NATJEČAJI ZA UPIS UČENIKA

'U Zagrebu neće biti kaosa, za srednjoškolce 1000 mjesta više'

Najkasnije do kraja ovoga tjedna sve srednje škole dužne su objaviti natječaje za upis učenika. Prema odluci Ministarstva obrazovanja, u javnim školama je ove upisne sezone mjesta za 48.128 učenika. Upisi se provode elektroničkim putem; početak prijava učenika u sustav krenuo je početkom lipnja, a početak prijava obrazovnih programa je 27. lipnja.

Od 29. lipnja do 5. srpnja u pojedinim školama provodi se postupci provjere dodatnih znanja, dok 27. lipnja istječe rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika koji ostvaruju dodatna prava za upis.

- Ove sezone ne očekujemo probleme i kaos kakav smo imali lani, kada je Ministarstvo osiguralo premalo upisnih mjesta u zagrebačke srednje škole. U našim će školama biti gotovo tisuću mjesta više nego lani - kaže Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

nelogičnosti Lani je 56 zagrebačkih učenika ostalo neupisano u javne škole zbog odluke Ministarstva po kojoj se po razredu upisuje 26 umjesto 28 učenika. Odlukom zagrebačkog gradonačelnika i u trošku gradskoga proračuna ti su učenici upisani u prve razrede privatnih srednjih škola. Prema riječima Ivice Lovrića, grad je za njihove školarine izdvojio nešto više od 800 tisuća kuna, a sada očekuje njihovo prebacivanje u javne škole. Grad im više ne kani plaćati školarine.

- Oni koji se ne žele prebaciti u javne škole, morat će sami pokrivati školarinu u privatnima - kaže pročelnik Lovrić.

U Zagrebu, najvećem upisnom području, potvrđen je plan upisa od 10.161 učenika, što će - tvrde u Gradskom uredu - sigurno biti dovoljno za sve obzirom na to da je osnovnu školu završilo 7200 učenika. Osim završenih zagrebačkih osmaša očekuju upis još 2000 učenika izvan Zagreba.

Iako su zadovoljni ovogodišnjim planom upisa, u Gradskom uredu očekuju ispravljanje nelogičnosti koje su ozakonjene prije nekoliko godina. Jedan od njih je, kaže Lovrić, nemogućnost prebačaja učenika u druge škole ili programe nakon prvog polugodišta. Po Zakonu o odgoju i obrazovanju, učenik naime može promijeniti program ili školu najkasnije do početka drugoga polugodišta, što Lovrić u pojedinim slučajevima smatra apsurdnim.

vraćanje autonomije - Ako obitelj seli iz Rijeke u Zagreb, u drugome polugodištu ne može mijenjati školu bez suglasnosti Ministarstva. To je suludo. Školama treba vratiti autonomiju da same o tomu odlučuju - smatraju u Gradskom uredu.

Brojem upisnih mjesta najveća srednja škola ove je sezone Elektrostrojarska škola Varaždin. U 19 programa upisuju 334 učenika.

- Jedna smo od najpopularnijih škola ovoga područja i bukirani smo već u prvome upisnom roku - rekao je Radek Perši, tajnik škole koja ukupno broji 1200 učenika.

novi program Jedna od najvećih zagrebačkih škola, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, u novoj školskoj godini počinje s novim programom - prirodoslovna gimnazija na stranome jeziku u STEM području.

- Upisujemo jedan razred od 28 učenika, a u novome programu predmeti biologija, kemija, fizika i matematika održavat će se na engleskom. Zato 29. lipnja imamo provjeru znanja engleskog jezika za kandidate kojih će, sudeći po dosadašnjem interesu, biti više nego što je mjesta - kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole, koja ove sezone u prve razrede prima ukupno 276 učenika.

Plan za srednje škole

Prijave, ispiti, provjere

27. lipnja početak prijava obrazovnih programa

29. lipnja - 5. srpnja - provođenje dodatnih ispita i provjera

11. srpnja objava konačnih lista poretka

22. kolovoza početak

jesenskog roka

5. - 9. rujna naknadni (treći) upisni rok

ŠKOLE S NAJVIŠE MJESTA

334 - Elektrostrojarska škola Varaždin

322 - Srednja škola Isidora

Kršnjavog Našice

308 - X. Gimnazija I. Supeka Zagreb

298 - Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

288 - Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar

286 - Elektrostrojarska

obrtnička škola Zagreb

280 - I. Tehnička škola Tesla, Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:51