IZVANREDNA SJEDNICA

U Zadru ‘popravljen‘ već izglasani proračun, izbjegnuta blokada rada uprave

Na sjednici su prihvaćeni amandmani kojima su smanjena sredstva za održavanje Kneževe palače u iznosu od 2,94 milijuna kuna

Sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra

 Jure Miskovic/Cropix

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Zadra u srijedu je predvečer glasovima vijećnika HDZ-a i SDP-a prihvaćen zaključak o otklanjanju uočenih nedostataka u već izglasanom proračunu Grada za 2022. te je tako izbjegnuta blokada rada gradske uprave i financiranje proračunskih korisnika.

Sjednica je održana nakon današnjeg sastanka predstavnika Grada i predsjednika klubova na kojemu je utvrđeno kako donošenje proračuna nije bilo zakonito jer neki amandmani izglasani na sjednici prošlog tjedna nisu imali navedeni izvor smanjena da bi se mogli primijeniti.

Za prijedlog Zaključka o otklanjanju uočenih nedostataka u Proračunu Grada Zadra za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu na osmoj, izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća glasovali su HDZ i SDP, koji su tako prikupili potrebnih 16 glasova. Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta nije se prijavio za sjednicu, Akcija mladih je bila suzdržana, dok su vijećnici Enija Meštrovića bili protiv.

Prema objašnjenju pročelnika za financije Ivana Mijolovića, proračun prihvaćen na sjednici prije tjedan dana bio je nezakonit zbog prihvaćenih amandmana koji se odnose na Kneževu palaču te decentralizirana sredstva koja su vezana za školski standard.

Na sjednici su prihvaćeni amandmani kojima su smanjena sredstva za održavanje Kneževe palače u iznosu od 2,94 milijuna kuna. Ne smije se smanjivati ni iznos od 200.000 kuna iz školskog standarda, što je dio decentraliziranih sredstava. Budući da je za Kneževu palaču bilo predviđeno ukupno 1,74 milijuna, trebalo je naći 1,2 milijuna kuna za podnesene amandmane. Novac je uzet iz sljedećih stavki: cijeli iznos za održavanje Kneževe palače, po 300.000 kuna Inovativnom Zadru i od poticajne naknade za odvajanje otpada te iz programa za kulturu i materijalnih rashoda.

Sredstva Kneževe palače su amandmanima iscrpljena u većem opsegu nego što je bilo predviđeno u samom programu, objasnio je pročelnik Upravnog odjela za financije Ivan Miojlović, te dodao kako se ne smije povećavati ni smanjivati ni 200.000 kuna iz školskog standarda, što je dio decentraliziranih sredstava te je, kao i kod prethodnog amandmana, potrebno promijeniti izvor smanjenja kako bi se mogli primijeniti.

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je prihvaćen zaključak o otklanjanju uočenih nedostataka u već izglasanom proračunu grada Zadra za 2022. godinu trajala je dvadesetak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:44