je o osobama koje su ovih dana razvile ozbiljnije simptome zbog čega su morale biti hospitalizirane u bolnici.

"Brine nas to što se broj osoba u samoizolaciji povećava iz dana u dan, i kako stvari stoje taj će broj i danas biti veliki. Nama se u Istri virus kreće među obitelji zato što se ljudi ne pridržavaju samoizolacije pa se zarazi cijela obitelj. Znači potrebno je izolirati se od svih zdravih osoba oko sebe jer ako zaraženi ostaje i dalje u svojem domaćinstvu u interakciji s obitelji, u tom slučaju imamo zaražene cijele obitelji", izjavio je za Hinu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Apelirao je na sve građane, a posebno na osobe koje rade nekakve javne poslove s većim brojem ljudi, da se strogo pridržavaju svih epidemioloških mjera kao i do sada i da ne dolaze na posao ako imaju bilo kakve simptome bolesti.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 60 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je u posljednja 24 sata 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su 23 utvrđena brzim antigenskim testom, a oporavile su se 62 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 35 osoba iz Dubrovnika, 12 iz Župe dubrovačke, pet iz Konavala, po dvije iz Metkovića i Stona te po jedna iz Blata, Dubrovačkog primorja, Orebića i Vele Luke. Ukupno su zaražene 23 muške i 37 ženskih osoba, a 40 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavile su se 62 osobe, od kojih 33 iz Dubrovnika, 13 iz Župe dubrovačke, osam iz Konavala, tri iz Orebića, po dvije iz Metkovića i Trpnja te jedna iz Dubrovačkog primorja.

U posljednja 24 sata obrađena su 253 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 48 972.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno je aktivno 703 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega na širem dubrovačkom području 594, odnosno u Dubrovniku 317, Konavlima 126, Župi dubrovačkoj 127, Dubrovačkom primorju 15 te Stonu devet slučajeva.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 65 osoba. Sedam pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1015 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježenoje šest kršenja mjere samoizolacije, od čega jedno na granici. Od početka pandemije zabilježeno je 477 kršenja te mjere.

Županijski Stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih uputa i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji šest novozaraženih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je šest novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u nedjelju iz župnijskog Stožera civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe s područja su gradova Bjelovar i Garešnica, a po jedna novozaražena osoba je područja općina Rovišće i Veliko Trojstvo.

U bjelovarskoj bolnici trenutno je na liječenju 11 pacijenta zaraženih koronavirusom.

Na respiratoru nema pacijenata, a na opservaciji je 10 pacijenata.

U samoizolaciji se nalazi 190 osoba.

Koprivničko-križevačka županija: 2 nova slučaja

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 virus na području županije potvrđena dva nova slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivan 51 slučaj bolesti COVID-19, ozdravile su četiri osobe, a na bolničkom se liječenju nalaze tri osobe. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba (1930. godište) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 je
potvrđena kod 6.176 osoba.

Požeško-slavonska županija: 7 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 61 slučaj zaraze koronavirusom (COVID-19), 53 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 8 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 359 osoba, a ukupno su testirane 32.074 osobe.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 200 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih.

U Primorsko-goranskoj županiji 120 novozaraženih, umrla jedna osoba

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 120 osoba, testirano je 770, a umrla je jedna osoba, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 15,6 posto.

Ozdravilo je 76 osoba, pa je sada u toj županiji aktivno 1049 slučajeva Covida-19.

U riječkoj bolnici na liječenju je 53 oboljelih od Covida-19, a o sedam bolesnika se skrbi uz pomoć respiratora.

Udio osoba liječenih od Covida-19 u ukupnom broju zaraženih je 5,1 posto.

Najviše oboljelih je i dalje u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.

U Osječko-baranjskoj županiji umrla jedna osoba, četiri novozaražene

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji umrla je jedna osoba, u dobi od 78 godina, a potvrđena su četiri nova slučaja zaraze, objavio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 268 uzoraka, od kojih je četiri bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe su s područja Osijeka, Donjeg Miholjca, Našica i Valpova, priopćili su iz Stožera.

Na bolničkom liječenju nalaze se 53 osobe oboljele od COVID-19, i to 42 u osječkom KBC-u, od kojih je 5 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 11 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 1.003 osobe.
Policijski službenici proveli su 10 provjera osoba u samoizolaciji, pri čemu je, po jednoj dojavi građana iz Osijeka, utvrđeno kršenje mjere, dok su u ostalih devet samoinicijativnih provjera sve osobe zatečene na prijavljenoj adresi.

Obavili su i 159 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mjera jer su, 13. ožujka u 23.15 sati, na terasi jednog ugostiteljskog objekta u Đakovu zatekli osam osoba koje su konzumirale pića. Kako je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite odobren rad takvih objekata do 22 sata, utvrđeno je kršenje odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te slijedi obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom državnom inspektoratu.

Osječko-baranjska policija izvijestila je da su 14. ožujka, nešto poslije ponoći, policajci u jednom stanu u Osijeku zatekli vlasnika koji je, protivno odlukama Nacionalnog stožera, organizirao privatno okupljanje, na komu je bilo osam osoba iz više kućanstava.

Vlasniku stana je uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, navode u županijskom Stožeru Civilne zaštite.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 14 novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 14 je novooboljelih od covid-19, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima, pet je osoba iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, te po jedna iz Cerića, Borova, Ivankova i Svinjarevaca. Do sada je u županiji na prisustvo koronavirusa testirano 47.614 osoba od kojih u posljednja 24 sata 235.

Trenutano je u hospitalizirano 25 osoba dok se u samoizolaciji nalazi 719 osoba.

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji od covid-19 obolilo je 8.958 osoba, od kojih je 8593 izliječeno, a umrlo je 198 osoba.

U Zagrebačkoj županiji 56 novih slučajeva covida-19

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata je zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 65 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima od covida-19 najviše ih je iz Velike Gorice - deset, iz Svete Nedjelje i Ivanić-Grad po osam, iz Dugog Sela sedam, šest iz Jastrebarskog te po tri iz Samobora i Zaprešića.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji je evidentirano 20.403 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 19941 osoba, a 73 osobe su umrle.

Trenutno je u županiji aktivno 389 slučaja covida-19.

U Međimurskoj županiji 10 novozaraženih koronavirusom

U Međimurskoj županiji evidentirano je 10 novozaraženih koronavirusom od 246 testiranih, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 246 osoba. Od toga je evidentirano 10 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji, što je 4,06 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 11 osoba, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 164. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 44.016 uzoraka.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. Na invazivnoj respiraciji su 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 93 pozitivnih na 100.000 stanovnika, odnosno 104 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi.

U proteklih sedam dana PCR metodom testirano je 1.170 osoba, od čega su 102 pozitivne te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,71 posto.

U Lici 23 nova slučaja

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 23 su novooboljele osobe od covida-19, 10 osoba je izliječeno.

9 oboljelih osoba je s područja Otočca, 7 s područja Gospića, 3 s područja Senja, 2 s područja Brinja te po jedna oboljela osoba s područja Perušića i Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od covida-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 3.211 osoba
od čega su 133 aktivna slučaja, 110 osoba je preminulo te je ukupno
izliječeno 2.968 osoba.

Na liječenju na covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 29 osoba.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 38 osoba.

Na području PU ličko-senjske aktivno je 350 mjera samoizolacije.

Krapinsko-zagorska županija: 6 novih slučajeva

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Krapina (1), Grad Pregrada (2), Općina Bedekovčina (1), Općina Krapinske Toplice (1) i Općina Zlatar Bistrica (1).

Oporavilo se 14 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 124. U samoizolaciji se nalazi 925 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 21 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2, među kojima 1 na respiratoru. U protekla 24 sata nisu preminule COVID pozitivne osobe.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 113 novooboljelih, u KBC-u Split preminula jedna osoba

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 727 obrađenih testova danas je 113 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 54, Kaštela 4, Makarske 6, Omiša 6, Sinja 3, Solina 7, Trilja 3, Trogira 5, Dicma 2, Dugog Rata 4, Dugopolja 1, Hrvaca 1, Jelse 1,Muća 1, Okruga 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Prološca 2, Pučišća 2, Segeta 1, Tučepi 3, Zagvozda 1 i Zmijavaca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 62 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1880 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 74 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

U Karlovačkoj županiji 6 novih slučajeva

U Karlovačoj županiji u protekla 24 sata je šest novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba umrla, a na covid odjelu karlovačko bolnice liječi se 36 osoba, od kojih je šest na respiratoru, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Novooboljeli su iz Karlovca - četvero, i Duge Rese dvije osobe. Među 36 pacijenata na covid odjelu karlovačke bolnice sedam je novoprimljenih.

U samoizolaciji se nalaze 382 osobe, a policija je za kršenje te mjere prijavila dvije osobe, naveli su iz županijskog Stožera.

U Zagrebu 87 novozaraženih koronavirusom

U Zagrebu je u protekla 24 sata, prema podacima HZJZ-a, ukupno 87 novozaraženih osoba koronavirusom, a ozdravila je 81 osoba, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 866 testiranja na SARS-CoV-2 i 69 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 77 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 211 osoba.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli korisnici niti djelatnici.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod šest učenika osnovnih te četiri učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 106 učenika osnovnih i 89 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se dvoje studenata.

Trenutno su u gradu Zagrebu 694 aktivna slučaja covida-19.

U Brodsko-posavskoj županiji 25 novooboljelih

U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva Covida-19, a umrla je jedna osobe pozitivne na koronavirus, priopćeio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U toj su županiji na koronavirus trenutno pozitivne 124 osobe, od kojih je 49 na bolničkom liječenju. Među bolničkim pacijentima pozitivnim na koronavirus tri osobe su na respiratoru.

Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćeno je 595 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:28