PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

U zadnji čas stigle tek četiri ponude za brodogradilišta

Austrijski A-teh dao je ponudu za 3. maj, čija se uprava nada širenju međunarodnih poslova

ZAGREB - Na natječaj za šest brodogradilišta, koji traje više od tri mjeseca, na kraju su stigle tek četiri ponude.

Splitski Brodosplit želi kupiti samoborski Div, ponudu za riječki 3. maj dao je Crown Investment, u ime austrijske kompanije A-tec, a potencijalni kupci Brodotrogira su tvrtke More Trogir u vlasništvu Slobodana Ljubičića i Jadranska ulaganja.

Najambiciozniji ponuđač, čini se, upravo je austrijski A-teh koji želi nastaviti sadašnju proizvodnju, a možda i proširiti djelatnost na druge metalske grane. Predsjednik uprave 3.maja Edi Kučan vidno je odahnuo.

- Mi smo zadovoljni jer je riječ o zaista moćnoj kompaniji s jako dobrim referencama koja ima svoje tvrtke u nizu europskih zemalja pa čak i u Kini. Njihovo je područje djelovanja široko od energentskih postrojenja do vjetroelektrana.

U splitskom Brodosplitu Div planira stvoriti vlastite flote od 10 brodova koji bi se iznajmljivali, koristili za prijevoz tereta, ili bi se gradili za poznatog kupca. Svoju raniju ponudu gradnje turističko-stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru trogirskog škvera Slobodan Ljubičić, kako je rekao, malo je poboljšao.

Za ostala tri škvera - Uljanik, Kraljevica i splitsko Brodogradilište specijalnih objekata - nije stigla ni jedan ponuda, ali Vlada bi za njih mogla aktivirati ‘plan B’, odnosno objedinjavnaje. M. Klepo, N. Horvat

ZANIMLJIV BRODOTROGIR

Dva ponuđača žele trogirski škver

Prvi čovjek Brodotrogira Mateo Tramontana zadovoljan je činjenicom da od četiri ponuđača čak dva žele upravo trogirski škver. Tvrtku More Trogir ne zanima brodograđevna djelatnost pa se tu, kaže, nema što komentirati.

Što se tiče ponude Jadranskih ulaganja, tvrtke u vlasništvu Nenada Končara, sina poznatijeg biznismena Danka, kaže da su u dosadašnjim kontaktima uvažavali njihov plan restrukturiranja, no nema potvrdu da je na njemu koncipirana ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:22