TIP A

U ZAGREBU I OSIJEKU DVOJE LJUDI UMRLO OD SVINJSKE GRIPE 'Može se očekivati da će se broj smrtnih slučajeva povećati'

 iStock

Prvi ovogodišnji slučaj smrti zbog gripe dogodio se prije nekoliko dana u zagrebačkoj infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević, a drugi slučaj zabilježen je u ponedjeljak u Osijeku. Oba muškarca umrla su od takozvane svinjske, pandemijske gripe koja se prvi put pojavila 2009. godine i od tada kruži svake sezone.

Muškarac u dobi od 51 godine preminuo je na Odjelu intenzivne njege i terapije internističkih bolesnika KBC-a Osijek, gdje je bio smješten nekoliko dana ranije zbog jake upale pluća. Prvo je primljen na Plućni odjel, no kako je upala progresivno napredovala, prebačen je na Odjel intenzivne njege.

- Pacijent je na naš odjel primljen s upalom pluća koja je imala rapidnu progresiju i stanje mu se pogoršavalo. Na žalost, unatoč svim našim naporima, u nedjelju je preminuo, a mi smo zbog sumnje da je smrt nastupila zbog gripe zatražili dodatnu analizu Zavoda za mikrobiologiju u Zagrebu - rekao je dr. Miroslav Šram, pročelnik Odjela intenzivne njege.

Iako u Osijek još nije stigao službeni nalaz iz Zagreba, neslužbeno smo doznali kako je analizom potvrđeno da je riječ o influenci tipa A, odnosno gripi. Nesretni je muškarac, prema informacijama koje smo dobili, prethodno bio zdrava osoba i nije pripadao u skupinu rizičnih bolesnika kojima je život više ugrožen u vrijeme epidemije gripe.

- Nažalost, svake sezone gripe nekoliko desetaka osoba umire od komplikacija te zarazne bolesti. Najčešća komplikacija je teška upala pluća koja oslabi imunološki sustav, a posljedica može biti kobna. Premda su se pojavile glasine da se virus H1N1 promijenio, istina je da nikakvih promjena nema i da nam je virus dobro poznat pa je takav i uključen u cjepivo - rekao nam je virolog dr. Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da je relativno toplo vrijeme ove zime smanjilo uobičajeni broj oboljelih pa je prema trenutnim podacima oko 5000 prijavljenih slučajeva, a broj oboljelih je višestruko veći. Kako doznajemo, u hrvatskim je bolnicama u sezoni gripe hospitalizirano dvjestotinjak pacijenata.

- Usred smo sezone gripe pa se može očekivati da će se taj broj povećati, a oboljeli se trebaju pridržavati uputa liječnika i odležati gripu jer ne radi se običnoj prehladi, već o ozbiljnoj bolesti - rekao je Draženović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:48