GRAĐEVINSKI SEKTOR

U Zagrebu održan prvi međunarodni građevinski sajam i konferencija ArhiBau.hr

Građevinski sektor napokon je dobio dugo očekivano mjesto susreta, razmjene ideja i najboljih praksi
Darko Horvat, Andrej Plenković, Nina Obuljen Koržinek, Radovan Fuchs, Tihomil Matković, Tomislav Tomašević i Mirjana Čagalj
 Biljana Blivajs/Cropix

Od četvrtka, 7. listopada, do subote, 9. listopada 2021. u Areni Zagreb održan je prvi međunarodni sajam ArhiBau.hr, koji je uz prateću stručnu konferenciju, okupio sve relevantne dionike građevinskog sektora.

Ovo događanje, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, prvi je put na jednom mjestu otvorilo dijalog o ključnim temama i izazovima u graditeljstvu i arhitekturi. Kultura građenja i održivi razvoj iznimno su važne teme zastupljene u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.-2026., što je u svom govoru naglasio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, koji je u četvrtak, 7. listopada, svečano otvorio prvi ArhiBau.hr te naglasio da ArhiBau.hr dolazi u pravo vrijeme.

Otvorenju su prisustvovali i savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Pero Ćosić, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Karlo Ressler te saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

image
Andrej Plenković
Biljana Blivajs/Cropix

Na svečanom otvorenju te u posebnoj panel raspravi ministara prisustvovali su i Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, Ivo Milatić, izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Na otvorenju, te u panelima i raspravama sudjelovali su i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, državni tajnici u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvu turizma i sporta, Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze, više načelnika relevantnih sektorskih institucija, dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korlaet, gradonačelnici gradova Svete Nedelje - Dario Zurovec, Pule - Filip Zoričić, Rijeke - Marko Filipović, Karlovca - Damir Mandić, kao i predsjednici Hrvatske komore arhitekata i Hrvatske komore inženjera građevinarstva, predstavnici Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te brojni drugi stručnjaci iz institucionalnog, gospodarskog, obrazovnog i civilnog sektora.

image
Sajam ArhiBau 2021.
Branimir Boban

Implementacija vizije Novog europskog Bauhausa, obnova nakon potresa, nacionalne i lokalne razvojne strategije, suvremeno i održivo urbanističko planiranje, urbana regeneracija, kružno gospodarstvo, zelena infrastruktura, zeleno financiranje – bile su to samo neke od tema o kojima se tri dana razgovaralo u Areni Zagreb.

Na sajmu je svoje proizvode i usluge javnosti predstavilo preko 30 izlagača – lidera građevinskog sektora iz ovoga dijela Europe - 3D Art, ACO, Alu-kon, Beton Lučko, Bjelin, Diasen, Durante, Geberit, Genesis grupa, Geo-centar, Haby, Hutterer & Lechner, ISO SPAN, KAZ, Koch parkirni sistemi, Lokve, Lorenčić, M Sora Norica, Miha element, MUZA, PPS Galeković, Profine, Rockwool, Samoborka, Sika, Soudal, Uprent, Vaillant, Velux, Visio Domus, Wienerberger i Ytong.

image
Sajam ArhiBau 2021.
Igor_nobilo

Sajam je posjetilo preko 3 tisuće posjetitelja, konferenciju je pratilo preko 400 sudionika, dok je u programu sudjelovalo više od 100 govornika, predavača i panelista, redom biranih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora, posebice graditeljstva i eksperata iz područja održivog razvoja.

Posjetitelji su mogli razgledati mobilnu nZEB kuću – MUZA-u, čije je ime akronim za mobilna, učinkovita, zdrava, arhitektura. Radi se o pokaznom primjeru zgrade gotovo nulte energije koja omogućuje priliku doživljaja stvarnog iskustva nZEB gradnje. Isto tako, izložba Kulturne rute Vijeća Europe koje prolaze Republikom Hrvatskom u organizaciji Ministarstva kulture i medija prezentirana je u okviru sajama ArhiBau.hr u koordinaciji s Društvom arhitekata Zagreba.

image
Sajam ArhiBau 2021.
Branimir Boban

Zainteresirana javnost, kupci i dobavljači, inženjeri i izvođači radova, investitori, predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora – svi su složni – ArhiBau.hr događanje je koje je Hrvatskoj prijeko potrebno i očekuju ga i 2022. godine!

Sajam i konferencija održali su se u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, uz potporu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), generalnog sponzora tvrtke Wienerberger, pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta kao i podrške Europske banke za obnovu i razvoj, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Hrvatskog inženjerskog saveza, nZEB klastera i drugih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 06:00