‘DEBELI‘ MINUSI

U Zagrebu jutros -11, evo gdje je najhladnije: Stiže nam kiša koja će se smrzavati na tlu, a onda zatopljenje

Za jednu hrvatsku regiju na snazi je crveni meteoalarm

Velik dio Hrvatske opet se probudio u ‘debelom‘ minusu

 CROPIX

Zagreb se u nedjelju ujutro probudio s temperaturom zraka od -10.9, u Samoboru je izmjereno -13.5, Bednji -13.4, Osijeku -4, Karlovcu -11.8, a Pazinu -5.8 stupnjeva Celzijusa. Najtoplije je bilo na Palagruži s 8.7, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Za Velebitski kanal na snazi je crveni meteoalarm zbog vrlo jake i olujne, mjestimice jake olujne bure, koja će tijekom dana ipak postupno slabjeti. Očekuju se najjači udari vjetra od 35 do 80 čvorova (65-150 km/h).

Crveno upozorenje vrijedi i za Srednju Dalmaciju - i ondje puše jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura, osobito podno planina, koja će tijekom dana također slabjeti. Najjači udari vjetra od 35 do 65 čvorova (65-120 km/h).

image

DHMZ je izdao crveno upozorenje za Velebitski kanal i Srednju Dalmaciju

DHMZ

I u nedjelju će biti pretežno sunčano i razmjerno hladno, a u unutrašnjosti, osobito ujutro, mjestimice magla pa i vrlo hladno. Na Jadranu će bura slabjeti, ali će još u početku često biti jaka, lokalno na udare i olujna. U novom tjednu ponovno će biti promjenjivije i toplije.

"Nedjelja će u istočnoj Hrvatskoj početi hladnim jutrom uz temperaturu između -9 i -5 °C. Danju će prevladavati sunčano, a temperatura će porasti do vrijednosti između 1 i 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još hladnije uz temperaturu nerijetko i ispod -10 °C. Ujutro mjestimice može biti magle, dok će danju prevladavati sunčano uz temperaturu oko 1 °C.

Pretežno sunčano i u Gorskom kotaru, Lici te na sjevernom Jadranu. Najniža temperatura zraka u gorju oko -11 °C, hladno će biti i u unutrašnjosti Istre, ali i uz obalu. Bura će još u noći i prijepodne biti često jaka i olujna, od sredine dana će slabjeti.

Sunčano, ali i vjetrovito bit će i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će ujutro temperatura biti ispod 0 °C. Jaka, na udare olujna bura na otvorenome će okrenuti na sjeverozapadni vjetar, uz umjereno valovito i valovito more, a zatim će slabjeti.

Jake i olujne bure bit će i na jugu Hrvatske, a slabjet će tek potkraj dana. Bura će pojačavati osjet hladnoće pa će se uz sunčano vrijeme činiti kao da je hladnije od prognoziranih 11 do 13 °C", prognozira za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Uskoro novo zatopljenje

"Novi tjedan na kopnu počet će sunčanim vremenom. Zatim porast naoblake, u noći na utorak te u prvom dijelu utorka mjestimične oborine uz mogućnost kiše koja se smrzava na hladnom tlu. Temperatura zraka prema sredini tjedna u porastu.

I na Jadranu nakon porasta naoblake u ponedjeljak, u noći na utorak mjestimična kiša, koje će biti i u prvom dijelu utorka. U srijedu djelomice sunčano i malo toplije. Umjeren sjeverozapadnjak u srijedu će okrenuti na jugo", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Hrvatski autoklub (HAK) u nedjelju ujutro izvijestio je kako je za sve skupine vozila zatvorena državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54). Samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC27 Gračac-Donji Karin. Vozači se mole da na put ne kreću bez zimske opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:38