VATRENA KUGLA

U zaleđe Crikvenice pao je meteorit

Kamenčić iz svemira koji je preživio prolaz kroz atmosferu trebao bi biti veličine jajeta, sastavljen iz tvrdog materijala i potpuno crne boje
 Sipa

RIJEKA - Stanovnici Istre i Primorja koji su imali sreće da u 20:33 sati 16. listopada pogledaju u nebo, zaista su imali što vidjeti - čak osam sekundi nebom je letjela "vatrena kugla". Nije se, međutim, radilo o NLO-u ili maštovitoj halucinaciji, već je negdje u zaleđe Crikvenice doletio ni manje ni više no - meteorit, javlja Novi list.

Njegov pad snimile su mnogobrojne kamere iz mreže takvih uređaja postavljenih na mnogim lokacijama u Hrvatskoj, no kako je pojasnio voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević, njegov tim tek pokušava još više suziti područje na koje je meteorit mogao pasti.

- Kamere su zabilježile njegov ulazak u atmosferu - počeo je svjetliti na visini od 90 km, nad točkom koja se nalazi na pola puta izmedju Ravene i Malog Lošinja. Prema površini se spuštao pod kutom od 30 stupnjeva i svjetlio je 8 sekundi. Kako je iznad Kvarnera bilo oblačno, događaj su snimile samo kamere izvan tog područja - u Ferrari, Malom Lošinju, Puli i Višnjanu. Vatrena kugla se gubi sa snimki na visini od 28 km, u vertikali 2 km istočno od Malinske. Prema našim procjenama meteorit je pao u zaleđe Crikvenice, približno na plohu Crikvenica - Selce - Bribir - Grižane, izvjestio je Korlević.

U međuvremenu Korlević apelira na građane da ukoliko idu šetati tim područjem obrate pozornost na tlo i pomognu astronomima da pronađu meteorit i tako pomognu znanstvenim istraživanjima po kojima je hrvatska ekipa s bazom u Višnjanu poznata u svjetskim krugovima. Kamenčić iz svemira koji je preživio" prolaz kroz atmosferu trebao bi biti veličine jajeta, sastavljen iz tvrdog materijala i potpuno crne boje. Pronalazak meteorita mogu prijaviti na telefon Zvjezdarnice Višnjan: 052 449 212, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:54