IZDANO UPOZORENJE

U Zagrebu padao snijeg, a zabijelit će se i drugi dijelovi Hrvatske: Evo što nas očekuje idućih dana

DHMZ je zbog snijega i poledice za Karlovačku i Gospićku regiju izdao žuto upozorenje, odnosno upozorava da je vrijeme potencijalno opasno

Snijeg u Zagrebu, arhivska fotografija

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

U Zagrebu od jutra pada snijeg, a danas nas očekuje pretežno oblačno vrijeme, ponajprije na Jadranu i uz njega mjestimice uz kišu. Navečer i u noći u Dalmaciji su mogući i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, najavljuje u svojoj prognozi DHMZ.

Ponegdje u unutrašnjosti, posebice u gorju, povremeno će biti i malo snijega, a moguća je i kiša koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom. U sjevernijim predjelima prema večeri očekuje se smanjenje naoblake.

Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugoistočni. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji umjereno, mjestimice i jako jugo. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 0 do 4, a na obali, otocima i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom od 8 do 13 °C, na jugu ponegdje moguće i malo viša.

DHMZ je zbog snijega i poledice za Karlovačku i Gospićku regiju izdao žuto upozorenje, odnosno upozorava da je vrijeme potencijalno opasno.

- Idućih dana bit će promjenjivo i nestabilno s kišom, osobito na Jadranu i u obliku izraženijh pljuskova, a u unutrašnjosti će mjestimice povremeno biti i snijega, pri čemu je moguća i poledica, osobito u petak i subotu. Na Jadranu će puhati uglavnom umjereno i jako jugo te južni vjetar, a u subotu bura koja će u nedjelju oslabjeti. Od nedjelje sunčanije i uglavnom suho, prognozirao je za HRT-ovu emisiju Vrijeme mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U srijedu će na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno, povremeno s kišom, najavljuje Dragojlović.

- U gorskim krajevima oborine na granici kiše i snijega, koje se mogu smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Jutarnja temperatura od -7 do -5 °C, uz obalu između 3 i 6 °C. Najviša dnevna od 2 do 4 °C, na moru između 8 i 11 °C. I u Dalmaciji pretežno oblačno s kišom, osobito navečer i u obliku izraženih pljuskova. Puhat će umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 1 do 3 °C, na moru između 6 i 8 °C. Najviša dnevna od 8 do 10 °C, uz obalu između 12 i 15 °C, rekao je.

- Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme, često s kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo. U istočnim krajevima unutrašnjosti djelomice sunčano. Više oblaka navečer, kada mjestimice može biti i kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, a najviša dnevna između 1 i 3 °C. Malo niže vrijednosti temperature, osobito jutarnje, bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne većinom oblačno, povremeno uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega. Poslijepodne u sjevernim krajevima kraća sunčana razdoblja, najavljuje Dragojlović.

Do subote povremene oborine

- U četvrtak će u unutrašnjosti bizi djelomice sunčano. Navečer naoblačenje, pa će u petak i subotu biti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom i susnježicom, a može biti i prehladne kiše koja može stvarati poledicu. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu promjenjivo i nestabilno, često s kišom, mjestimice moguće i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, a u subotu će okrenuti na olujnu buru, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HAK: U Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg i ledena kiša

Kolnici su jutros mjestimice mokri i skliski, a u Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg i ledena kiša, javio je Hrvatski autoklub (HAK) koji upozorava da je zbog niskih temperatura moguća poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima te da unutrašnjosti ima i magle.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Danas od 14 do 15 sati na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog radova prekidat će se promet između čvorova Šibenik i Vrpolje po dva puta u oba smjera u maksimalnim trajanjima do 15 (petnaest) minuta.

Danas od 8:30 do 13:30 sati, zbog radova, zatvara se državna cesta DC70 Omiš-Naklice-Gata-čvor Blato na Cetini, između Omiša i Zakučca. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 Naklice-Tugare-Strožanac te državnom cestom Strožanac-Omiš.

Večeras od 23 do 4 sata ujutro višekratno i kratkotrajno prekidat će se promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb od čvora Oštrovica do naplate Rijeka (uključujući naplatu Oštrovica) te od naplate Rijeka do prilaza čvoru Kikovica u oba smjera, zbog isključivanja izvanrednog prijevoza s autoceste na državnu cestu DC3.

Zimski su uvjeti te je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na cestama u Lici: DC1 Vaganac-Korenica-čvor Udbina-Ondić-Gračac; DC25 Korenica-Lički Osik i Gospić-Karlobag; DC42 u mjestu Poljanak; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča;

ŽC5203 Doljani-Dobroselo; ŽC5140 Krasno Polje; ŽC5217 Donji Lapac-Mazin; ostale županijske i lokalne ceste na području Senja, Korenice i Donjeg Lapca.

Zbog vode na kolniku zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji: DC36 Karlovac-Šišljavić-Pokupsko u mjestima Blatnica, Donja Kupčina, Gradec Pokupski i Sunčani Brijeg; DC47 Rosulja-Hrvatska Kostajnica-Dvor; ŽC3131 Gornja Jelenska-Podgarić; ŽC3156 Mala Gorica-Žažina (na makadamskom dijelu ceste); ŽC3167 Međurić-Malo Vukovje; ŽC3275 Stankovac-Slana u mjestu Donje Jame;

ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka; Kosinjski most-Studenci; ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac; ŽC5203 Dobroselo-Srb; ŽC3253 Košutarica-Mlaka; ŽC33086 Skela-Donje Selište u mjestu Donja Skela; LC67209 Draževitići-Veliki Prolog; LC59045 Mihaljevac; NC8 Madžari-Blinja.

Na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva privremeno je zatvoren izlazni krak čvora Matulji iz smjera graničnog prijelaza Rupa u smjeru Opatije i Pule. Promet je na čvoru Jurdani preusmjeren na državnu cestu DC8 za Pulu/Opatiju i Matulje.

Na graničnom prijelazu Bajakovo se u teretnom prometu čeka sat vremena na izlazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:18