PREFARBAN PA VRAĆEN

U Zagrebu opet iscrtan mural posvećen Vukovaru: Pročitajte odluku zbog koje je uklonjen stari

Na trafostanici su se nalazila dva murala. Jedan je bio posvećen Slobodanu Praljku, a drugi Vukovaru
Okupljeni građani i dokument Grada Zagreba
 Damir Krajač/Cropix

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je u četvrtak okolnosti brisanja murala na trafostanici posvećenih Domovinskom ratu na Savskom gaju, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

"HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju", istaknuo je Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine objasnivši da je to razlog zbog kojeg su, nakon dojave građana, u HEP-u odlučili prebojali trafostanicu na kojoj je, među ostalim, bio i mural posvećen Vukovaru.

image
Damir Krajač/Cropix

Istaknuo je da se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio "problematičan", jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice, čije su uklanjanje danas oštro osudili Hrvatski suverenisti.

Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu.

image
Damir Krajač/Cropix

“Nakon dojave građana, HEP je reagirao i odlučio prebojati sve četiri strane trafostranice. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve”, ustvrdio je Korlaet.

Jutarnji list u posjedu je dokumenta koji dokazuje da je dopis Grada Zagreba HEP-u upućen prije 20 dana, točnije 9. listopada 2021., a iz njega je vidljivo da je prijavljen upravo mural generala Praljka čija je fotografija i priložena.

Nakon prijave na teren je 30. rujna izašao komunalni redar koji je utvrdio da se na navedenoj adresi nalazi mural.

image
Screenshot
image
Grad Zagreb

Sukladno prijavi, naloženo je HEP-u da u roku od deset dana od dana primitka naloga, izvrši uklanjanje murala 'neprimjerenog' sadržaja sa trafostanice, a ističe se i molba da se 'što žurnije poduzmu potrebne radnje' oko spornog murala.

Inače, tijekom večeri građani su se počeli spontano okupljati u zagrebačkom naselju Lanište, a Bad Blue Boysi, koji su autori murala, nacrtali su novi za koji, kažu, imaju dozvolu HEP-a, javlja Nova TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:55