NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata registrirano 350 novozaraženih, umrlo 65 ljudi, oporavile se 2.522 osobe

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 11.644. Među njima su 2.664 pacijenta na bolničkom liječenju
Arhivska fotografija
 Ranko Suvar/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je 350 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.644.

Među njima su 2.664 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 271 pacijent.

Preminulo je 65 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 204.312 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.613 preminulo, ukupno se oporavilo 189.055 osoba od toga 2522 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 39.786 osoba.

Do danas je ukupno testirano 990.665 osoba, od toga 1.651 u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju.

Zbog Božića je u protekla 24 sata testiranje bilo značajno reducirano pa su i brojke značajno manje.

Izvješća lokalnih stožera

U Primorsko-goranskoj županiji 18 novooboljelih, jedna osoba umrla

U Primorsko-goranskoj županiji je od 215 osoba testiranih kao hitni slučajevi na Božić, utvrđeno 18 novooboljelih od covida-19, a jedna osoba je umrla, javio je županijski Stožer civilne zaštite u subotu.

Ozdravilo je tijekom proteklog dana 67 osoba i aktivnih slučajeva je 2772.

U Kliničkom bolničkom centru je hospitalizirano 145 pacijenata s covidom-19, a od njih je 17 na respiratoru.

U Sisačko-moslavačkoj županiji tri novozaražene osobe koronavirusom

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata zabilježene samo tri novozaražene osobe koronavirusom, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tako mali broj novozaraženih rezultat je malenog broja testiranih tijekom Božića. Kako stoji u dnevnom izvješću, riječ je o dvije osobe s područja Novske te jednoj osobi s područja grada Kutine.

Stožer i dalje apelira na stanovnike županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolesti.

Požeško-slavonska županija: 15 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 523 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 487 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 36 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 1455 osoba, a ukupno su testirane 22572 osobe.

Pristigli su pozitivni nalazi za 15 osoba, a koje su testirane 24. prosinca.

Koprivničko-križevačka županija: 11 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 virus na području županije potvrđeno 11 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 405 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravila je 61 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 59 osoba.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je
potvrđena u 5057 slučajeva.

Ličko-senjska županija: 9 novih slučajeva

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 9 je novooboljelih osoba od COVID-19, 24 osobe su izliječene te je jedna osoba preminula.

Dvije oboljele osobe su s područja Gospića te 7 s posručja Senja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula je jedna muška osoba (70 godina) s područja Gospića.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2558 osoba od čega je 178 aktivnih slučajeva, 77 osoba je preminulo te su ukupno izliječene 2303 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 617 osoba.

Bjelovar: U županiji 11 novozaraženih koronavirusom, dvije osobe umrle

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

S područja grada Bjelovara šest je novozaraženih osoba, četiri novoooboljele osobe s područja su grada Čazme, a jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području općine Nova Rača.

Jučer se na Božić u Covid ambulantama nisu provodila testiranja na novi koronavirus.

Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 63 pacijenta oboljela od covida-19, od kojih je njih osam na respiratoru. Također, 28 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne.

U samoizolaciji je 2059 osoba.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je od početka epidemije koronavirusa umrlo 68 ljudi.

Zagrebačka županija: 61 novooboljeli od covida-19

U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata od koronavirusa oboljela je 61 osoba, pa su trenutno aktivna 3224 slučaja, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo te županije.

Najviše novooboljelih imala je Velika Gorica, njih 14, a iza tooga je Zaprešić sa 7 novooboljelih.

Od početka pandemije do danas u Zagrebačkoj županiji evidentirano je ukupno 16.366 covid pozitivnih osoba, izliječeno je njih 13.097 osoba, a 45 osoba je umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.

U Istri 23 novozaraženih, prvo cjepivo djelatnici Odjela za infektologiju

U Istri su potvrđena 23 slučaja zaraze koronavirusom, a ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović potvrdio je za Hinu da im sutra stiže prvih 400 doza cjepiva protiv covida-19 te da će se prva u Istri cijepiti djelatnica Odjela za infektologiju u Mornaričkoj bolnici.

Tijekom protekla 24 sata ispitan je 181 uzorak briseva na covid-19 te su potvrđene 23 novozaražene osobe s područja županije. Za 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod dvije osobe epidemiološki radi o uvezenim slučajevima s područja Zagreba i Slovenije - naveli su u subotu u Stožeru civilne zaštite Istarske županije i dodali kako su u epidemiološkoj obradi četiri osobe.

Od jučer je izliječeno 40 osoba, trenutno je u Istri 546 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1451 osoba. Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice su 72 osobe, od toga su tri osobe u respiracijskom centru.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović rekao je da tijekom sutrašnjeg dana u Istru stiže prvih 400 doza cjepiva protiv covida-19 i da će se prva u Istri cijepiti djelatnica Odjela za infektologiju u Mornaričkoj bolnici u Puli.

"Od tih 400 doza cjepiva 30 je namijenjeno djelatnicima pulske Opće bolnice, 20 djelatnicima nastavnog Zavoda za Hitnu medicinu, a 350 doza namijenjeno je Domovima za starije i nemoćne u Istri i to u prvoj fazi Puli, Poreču, Raši i Rovinju" - kazao je Stojanović dodavši kako je županijski Zavod za javno zdravstvo spreman za prijem cjepiva protiv COVID-19.

S tim u svezi istaknuo je kako je Zavod nabavio hladnu komoru koja može dosegnuti temperaturu od minus 80 stupnjeva i ona je već u Zavodu za javno zdravstvo istarske županije, no naručena je i druga komora koja ledi do minus 20 stupnjeva.

"Te komore služe za primitak cjepiva iz Zagreba koja se moraju čak i distribuirati u tzv. 'hladnim sarkofazima'. Cijepljenje počinje u nedjelju, a u ponedjeljak po domovima za starije i nemoćne u Istri", rekao je dr. Stojanović.

Kao što je poznato, primarno će se cijepiti zdravstveni djelatnici te djelatnici i korisnici domova za starije i nemoćne. U drugoj fazi cijepit će se i druge osobe starije životne dobi i kronični bolesnici zatim bi se u trećoj fazi išlo i na sve ostale" - poručio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija: Bez novih slučajeva, dvije osobe umrle

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom.

Preminule su dvije muške osobe, jedna muška osoba iz Kule Norinske (1943.) i jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1963.). Izliječeno je 49 osoba: 18 iz Dubrovnika, po sedam iz Korčule i Metkovića, šest iz Opuzena, po dvije iz Blata, Konavala, Kule Norinske i Župe dubrovačke te po jedna s Lastova, iz Ploča i Vele Luke.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 40 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, šest pacijenta je na invanzivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 36 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 32 191 uzorak.

U samoizolaciji su 664 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva slučaja kršenja mjere samoizolacije (oba na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 127 slučajeva kršenja samoizolacije (devet na graničnim prijelazima).

U Osječko-baranjskoj županiji umrlo devetero, a još 29 se zarazilo koronavirusom

Od posljedica zaraze koronavirusom, u protekla 24 sata, umrlo je devet osoba s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđeno je 29 novih slučajeva zaraze, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i Općoj županijskoj bolnici Našice (OŽB) umrlo je devet covid pozitivnih osoba, u dobi od 67 do 90 godina.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru, u zadnja 24 sata, za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 128 uzoraka, od kojih je 29 bilo pozitivno. Devet novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku, sedam u Našicama, dok ostala mjesta imaju manji broj novoboljelih, priopćio je Stožer.

Na bolničkom liječenju nalazi se 199 osoba oboljelih od covida-19, i to 160 u osječkom KBC-u, od kojih su 44 na respiratoru, a u našičkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je 39 pacijenata s tom bolesti.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 3.206 osoba. Policijski službenici provjerili su poštivanje mjere samoizolacije za 20 osoba i utvrdili su jedno kršenje na području Osijeka, napominju u Stožeru.
Dodaju kako je policija obavila i 100 nadzora objekata pri čemu nije utvrđeno kršenje propisanih mjera.

Tijekom kontrole propusnica za kretanje građana izvan županije u kojoj imaju prebivalište, policija je na osam nadzornih punktova evidentirala prolazak 1.101 vozila, odnosno 1.657 osoba i sve su osobe imale valjane propusnice te im je dopušten prolazak, ističu u osječko-baranjskom Stožeru.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 29 novooboljelih, dvije osobe umrle

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 29 novih pozitivnih osoba na covid-19, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima sedam je osoba iz Vukovara, šest iz Vinkovaca, po dvije iz Iloka, Ivankova, Markušice i Štitara, te po jedna osoba iz Bobote, Drenovaca, Jarmine, Rajevog Sela, Račinovaca, Tovarnika, Vođinaca i Županje.

Od početka epidemije u županiji je oboljelo 7558 osoba, od kojih je 7038 izliječeno, a umrlo je 149 osoba.

Trenutno su 63 osobe hospitalizirane dok ih se u samoizolaciji nalazi 1706.

U protekla 24 sata testirano je 26 osoba, te je do sada testiranih osoba na području županije 32939, podaci su Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Troje umrlih i sedmero novozaraženih u Zadarskoj županiji

Na području Zadarske županije sedam je novozaraženih osoba, a od posljedica covida-19 u Općoj bolnici Zadar umrla su dvojica muškaraca u dobi od 86 i 88 godina te 86-godišnja žena, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 22 uzorka, a pod aktivnim je nadzorom 2013 osoba.

Među novooboljelima petero ih je iz Zadra te po jedna osoba iz Biograda i Posedarja.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 58 pacijenata od kojih je devetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 21 pacijent.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije zaprimio je 5808 zahtjeva za izdavanje propusnica, a odobreno ih je 3816.

Prve doze cjepiva protiv koronavirusa u Zadarsku županiju stižu 27. prosinca, kada započinje i cijepljenje najugroženijih skupina stanovnika. Prvih 210 doza bit će raspoređeno u četiri najveća doma za stare i nemoćne, a dio i za djelatnike Hitne medicinske pomoći. Druga doza cjepiva očekuje se poslije Nove godine.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

Tri novooboljela na području Šibensko-kninske županije

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri osobe su oboljele su od covida-19, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite te županije.

Trenutno je 279 aktivnih slučajeva. U šibenskoj bolnici liječi se 38 osoba, među kojima su četiri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1074 osoba.

U posljednja 24 sata testirano je 13 uzoraka na covid-19.

U Varaždinskoj županiji 1 novi slučaj, 5 ljudi umrlo

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je samo 1 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na jučerašnji blagdan brisevi su se uzimali samo za potrebe bolničkog sustava, dok se preko COVID-ambulante i komercijalno brisevi nisu uzimali. S obzirom da nema ni zaostataka iz prethodnih dana, jer se uzorci obrađuju isti dan po primitku, mikrobiološki laboratorij je tijekom jučerašnjeg dana obradio 24 uzorka od kojih je 1 bio pozitivan.

Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana broji 592 novih slučajeva. Ovime se broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika smanjio na 360, a 14-dnevna incidencija je pala ispod 1000, odnosno na razinu koja je posljednji puat evidentirana 3. studenog.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 246 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 112 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 11 na respiratoru, 74 ih je u Klenovniku od kojih 1 na respiratoru i 45 u Novom Marofu.

S kućnog liječenja otpuštene su 133 osobe, a aktivnih slučajeva je 659.

Preminulo je 5 osoba pozitivnih na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije zabilježeno je 13295 osoba pozitivnih na COVID-19.

Krapinsko-zagorska županija: 33 nova slučaja

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 33 nove osobe pozitivne na koronavirus.

Radi se o osobama s područja sljedećih jedinice lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (4), Grad Krapina (4), Grad Zabok (1), Grad Zlatar (1), Općina Bedekovčina (2), Općina Budinščina (1), Općina Đurmanec (1), Općina Hrašćina (2), Općina Hum na Sutli (1), Općina Krapinske Toplice (2), Općina Lobor (6), Općina Marija Bistrica (3), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Tuhelj (2) i Općina Veliko Trgovišće (2).

Oporavile su se 44 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 562. U samoizolaciji se nalazi 1.501 osoba.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 20 pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 37 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 80 pacijenta pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 17 na respiratoru. Preminulo je dodatnih 6 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 16 novooboljelih, tri osobe umrle

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 67 obrađenih testova, danas je 16 novooboljelih osoba od Covid infekcije, a tri su osobe umrle, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrla su dvojica muškaraca u dobit od 79 i 75 godina te 78-godišnja žena koji su, uz brojne komorbiditete, bili pozitivni i na Covid infekciju.
Među novooboljelim sedam je osoba iz Splita, po dvije iz Omiša i Sinja, te po jedna iz Kaštela, Vrgorca, Dicma, Otoka i Šestanovca.
Od ukupnog broja novooboljelih devet su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno je 3285 osoba u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 147 Covid pozitivnih osoba od kojih je deset na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

U Zagrebu u 24 sata 31 novi slučaj koronavirusa

U Zagrebu je u subotu zabilježen 31 slučaj zaraze koronavirusom, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Od covida-19 oporavile su se ukupno 37.742 osobe, što je 411 više nego jučer. U Zagrebu su trenutno 1.572 aktivna slučaja, navode u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 77 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 123 osobe.

Od 77 obrađenih pozitivnih osoba: 14 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 28 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba. 18 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za sedam osoba obrada je još u tijeku.

Kod dvije osobe moguća je izloženost na radnom mjestu, a troje djece školske dobi u obradi je kod liječnika školske medicine. Obrada za pet osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine/HZJZ-a.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 27 korisnika i pet djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod dva učenika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola pa je mjera samoizolacije određena za 57 učenika i dva nastavnika.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

U Međimurju dvoje umrlih i devetero novozaraženih

U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji evidentirano je devet novozaraženih koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U tom se vremenu oporavilo 106 osoba, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 853. U mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo dosad je testirano 31.538 uzoraka.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 123 pacijenta pozitivna na covid-19, od kojih šest u posljednja 24 sata.

U tercijarnom respiratornom centru smješteno je osam pacijenata, u palijativnom Covid centru 14, a njih 101 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru je 12 pacijenata oboljelih od covida-19.

U protekla 24 sata umrla su dvojica muškaraca u dobi od 78 i 76 godina s pridruženim dodatnim bolestima, priopćili su iz Stožera.

U zdravstvenom sustavu na novi koronavirus pozitivna su tri liječnika i 25 medicinskih sestara, a u samoizolaciji je troje liječnika i jedna medicinska sestra.

Iz Stožera su priopćili kako prve doze cjepiva, njih 410, u Međimursku županiju dolaze sutra, kada će i početi cijepljenje. Prve doze cjepiva primit će prioritetne skupine, a to su korisnici domova za starije i nemoćne osobe i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Brodsko-posavska županija: 58 novozaraženih

Na području Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata registrirano je 58 novooboljelih od koronavirusa.

Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite, 53 pozitivna nalaza potvrđena su PCR testom, a pet nalaza bilo je pozitivno na antigenskom testu.

Na bolničkom liječenju u toj županiji su 72 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih 12 osoba pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćena je 1.641 osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji.

Od izbijanja pandemije, u toj je županiji 6.777 osoba imalo pozitivne nalaze na koronavirus.

U Karlovačkoj županiji od covida-19 tri umrle osobe i 18 novooboljele

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su od covida-19 umrla tri pacijenta, a 18 je novih covid pozitivnih slučajeva, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U Ogulinu ih je 12, po dva su slučaja u Josipdolu i Tounju dva, a u Saborskom i Generalskom Stolu po jedan,

Na covid odjelima bolnica hospitalizirano je 135 pacijenata, u Karlovcu 55, Ogulinu 41 i Dugoj Resi 39. Unatrag jednog dana na liječenje je primljeno šest novih pacijenata, po tri u Karlovcu i Ogulinu.

U karlovačkoj je bolnici pet pacijenata na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi 1027 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09