LOKALNI STOŽERI

U Zagrebu dom za starije novo žarište korone, u Slavonskom Brodu misa u Crkvi Presvetog Trojstva

Lokalni stožeri diljem Hrvatske javljaju o epidemiološkoj situaciji na svojim područjima
 Boris Kovacev/Cropix

Trideset i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Zagrebu u protekla 24 sata, a za 39 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te dodali da je najviše novopozitivnih iz privatnog Doma za starije.

Trinaest novopozitivnih je iz privatnog Doma za starije i nemoćne osobe, a svi oboljeli su zbrinuti i pod epidemiološkim nadzorom.

Za devet novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a tri su uvezena slučaja - dva iz Švicarske i jedan iz Slovenije.

Za jednu osobu utvrđeno je da je zaražena na vjenčanju, četvero oboljelih je negativne epidemiološke anamneze, a za jednu osobu još traje epidemiološka obrada.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 171 aktivan slučaj i 442 aktivne samoizolacije, a u posljednja 24 sata provedena su 384 testiranja.

Tri nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

U Brodsko-posavskoj županiji u subotu je troje novozaraženih koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite i apelirali na sve koji su bili u srijedu na misnom slavlju u u Crkvi Presvetog Trojstva da iz predostrožnosti minimiziraju kretanje i veća druženja.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 163.

Aktivnih slučajeva je 13 od kojih su tri osobe hospitalizirane, a pod mjerom samoizolacije je 48 osoba.

Sukladno zamolbi epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije obavještava i moli građane koji su 29. srpnja, u srijedu, bili na misnom slavlju u 18,30 sati u Crkvi Presvetog Trojstva (Velika crkva), da se u narednih 14 dana iz mjere predostrožnosti ponašaju odgovorno, minimiziraju kretanje i veća druženja s drugim osobama te da se, ukoliko osjete bilo kakve respiratorne simptome, odmah jave svom obiteljskom liječniku, stoji u priopćenju.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, stoji u priopćenju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pet novooboljelih

U protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je novooboljelih osoba od koronavirusa, potvrdio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite te dodao da su po dvije su novooboljele osobe iz Vinkovaca i Županje, a jedna iz Račinovaca.

U samoizolaciji su 592 osobe među kojima i 27 djelatnika iz sustava zdravstva, navode iz Stožera te dodaju da je među pozitivnim osobama na koronavirus u Vukovarsko-srijemskoj županiji i 18 djelatnika iz sustava zdravstva: pet liječnika, sedam medicinskih sestara/tehničara, četiri druga zdravstvena radnika i dva nezdravstvena radnika.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 419, od kojih je 216 osoba izliječeno, a tri osobe su preminule, navodi se.

Hospitaliziranih je osam osoba.

U protekla 24 sata testirane su 122 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5590 osoba.

Dvoje novozoraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvije su novozaražene osobe koronavirusom, priopćeno je iz Županijskog stožera Civilne zaštite u subotu.

Riječ je o osobama koje se ne povezuju s dosad oboljelima od koronavirusa, a u epidemiološkoj obradi njihovi kontakti stavljeni su u samoizolaciju.

U posljednja 24 sata, među 53 testirane osobe, dvije su pozitivne na koroanvirus, za 35 osoba stigli su negativni nalazi, a za 16 osoba nalazi se još očekuju.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je 18 oboljelih od koronavirusa.

U samoizolaciji je 73 osobe.

U Istri pet novozaraženih - dvoje iz Buzeta, troje s Labinštine

U Istarskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga su dvije osobe iz Buzeta, a tri s područja Labinštine.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 142 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je pet pozitivnih.

Kod četiri slučaja radi se o osobama koje su u mjerama samoizolacije, a kod jedne osobe je epidemiološka obrada u tijeku", izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac dodavši kako je od jučer izliječena jedna osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 197 osoba a trenutno je u Istri 101 osoba zaražena koronavirusom, od kojih je dvadesetak na liječenju u pulskoj Općoj bolnici, dok se ostali liječe kod kuće.

Devet novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, sedmero iz Đakovštine

Kako je u subotu priopćeno iz županijskog Stožera Civilne zaštite, na području Osječko-baranjske županije je devet novopozitivnih osoba na koronavirus od kojih je većina s područja Đakovštine.

Tijekom posljednja 24 sata, Klinički bolnički centar Osijek i županijski Zavod za javno zdravstvo testirali su 135 uzoraka, od kojih je devet bilo pozitivno. Riječ je o sedam osoba s područja Ispostave Zavoda za javno zdravstvo Đakovo, te po jednoj s područja Ispostava Osijek i Beli Manastir, navode iz Stožera.

U KBC-u hospitalizirano je 28 osoba od koji su dvije na respiratoru. 37 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju, pa je sada u samoizolaciji na području županije 290 osoba.

Dodaju i kako je policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i kod 46 provjerenih osoba nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Provjerili su i jednu dojavu građana, no i ona se pokazala netočnom.

„Županijskom Stožeru za ovaj je vikend najavljeno 12 događanja na području županije na kojima će biti više od 100 osoba. Inspektori Civilne zaštite, uz navedene događaje, provjeravat će i druga okupljanja te rad uslužnih djelatnosti. Tijekom posljednja 24 sata napravili su 14 nadzora i nisu utvrdili nepravilnosti“, priopćeno je.

U Zagrebačkoj županiji jedan novi slučaj zaraze u Samoboru

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj covida-19 i to na području Samobora, a šest je oboljelih izliječeno, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Na području Zagrebačke županije dosada je ukupno zabilježeno 249 oboljelih od covida-19, a najviše ih je bilo u Velikoj Gorici i Zaprešiću.

U Županiji je trenutno aktivno 45 slučajeva, do sada su izliječene 193 osobe, a 11 ih je preminulo.

U Varaždinskoj županiji troje zaraženih: mlađa majka, dijete i stariji muškarac

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite te dodao da je među njima oboljela mlađa majka prethodno zaražene malodobne osobe, te dijete pozitivnih roditelja.

Majka je s djetetom smještena u varaždinskoj Općoj bolnici.

Zaraženo je i još jedno dijete, s blagim simptomima, čiji su roditelji prethodno već registrirani kao pozitivni.

Treća novooboljela osoba je muškarac starije životne dobi koji je bio u samoizolaciji kao kontakt asimptomatske pozitivne osobe, a zbog teže kliničke slike je hospitaliziran.

U Varaždinskoj županiji trenutno je aktivno 10 slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri su osobe smještene u varaždinskoj Općoj bolnici, od toga dvije na bolničkom liječenju, a dvije na promatranju. Šest osoba izolirano je kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa, izvijestili su iz Stožera.

Ukupno je dosad zabilježeno 65 slučajeva zaraze, a 12 osoba se Varaždinskoj županiji dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

„S obzirom da su nam novi pozitivni slučajevi iz samoizolacije i poznatih izvora zaraze i dalje nam je epidemiološka situacija zadovoljavajuća unatoč rastućem broju”, ističe se u priopćenju.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 30 osoba, a sve su kontakti potvrđeno zaraženih osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija ima jedan novi slučaj

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze COVID-19 infekcijom. Radi se o mlađoj muškoj osobi iz Ploča, bliskom kontaktu prethodno oboljele osobe.

S današnjim danom su i dvije osobe izliječene, jedna iz Dubrovnika i jedna iz Ploča.

Od početka pandemije je analizirano ukupno 6129 uzoraka.

U OB Dubrovnik s današnjim danom nema više hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19.

U samoizolaciji su 172 osobe, a u posljednja 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 47 slučajeva kršenja samoizolacije.

U Zadarskoj županiji troje novozaraženih

Tri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije, uključujući i pacijenta koji je u petak poslijepodne primljen na Hitni prijem zadarske bolnice sa simptomima kronične bolesti, a naknadno je testiran na Covid-19.

Riječ je o dvojici muškaraca starije životne dobi i djevojci, a dolaze iz Zadra, Vira i Zemunika Donjeg, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 140 uzoraka, na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je petero pacijenata, a u samoizolaciji su 132 osobe.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 10 novozaraženih

Na području Splitsko-dalmatinske županije deset je novozaraženih soba, iz Splita pet te iz Imotskoga, Makarske, Solina, Jelse i Otoka po jedna osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Osim deset iz županije, pozitivne su još dvije osobe; jedna s područja Osječko-baranjske županije te jedan strani državljanin.

Pet su kontakti prije oboljelih dok se ostalih pet epidemiološki obrađuju.

Iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici uzeto je 167 uzoraka koji se obrađuju i čiji se rezultati nalaza očekuju sutra, priopćeno je danas iz Stožera. Prema jučerašnjem izvješću Stožera, tri štićenika Centra u Vrlici su pozitivna na koronavirus. Zbog te je epidemiološke situacije splitsko Hrvatsko narodno kazalište odlučilo otkazati za danas najavljeno gostovanje opere "Ero s onoga svijeta" koje se u Vrlici trebalo održati u sklopu 66. Splitskog ljeta.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 586 osoba je u samoizolaciji.

U splitskom KBC-u 19 je pozitivnih osoba na liječenju, od toga su dvije na respiratoru.

Krapinsko-zagorska županija: Jedan novi slučaj

Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom (korisnik Doma za odrasle osobe Lobor - grad).

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13.

Koprivničko-križevačka županija šesti dan zaredom bez novozaraženih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da u toj županiji šesti dan zaredom nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je pet aktivnih slučajeva pozitiviteta na koronavirus, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučaja oboljenja.

Zaraza u karlovačkom Zavodu za hitnu medicinu

U Karlovačkoj županiji troje je novozaraženih koronavirusom, među njima i jedan medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu Karlovac, a zbog kontakta s njim u samoizolaciji je još 11 zdravstvenih djelatnika tog zavoda.

Testiranjem na koronavirus utvrđeno je da je obolio mlađi medicinski tehničar karlovačkog Zavoda za hitnu medicinu, te su zbog kontakta s njim u samoizolaciji tri liječnika i osam medicinskih tehničara. U samoizolaciji je i jedan nezdravstveni djelatnik.

U Vojniću je covid-19 dijagnosticiran kod dvoje starijih ljudi koji su bliski kontakti od prije oboljele osobe.

U Karlovačkoj županiji je oboljelo je ukupno 98 osoba. Jedna je osoba na liječenju u OB Karlovac, 66 na kućnom liječenju. Dosad je jedna osoba je umrla, a 30-toro je izliječenih.

U samoizolaciji je 36 osoba.

Inspektori CZ su tijekom jučerašnjeg dana obavili pregledali 12 gospodarskih subjekata, poštanske urede, trgovačke centre, gradsku tržnicu, kiosk i pet noćnih klubova i izvijestili da nisu uočili nepravilnosti u radu i nepoštivanje propisanih antiepidemijskoih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:50