GDJE SE TESTIRATI?

U Zagrebu kritično uoči škole sutra, u V. Gorici se snašli na zanimljiv način: ‘Odaziv je sjajan‘

Ravnatelji dobivaju informacije da ljekarne u Zagrebu, iako su na popisu, ne obavljaju testiranja

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

U sustavu obrazovanja i znanosti, u kojemu bi oko 20 tisuća zaposlenika za dolazak na posao u utorak trebalo pribaviti negativan test na covid, muku muče s dostupnošću lokacija i termina testiranja. Po riječima ravnatelja škola, najkritičnije je u Zagrebu. Ravnatelji su pokušavali dogovoriti testiranje svojih djelatnika u zdravstvenim punktovima s objavljenog službenog popisa, no čini se da je uspjeha bilo u manjem broju slučajeva.

Testiranje svojih nastavnika na radnome mjestu organizirale su tri velikogoričke srednje škole. Strukovna škola, Ekonomska i Gimnazija locirane su u istoj zgradi s 200-tinjak zaposlenika, pa su ravnatelji uspjeli dogovoriti testiranje u prostoru škole. Dva puta tjedno k njima će dolaziti doktor dentalne medicine, čija je ordinacija na službenom popisu zdravstvenih institucija.

- Doktor nam je došao u ponedjeljak, odaziv djelatnika bio je odličan i naši su zaposlenici zadovoljni jer sad nemaju potrebu tražiti punkt za testiranje. Doktor će nam dolaziti ponedjeljkom i srijedom u 10 sati - kaže Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica. Djelatnici tih triju škola ne plaćaju sami testiranje jer je škola sklopila ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja će joj fakturirati račun, a naknadno će ga pokriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Suzana Hitrec, ravnateljica zagrebačke Upravne škole, ujedno predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, nakon niza pokušaja uspjela je za svoje djelatnike dogovoriti testiranje u privatnom laboratoriju u Domu zdravlja Črnomerec. Nastavnicima odgovara, kaže Hitrec, što na testiranje primaju od 7 do 18 sati svaki radni dan, a test košta 80 kuna. Djelatnici škole neće ga plaćati.

Preporučuje svim ravnateljima da se snađu na ovaj način jer, kaže, druge nema.

- U ovome tjednu očekujemo fleksibilnost, s obzirom da dobivamo informacije da ljekarne u Zagrebu, iako su na službenom popisu, ne obavljaju testiranja. Rečeno mi je da neće ni raditi. Provela sam čitavo jutro telefonirajući u potrazi za raspoloživim punktom. Zagreb je očito pod pritiskom - kaže Hitrec, u čijoj školi od 60 zaposlenih 15-ak mora dva puta tjedno predočiti negativan test.

Nastavnici čije škole nisu organizirale testiranje, a riječ je o velikoj većini, snalaze se kako znaju. Osim što ih ljekarne odbijaju, problem im je što i kad uspiju dobiti termin, on se poklapa s njihovom nastavom. U službenoj odluci Stožera navodi se da je testiranje obavezno dva puta tjedno, ali ne i kojim danom, pa su u pojedinim školama zaključili da niti neće od djelatnika tražiti nalaz testa u utorak, već u srijedu.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu kako odluku o tome kojim danima i kojom dinamikom će tražiti testove od djelatnika - donose ravnatelji.

- Nemam ništa protiv testiranja i covid potvrda, međutim, kao i svaka mjera kojoj se daje vrlo malo vremena za provedbu i ova uzrokuje nelagodu. Znamo da ćemo se s vremenom bolje pripremiti. O organiziranom testiranju djelatnika nismo razmišljali jer je kod nas riječ o samo petero ljudi. Apelirao bih na malo tolerancije u prvome tjednu - kaže Damir Jelenski, ravnatelj zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Ravnatelji šibenskih srednjih škola s adresama u blizini poliklinike Analiza, a koji imaju veći broj zaposlenika, razmatraju na nastavničkim vijećima plan za grupna testiranja.

- Da je zbrka, sigurno je. Još u petak sam zvala ljekarne, nijedna nije znala hoće li obavljati testiranje i od kad. Srećom, mi smo medicinska škola pa svega nekoliko djelatnika treba dostaviti testove. Preporučila sam im istu polikliniku koja radi od 7 do 15 - kaže ravnateljica Medicinske škole Šibenik, Aleksandra Acalin. Učenici smjera medicinske sestre testiraju se prilikom dolaska na rad u bolnicu. Po riječima ravnateljice, oko 60 posto učenica i učenika petog razreda je cijepljeno ili testirano.

U varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi od 125 nastavnika 20 ih mora na testiranje.

- Nisam za to da se djelatnici testiraju u školi jer to znači da netko tko je teoretski pozitivan na covid ulazi u školu. Mislim da je logičnije da se testiraju prije dolaska. Nama je najbitnije da dođu s negativnim testom. Svi su punoljetni, odrasli i zreli, naći će mjesto za testiranje - kaže ravnatelj Igor Kos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:35