PLAĆE U ŽUPANIJAMA

U Zagrebu daleko najviše, velike promjene na dnu ljestvice, sjever više nije najsiromašniji!

Osobe zaposlene u metropoli lani su u prosjeku zarađivale 1205 eura, čak 400 više od županije gdje su plaće najmanje!
 Davor Pongracic/Cropix

Prosječne plaće u Slavoniji prošle su godine bile i do 330 eura niže nego u Gradu Zagrebu, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najnižu prosječnu neto plaću lani su zarađivali zaposleni u Virovitičko-podravskoj županiji - 873 eura, odnosno oko 6577 kuna, a na dnu ljestvice slijedili su ih zaposleni u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji s 890, odnosno 896 eura. Od samog dna ljestvice odmaknula se, od slavonskih županija, jedino Osječko-baranjska, koja se s prosječnom plaćom od 939 eura našla na 11. mjestu, odnosno na sredini županijske rang-liste.

Uvjerljivo najvišu plaću isplaćivali su poslodavci Grada Zagreba, u kojem su zaposleni lani prosječno zarađivali 1205 eura, čak 178 eura ili 1341 kunu mjesečno više nego radnici u drugoplasiranoj Zagrebačkoj županiji, u kojoj je prosječna plaća iznosila 1027 eura.

Na trećem je mjestu Primorsko-goranska županija s prosječnom plaćom od 1016 eura, što u cent odgovara državnom prosjeku: 1016 eura iznosila je i prosječna plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj tijekom 2022. godine.

Dok je na vrhu ljestvice županija s obzirom na prosječnu plaću zaposlenika stanje praktički nepromijenjeno posljednjih 25 godina, na dnu ljestvice došlo je do značajne promjene. Najniže prosječne plaće do 2017. godine u pravilu su imale najsjevernije županije, Međimurska i Varaždinska. Obje su županije godinama imale iste karakteristike: najviše stope zaposlenosti i najniže prosječne plaće. U tom dijelu države gotovo da nije bilo nezaposlenih, ali su radnici mahom radili u lošije plaćenoj prerađivačkoj i tekstilnoj županiji. Za taj su kraj karakteristični i mali obrti, u kojima su prijavljene plaće bile razmjerno niske.

No, od 2017. godine kreće snažniji rast plaća na sjeveru države. Do 2022. godine, za koju posljednju imamo podatke, sjever je Slavoniju ostavio daleko iza sebe: Varaždinska se županija sada nalazi na 8., a Međimurska na 12. mjestu rang-liste od 21 županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:47