NACIONALNI STOŽER

U zadnja 24 sata umrle četiri osobe zaražene koronom, u bolnicama je trenutno 150 covid pacijenata

Zabilježena su 143 nova slučaja zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.102
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.102.

Među njima je 150 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.

Preminule su 4 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 363.758 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 8.263 preminule, ukupno su se oporavile 354.393 osobe od toga 155 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 4.029 osoba.

Do danas su ukupno testirane 2.305.717 osobe, od toga 6.017 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 31. srpnja utrošeno je 3.078.364 doza cjepiva, a cijepljeno je 40,6% ukupnog stanovništva, odnosno 48,8% odraslog stanovništva. Na dan 31. srpnja utrošeno je 9.728 doza cjepiva, a od toga je 3.067 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 31. srpnja 1.646.466 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.483.687 osoba (1.431.898 osoba cijepljeno s dvije doze te 51.789 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 44,02% odraslog stanovništva, navodi se u priopćenju.

Za usporedbu, u nedjelju prije tjedan dana bilo je 125 novih slučajeva na 5.979 provedenih testova, broj aktivnih slučajeva iznosio je 1.009, u bolnicama je bilo 137 pacijenata, a samoizolacija je bila propisana za 3.198 osoba.

Izvješća lokalnih stožera

Jedan novi slučaj zaraze u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a novozaražena osoba s područja je općine Nova Rača, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Bjelovar nema na liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, a na opservaciji su četiri pacijenta.

U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 80 osoba.

U Zagrebačkoj županiji 13 novozaraženih

Novih 13 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata, a ozdravilo je sedam osoba, izvijestila je u nedjelju ta županija.

Od 13 novooboljelih, šest osoba je iz Zaprešića, tri su iz Samobora, dvije iz Velike Gorice, te po jedna iz Ivanić-Grada i općine Brdovec.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka epidemije do danas evidentirane su 30.483 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 30.325 osoba, a 76 osoba je umrlo.

Trenutno su aktivna 82 slučaja, dodaje se u dnevnom izvješću.

Jedan novi slučaj zaraze u Istri

Na području Istarske županije u protekla 24 sata potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju istarski Stožer civilne zaštite koji je pozvao pozvao je sve zainteresirane osobe koje se nisu cijepile protiv covida-19 da pristupe cijepljenju bez zakazanog termina.

"Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 229 uzoraka briseva, te je potvrđena jedna novozaražena osoba s našeg područja. U međuvremenu oporavila se jedna osoba", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je u Istri 20 pozitivnih osoba. Pod mjerama samoizolacije nalaze se 302 osobe, dok je u pulskoj Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju pet osoba.

Stožer civilne zaštite pozvao je sve zainteresirane osobe koje se nisu cijepile protiv covida-19 da pristupe cijepljenju bez zakazanog termina. Zainteresirani cijepljenju mogu pristupiti od 2. do 8. kolovoza u Buzetu, Labinu, Raši, Pazinu, Poreču, Vižinadi, Vrsaru, Puli, Fažani, Rovinju i Umagu.

Istarski Stožer napominje da se mogu cijepiti samo osobe koje do sada nisu cijepljene i koje imaju zdravstvenu iskaznicu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tri nova slučaja covida-19 u Karlovačkoj županiji

Tri su nova slučaja covida-19 zabilježena su u posljednjem danu u Karlovačkoj županiji, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Po jedna zaražena osoba je iz Karlovca, Bosiljeva i Draganića, a bolnički se liječi pet pacijenata,

Pod protuepidemijskom mjerom samoizolacije je 70 ljudi.

Od početka pandemije u toj je županiji oboljelo je 14.323 osoba, a umrlo ih je 519.

U Varaždinskoj županiji jedan novi slučaj koronavirusa

U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirano je 179 osoba, a oporavile su se dvije osobe.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nema pacijenata s težom kliničkom slikom, priopćili su iz Stožera.

U Sisačko-moslavačkoj-županiji jedna novozaražena osoba

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježen jedan slučaje zaraze koronavirusom.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, novozaraženi je s područja Kutine.

U izvješću je upućen apel stanovnicima županije za razumijevanje i odgovornost, te molba da se i nadalje pridržavaju svih epidemioloških odluka i mjera Nacionalnog stožera, kako bi se spriječilo daljnje širenje pandemije koronavirusa.

Međimurje bez novih slučajeva

U Međimurskoj županiji nema evidentiranih novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirane su 72 osobe, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U Županijskoj bolnici Čakovec jedan je pacijent pozitivan na covid-19, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata oporavile su se tri osobe, a nije bilo hospitaliziranih ni otpuštenih, kao ni umrlih pozitivnih pacijenata.

Stožer je priopćio i da je trenutno u Međimurju aktivno osam slučajeva zaraze.

U Primorsko-goranskoj županiji šest novooboljelih, četiri ozdravljenih

Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je šest novih osoba oboljelih od covida, a četiri su ozdravile, izvijesti je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Broj oboljelih osoba od covida-19 u županiji povećan je na 91.

Tijekom subote je testiran 1401 uzorak, a pozitivnih nalaza bilo je 0,4 posto.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka liječi se isto pacijenata od covida-19 kao i jučer, 13, a na respiratoru su dvije osobe.

U Splitsko-dalamatinskoj županiji 40 novooboljelih u županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 40 novooboljelih osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obrađena su 864 uzorka.

Od 40 novooboljelih iz Splita i Kaštela ih je po 11, Solina i Omiša po troje, Trogira dvoje, te po jedna osoba iz Imotskog, Sinja, Bola, Dugopolja, Marine, Okruga, Otoka, Podstrane, Pučišća i Segeta.

Od ukupnog broja novooboljelih 23 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji nalazi se 1076 osoba.

U bolnici se liječe 22 pozitivne osobe, uključujući četiri na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema umrlih osoba.

Jedan novi slučaj u Krapinsko zagorskoj županiji

U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata nije bilo novih oporavljenih osoba, a trenutno je aktivno sedam slučajeva zaraze, dok je u samoizolaciji šestero ljudi.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana liječi se po jedan pozitivan pacijent.

U Zadarskoj županiji 19 novih slučajeva zaraze i dvojica umrlih

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla su dvojica muškaraca u dobi od 87 i 90 godina, izvijestio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite.

Četrnaest novozaraženih izolaciju provodi na području Zadra te po jedna osoba u Bibinjama, Pašmanu, Posedarju, Preku i Viru.

Testirana su 383 uzorka, od bolesti se oporavilo 26 osoba, a pod aktivnim je nadzorom je 759 stanovnika.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 16 oboljelih, od kojih je dvoje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je petero zarađenih pacijenata.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 25 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavilo se 26 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 15 osoba muškog i deset ženskog spola i to 13 iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, po dvije iz Korčule i Orebića, po jedna iz Kule Norinske, Slivnog i Trpnja te jedna koja nema prebivalište u županiji.

Od 26 oporavljenih njih deset je iz Dubrovnika, po tri iz Korčule i Metkovića, po dvije iz Opuzena, Ploča i Stona te po jedna iz Lumbarde, Smokvice, Vela Luke i Zažablja.

U posljednja 24 sata obrađeno je 819 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 100.163.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je osam osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji su 632 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, od čega jedan na granici, što je ukupno 909 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Brodsko-posavska županija jedan, Požeško-slavonska nijedan novi slučaj

Brodsko-posavski Stožer civilne zaštite potvrdio je u nedjelju jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dok susjedna Požeško-slavonska županija nije zabilježila ni jedan novi slučaj.

U Brodsko-posavskoj županiji na bolničkom liječenju su tri pozitivne osobe, od kojih je jedna spojena na respirator. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 116 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji u kojoj u nedjelju nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, trenutno su aktivna četiri slučaja i sve se osobe liječe kod kuće. Mjerom samoizolacije obuhvaćene su 84 osobe.

Zagreb broji 24 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Zagrebu su u posljednjem danu zabilježena 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, a na Velesajmu je cijepljeno 1959 osoba, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Epidemiolozi su uspješno kontaktirali 31 osobu, od kojih su 11 kontakti otprije pozitivnih osoba.

Sedam osoba zasad ima negativnu epidemiološku anamnezu, a kod osam oboljelih moguća je izloženost koronavirusu u drugim županijama i to u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Za tri je osobe obrada u tijeku, a dvije su doputovale iz BiH i Crne Gore, dodaje se u izvješću.

Deset osoba završilo je u samoizolaciji, a od zaraze su se oporavile 32 osobe. Broj aktivnih slučajeva u Zagrebu danas je ukupno 226.

Iz zavoda dodaju da je jučer je na cjepnom punktu Velesajam cijepljeno 1959 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:56