LOKALNI STOŽERI

U Zagrebu 14 novih, u Splitu 16, stigli rezultati testiranja prisutnosti virusa u otpadnim vodama

Tijekom jutra županijski stožeri civilne zaštite objavljuju podatke o epidemiji koronavirusa
Ilustracija/Arhiva
 Robert Fajt/Cropix

Tijekom jutra županijski stožeri civilne zaštite objavljuju podatke o epidemiji koronavirusa na području njihovih županija. U nastavku možete pratiti najnovija izvješća.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je u četvrtak u Hrvatskoj službeno potvrđeno 78 novooboljelih od koronavirusa.

Izvijestio je kako je još aktivno žarište zaraze vezano za jednu svadbu u Ivankovu, a novo žarište nastalo je na vjenčanju u Našicama. U priobalju aktivno je novo žarište vezano za novo vjenčanje u okolici Sinja.


Splitsko-dalmatinska županija - 16

Grad Zagreb - 14

Osječko-baranjska županija - 9 osoba zaraženih, jedna osoba preminula

Vukovarsko-srijemska županija - 7

Brodsko-posavska županija - 3

Zagrebačka županija - 3

Istarska županija - 2

Primorsko-goranska županija - 1

Varaždinska županija - 1

Šibensko-kninska županija - 1

Požeško-slavonska županija - 0

Bjelovarsko-bilogorska županija - 0

Virovitičko-podravska županija - 0

Zadarska županija - 0

Koprivničko-križevačka županija - 0

Krapinsko-zagorska županija - 0

Ličko-senjska županija - 0

Dubrovačko-neretvanska županija - 0


Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima osam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 15 osoba. Ukupno je testirano 3761 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 41 uzorak, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je 19 osoba i svi nalazi su negativni. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je 16 osoba oboljelih od koronavirusa. U našoj županiji u samoizolaciji nalazi se 116 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je sedmero novih pozitivnih osoba na Covid-19.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 414, od kojih je 199 osoba izliječeno, a 3 osobe su preminule. Trenutno je u županiji 8 osoba hospitalizirano zbog Covida-19.

U protekla 24 sata testirano je 76 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5468. U samoizolaciji na području županije je 593 osobe.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 135 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih su 2 pozitivna. U tijeku je epidemiološka obrada, izvijestio je istarski Stožer.

Svi ispitani uzorci osoblja i korisnika uzeti iz Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, su negativni. Izliječene su 2 osobe.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od Covida 19. U posljednjih 24 sata, testirano je 19 osoba i njihovi rezultati na korona virus bili su negativni, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U samoizolaciji je trenutno 49 osoba, a broj testiranih, od početka epidemije je narastao na 2.156.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktu s već poznatog žarišta, odnosno vjenčanja.

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u županiji je 17 aktivnih slučajeva i 134 izliječene osobe. Ukupno do sada evidentirano je 153 Covid-19 slučaja.

Zadarska županija

Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije, a ozdravilo je još deset osoba pa trenutno imamo pet aktivnih slučajeva, četiri u Zadru i jedan u Benkovcu, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 110 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su tri pacijenata, a u samoizolaciji su 104 osobe.

Osječko-baranjska županija

Tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 226 osoba od kojih je 9 pozitivno na koronavirus. Većina od njih, odnosno 5 prebivalište ima na području Ispostave Beli Manastir i međusobni su kontakti, troje je s područja Ispostave Đakovo, a jedna je osoba s područja Ispostave Osijek.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je dvoje na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1938. godište i imala je značajne komorbiditete.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 27 kontakata, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 289 osoba.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak su zabilježene tri novooboljele osobe čija je obrada u tijeku te utvrđivanje njihovih kontakata, izvijestili su u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali da je za vikend najavljeno sedam okupljanja s više od 100 sudionika, od čega pet svadbi.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 160, a broj aktivnih slučajeva 12 (dvije osobe manje nego jučer).

Hospitalizirane su tri osobe,a u samoizolaciji je 49 osoba.

Šibensko-kninska županija

Od jučer je u Šibensko-kninskoj županiji jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti Covid-19. Riječ je starijoj ženskoj osobi iz Knina za koju je epidemiološka obrada u tijeku.

Od reaktivacije epidemije u lipnju, u Šibensko-kninskoj županiji oboljele su 64 osobe, a trenutno je 33 aktivnih slučajeva oboljenja. Tri osobe i dalje se liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je uzorkovano 4 uzorka na SARS-CoV-2 virus, izvijestio je Stožer ŠKŽ.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije u petak je zabilježeno troje novozaraženih koronavirusom, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 50 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 187 osoba, a 11 ih je preminulo.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji registriran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o malodobnom djetetu, bez simptoma, koje je u bolnicu zaprimljeno nevezano za COVID-19, a testirano je preventivno jer živi u kućanstvu s pozitivnom osobom.

U istom razdoblju se jedna dodatna osoba i oporavila tako da je broj trenutno aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje sedam. S obzirom da je jedna osoba s bolničkog liječenja otpuštena na kućno liječenje, u Općoj bolnici Varaždin su dvije osobe, a njih petero je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa, izvijestio je Stožer Varaždinske županije.

Koprivničko-križevačka županija

Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva oboljenja od koronavirusa.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla izvijestila je kako je na području županije pet aktivnih slučajeva bolesti COVID-19, a u idućim se danima očekuje i izlazak nekoliko osoba iz samoizolacije.

Što se tiče epidemiološkog stanja u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Stožer je predložio da se korisnicima omogući izlazak i kretanje izvan prostora Doma uz vremensko ograničenje te striktno pridržavanje epidemioloških mjera, dok su posjete i dalje ograničene na vanjski prostor unutar dvorišta Doma.

Grad Zagreb

Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je zabilježeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva zaraze je 166, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“Jučer je napravljeno 384 testiranja, 14 je pozitivnih, tako da sad imamo 166 aktivnih slučajeva u Zagrebu. U izolaciju je stavljeno 65 osoba, tako da ih je jučer ukupno bilo 463 osobe, 18 je više izliječenih nego prethodnog dana", kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

Izvijestio je kako su danas stigli rezultati testiranja prisustnosti virusa u otpadnim vodama na području Zagreba, koji će se protumačiti sljedeći tjedan. Također, Šostar je najavio postavljanje sustava za kontinuirano testiranje prisutnosti virusa u otpadnim vodama, koji će se u sljedećih 15-20 dana postavit u pročišćivaču otpadnih voda.

Zagerebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je do sada gradska uprava zaprimila oko 2 tisuće zahtjeva za procjenu štete nakon urbanih poplava te je pozvao građane na strpljenje, kako bi povjerenstva mogla izaći na teren i procijeniti štetu.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko-zagorska županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba, a ozdravile su 2 osobe (Oroslavje). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 12.

Ličko-senjska županija

U Ličkoj-senjskoj županiji ni danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze Covid-19 infekcijom.

Što se tiče dvoje stranih državljana kojima je jučer potvrđena zaraza virusom Covid-19, važno je istaknuti da se radi o osobama koje su testirane zbog obaveze testiranja prije ulaska u RH, a zbog toga što dolaze iz trećih zemalja. Od samog ulaska u RH bila im je određena mjera samoizolacije te se oni i trenutno nalaze u samoizolaciji.

S današnjim danom su i dvije osobe izliječene, obje iz Ploča.

Splitsko-dalmatinska županija

Od ukupno 271 obrađenog testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita 5 osoba, iz Sinja 4 osobe, iz Selca 1 osoba, iz Tučepa 1 osoba i iz Otoka 5 osoba.

Uz 16 novooboljelih pozitivne su i 3 osobe s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije testirane u SDŽ, a radi se o štićenicima Centra za rehabilitaciju u Vrlici "Fra Ante Sekelez".

Ondje trenutačno boravi 180 štićenika s teškoćama u psihofizičkom razvoju te 120 djelatnika.

- Zasad tamo imamo tri osobe pozitivne na koronavirus. Upravo krećemo prema Vrlici gdje se već nalaze naši epidemiolozi koji uzimaju uzorke za testiranje od osoblja i štićenika - kazala je za Slobodnu Dalmaciju dr. Željka Karin ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Od 16 novooboljelih osoba njih 13 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale 3 osobe epidemiološki obrađuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:30