IZBORI U SDP-u

U Zagrebu u drugom krugu Gotovac i Mišić, u Primorsko-goranskoj Grbinov kandidat pobijedio Komadininog

Ranko Ostojić, prema neslužbenim rezultatima ponovno je na čelu SDP-a Splitsko-dalmatinske županije

Viktor Gotovac i Matej Mišić

 Marko Todorov/Vedran Peteh/Cropix

Viktor Gotovac i Matej Mišić, prema neslužbenim rezultatima, ulaze u drugi krug izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a, s tim da je Gotovac u velikoj prednosti. Naime, Viktor Gotovac u prvom krugu osvojio je 524 glasa, a Mišić 261. Što se tiče ostalih kandidata, Davor Liović, doznajemo, dobio je 247 glasova, a bivša SDP-ova glasnogovornica Danica Juričić Spasović 93 glasa.

Viktor Gotovac, inače, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu od početka je u kuloarima slovio kao favorit, ali i kao kandidat vodstva stranke.

Izbori za zagrebački SDP zanimljivi su jer se radi o najvećoj SDP-ovoj organizaciji koja je raspuštena i iz koje je izbačen veći broj članova uključujući i bivšeg predsjednika te saborskog zastupnika Gordana Marasa.

Ranko Ostojić, prema neslužbenim rezultatima ponovno je na čelu SDP-a Splitsko-dalmatinske županije. Ostojić je dobio 695 glasova, dok je njegov protukandidat Nikša Peronja, kako smo doznali, dobio 555 glasova. Damir Barbir je pak kao jedini kandidat izabran je u subotu za novog predsjednika splitskog SDP-a.

Što se tiče SDP-a Primorsko-goranske županije, doznajemo da je pobjedu i to s pedesetak glasova razlike odnio Ivica Lukanović, poduzetnik i bivši gradonačelnik Kastva.

Lukanović je blizak predsjedniku stranke Peđi Grbinu, a u utrci je pobijedio Vojka Brauta, kandidata aktualnog župana Zlatka Komadine.

SDP-ovci su birali nova vodstva lokalnih organizacija, a najzanimljivije utrke vodile su se upravo za zagrebački SDP, te za SDP Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije.

Unutarstranački izbori u SDP-u, na kojima članovi biraju vodstva svih lokalnih organizacija, odvijaju se u prilično sumornoj atmosferi s obzirom da je zadnjih mjeseci raspušten niz ogranaka, a iz stranke je izbačeno tisuće ljudi. Ti potezi aktualnog predsjednika Peđe Grbina, izazvali su nezadovoljstvo među članstvom, a dodatno i činjenica da je Klub SDP-a u Saboru ostao bez 18 zastupnika koji su sada u Klubu socijaldemokrata. Ovo su, inače, redoviti izbori u SDP-u koji se, u skladu s njihovim Statutom, održavaju šest mjeseci nakon lokalnih izbora.

Izbori u SDP-u Međimurske županije odgođeni su s obzirom na to da se ove nedjelje tamo održavaju izvanredni izbori za župana.

Za pobjedu u prvom krugu kandidat za predsjednika organizacije treba osvojiti više od 50 posto glasova, a ako nitko to ne uspije, u drugi krug koji se održava za tjedan dana idu dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:50