KORONANASTAVA

U Zagrebu još 4 škole prelaze na online nastavu, u Đakovu se 3 vraćaju natrag na nastavu uživo

Čak 6454 učenika u ovom je trenutku pod mjerom samoizolacije, što je značajan porast u odnosu na brojku s početka listopada
ilustracija
 Boris Kovacev/Cropix

Čak 6454 učenika u ovom je trenutku pod mjerom samoizolacije, što je značajan porast u odnosu na brojku od njih 3540 koliko ih je pod istom mjerom bilo 1. listopada. U samo sedam dana broj učenika u samoizolaciji porastao je za oko 1600. Prema jučerašnjim podacima Ministarstva obrazovanja, 517 učenika je zaraženo, a tjedan prije pozitivnih je bilo 342. U odnosu na podatke od 1. listopada, riječ je pak o porastu od 400 zaraženih učenika.

Od 260 zagrebačkih škola, njih 115 ima jedan ili više razreda u samoizolaciji.

Danas su, prema riječima pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, četiri škole u Zagrebu u potpunosti ili djelomično prebačene na rad na daljinu: online nastavu u cijelosti imaju Gimnazija Lucijana Vranjanina i Poštanska i telekomunikacijska škola, a dvije osnovne škole - Augusta Harambašića i Matije Gupca - organiziraju nastavu na daljinu za učenike od petog do osmog razreda (slovenski model).

- U slučaju Harambašićeve, problem je tehničke prirode. Naime, u samoizolaciji su spremačice i kuharice, a zamjene za njih nema - kaže Lovrić.

Prema potvrdi ravnateljice Milice Medak, pet od 28 razreda Gimnazije Lucijana Vranjanina je u samoizolaciji, a ukupno je deset zaraženih učenika, zbog čega je čitava škola od jučer u online nastavi.

- Jedan je učenik dosad ozdravio, i to u relativno kratkom vremenu, no u dva dana razboljela su se četiri učenika istoga razreda. Učenici su imali iste simptome, a znakovito je bilo i to što su sjedili jedni uz druge, u dvije klupe. Liječnici ih nisu slali na testiranje, pa smo se obratili Nastavnom zavodu. Događaju se propusti, što je u ovakvoj situaciji razumljivo, kaže ravnateljica.

Unatoč porastu broja pozitivnih učenika i onih u samoizolaciji, Ministarstvo nije sklono aktivirati odluku o zatvaranju škola.

Pristup prelaska na online nastavu od razreda do razreda, odnosno od škole do škole prihvatljiv je i Zagrebu, unatoč primjeru Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije koji je odlučio starije osnovce i sve srednjoškolce prebaciti na online u slučaju ako im broj novozaraženih tri dana uzastopce premašuje brojku 50.

- Sudeći po brojkama, situacija u školama nije alarmantna. Pratimo situaciju i u ovome trenutku nisam sklon kolektivnom zatvaranju škola - kaže Lovrić.

Prema podacima MZO-a, nastava uživo održava se u 82 posto škola, a u modelu C (online) je 1,62 posto škola, odnosno njih 22 (blagi porast). Trenutno 93 škole kombiniraju nastavu od kuće i online, 36 ih kombinira A i B model, a u čistom B modelu (periodična izmjena rada u školi i od kuće) zasad je 88 škola.

Primorsko-goranska županija

Stožer za civilnu zaštitu Primorsko-goranske županije donio je odluku o mjerama zaštite od koronavirusa koje će predstaviti nacionalnom stožeru bude li u toj županiji tri dana zaredom više od 50 novozaraženih osoba. Prva mjera je zabrana posjeta korisnicima Doma za starije osobe, kao i zabrana izlazaka korisnika iz Doma, osim u situacijama kao što su liječnički pregledi, a iznimaka će biti i za posjete. Ta je odluka, kako su rekli u Stožeru, donesena s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u drugim županijama i susjednim državama, odakle korisnici domova često primaju posjete.

Druga mjera koju županijski stožer predlaže je da se u slučaju povećanja broja zaraženih na više od 50 tri dana zaredom, uvede online nastava za učenike viših razreda osnovnih škola i za sve srednje škole. Međutim, kako je situacija u PGŽ trenutačno povoljna i na Kvarneru i u Gorskom kotaru, nema potrebe za tom mjerom. Dođe li do pogoršanja, prijedlog će biti upućen nacionalnom stožeru, kao i Ministarstvu obrazovanja, s kojima će se usuglašavati.

Kako je istaknuo župan PGŽ-a Zlatko Komadina, zbog proboja virusa u izolaciji su trenutačno dva razreda, jedan u osnovnoj i jedan u srednjoj školi te su još dva razreda u djelomičnoj izolaciji.

- Očito se školski sustav u smislu obolijevanja učenika dobro drži i nastava se može odvijati u učionicama. U slučaju da se stanje pogorša, spremni smo i na uvođenje nastave online, no zasad za takvo što nema razloga. Na svima je odgovornost da se pridržavamo propisanih mjera zaštite kako bismo spriječili veće opterećenje zdravstvenog sustava, a to znači nošenje maski u zatvorenom prostoru te održavanje distance - rekao je Komadina.

Primorsko-goranski stožer procijenio je i da, zbog stabilne epidemiološke situacije, zasad nema potrebe za stavljanje u funkciju sekundarnih i tercijarnih bolničkih kapaciteta, kao što su sportske dvorane. S time će se krenuti bude li pogoršanja. U PGŽ-u u posljednja 24 sata zabilježena su samo tri nova slučaja zaraze.

Osječko-baranjska županija

U Osječko-baranjskoj županiji za sada ostaju na mjerama Nacionalnog stožera. Tijekom posljednjih dana,kažu, na terenu se pokazalo da ljudi sve više reagiraju na upozorenja i poštuju propisanje mjere, osobito nošenja maske. Kako na području OBŽ nema specifičnog žarišta, smatraju da nema potrebe za uvođenjem dodatnih mjera. Situacija u obrazovnom sustavu je također pod kontrolom, tri srednje škole iz Đakova koje su radile prema modelu C, odnosno online, od četvrtka se vraćaju na model A. Reagiramo odmah i u skladu sa svakom pojedinačnom situacijom i na temelju toga donosimo odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:19