JOŠKO KLISOVIĆ

‘U Zagreb bih želio dovesti EP i SP u košarci. Imunološki? Tu je nadležna Vlada, Grad treba pomoći‘

Projekt majki odgojiteljica uskladio bih s ciljevima populacijske i razvojne politike, s obzirom da mjera nije dala očekivane rezultate
Joško Klisović
 Goran Mehkek/Cropix

1. Koje diplomatske vještine trebaju gradonačelniku Zagreba?

Potrebni su mu mirnoća i staloženost te odlučnost i ustrajnost u provedbi politike.

2. Govorite da s vama kao gradonačelnikom Zagreb ne bi više bio kantograd. Gdje biste našli novac za rješavanje problema otpada?

Dijelom u europskim fondovima kojima se upravo potiče održivo gospodarenje otpadom na način za koji se ja zalažem, a dijelom iz gradskog proračuna.

3. Postanete li gradonačelnik, hoćete li surađivati s Vladom?

Hoću. U mnogim za grad važnim pitanjima jednostavno ste upućeni na Vladu, kao što su npr. obnova, gradnja sveučilišne bolnice ili rješavanje imovinsko-pravnih pitanja vezanih uz Gredelj, gdje je HŽ suvlasnik nekretnina.

4. Što dolazak Ryanaira u Zračnu luku Franjo Tuđman znači za Zagreb, a što za Croatia Airlines i podržavate li ovakvo otvaranje low-cost kompanijama?

Svaka nova kompanija koja će pružiti kvalitetnu uslugu građanima dobrodošla je u Zagreb. Svaki oblik eventualne potpore morat će biti transparentan i nediskriminatoran. CA će vjerujem nastaviti sa svojim linijama koje se ne preklapaju s Ryanairovim.

5. Biste li uveli građanski odgoj u zagrebačke škole i kako, jer škole nemaju uvjete za jednosmjensku nastavu?

On već postoji u zagrebačkim školama, ali se njegova provedba može unaprijediti projektom razvoja školskih kurikuluma te stručnom i materijalnom potporom školama u njegovoj provedbi. Zagrebu nedostaje 30 škola da bi se mogao organizirati jednosmjenska nastava. Namjeravam u mandatu napraviti pet škola i početi gradnju još pet.

6. Jeste li dosad požalili što Anku Mrak Taritaš niste kandidirali za svoju zamjenicu?

Nismo se dogovorili i tu nema žalovanja.

7. Koja biste međunarodna sportska natjecanja zadržali u Zagrebu, od kojih biste odustali, a koja pokušali dovesti u Zagreb?

Ne bih odustao ni od jednog, ali bih u njihovo financiranje više uključio sponzore iz gospodarstva. Rado bih u Zagreb i Hrvatsku doveo europsko i svjetsko košarkaško prvenstvo s obzirom da infrastrukturu za to već imamo te Ironman triatlonsku utrku.

8. Imate li plan za Imunološki zavod?

Pandemija nam je potvrdila važnost povratka proizvodnje Imunološkog kao bitnog elementa sigurnosti zdravlja građana. To pitanje je u nadležnosti Vlade, ali i Grad bi trebao pomoći financijskim, prostornim i ljudskim resursima njegovoj revitalizaciji.

9. Što biste učinili s projektom majki odgojiteljica?

Uskladio bih ga s ciljevima populacijske i razvojne politike, s obzirom da mjera nije dala očekivane rezultate na tim područjima. Ne bih je ukidao, nego modificirao.

10. Zašto na SDP-ovoj listi za Skupštinu nije bilo mjesta za bivšeg predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa?

Ja sam kandidat za gradonačelnika, a zagrebačku organizaciju vodi povjerenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:36