ŽALIO SE NA RJEŠENJE

U ZALEĐU ZADRA ZATVOREN ILEGALNI ZOOLOŠKI VRT Iza žice sve puno majmuna, nojeva i magaraca, a vlasnik kipi od bijesa: 'Sve je to mafija!'

 
Milan Anić Minja
 Luka Gerlanc / HANZA media

Milan Anić Minja, vlasnik gostionice Anita u Zatonu Obrovačkom, majmune koje je držao na svome posjedu vratio je Zoološkome vrtu u Zagrebu, i to prema rješenju Ministarstva poljoprivrede RH, ali zadržao je ostalih 40-ak životinja, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon što je utvrdila niz nepravilnosti, veterinarska inspekcija prošle godine zatvorila je improvizirani ZOO u Zatonu Obrovačkom pri ugostiteljskom objektu Anita.

Nadzorom je utvrđeno kako je vlasnik Milan Anić izlagao životinje, iako nema registriran zoološki vrt, odnosno nema rješenje o odobrenju za rad niti je upisan u Upisnik zooloških vrtova, što znači da se bavio neregistriranom djelatnošću. Zabranjeno mu je daljnje izlaganje životinja, a dio njih određen je za prebacivanje u zagrebački Zoološki vrt.

Brojni aktivisti udruga za zaštitu životinja godinama su upozoravali nadležne da životinje u nastambama u Zatonu Obrovačkom žive u katastrofalnim uvjetima. Broj nojeva, magaraca, ptica, majmuna i drugih životinja stalno se povećavao pa je inspekcijski nadzor utvrdio da, osim što Anić nema odobrenje za rad, životinje nemaju ni adekvatne uvjete za život.

Kod vlasnika nisu pronađeni nikakvi dokumenti o životinjama koje nisu bile propisno zbrinute te je na kraju zabranjeno njihovo daljnje izlaganje ljudima.

Obrovac, 270614.
Hobi Zoo iza restorana Anita u vlasnistvu Mile i Marije Anic. Zoo se nalazi na staroj cesti za Zagreb kojom otkada je otvorena autocesta prolazi sve manji broj ljudi, a otvaranje ZOO-a uz to sto vlasnici obozavaju zivotinje bio je i nacin da se privuku ljudi. 
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
majmun u neregistriranom zoološkom vrtu u Zatonu Obrovačkom

Obrovac, 270614.
Hobi Zoo iza restorana Anita u vlasnistvu Mile i Marije Anic. Zoo se nalazi na staroj cesti za Zagreb kojom otkada je otvorena autocesta prolazi sve manji broj ljudi, a otvaranje ZOO-a uz to sto vlasnici obozavaju zivotinje bio je i nacin da se privuku ljudi. 
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
nojevi u neregistriranom zoološkom vrtu u Zatonu Obrovačkom

Anić kaže kako je majmune vratio Zoološkom vrtu u Zagrebu, ali ostale životinje zadržao je na svome imanju, koje ne smatra zoološkim vrtom.

- To ja držim samo za sebe, meni je to OPG. Oni su te majmune tražili i to je predano u zagrebački Zoološki vrt. Ove druge životinje ostavio sam za sebe, ne kao zoološki vrt, već za sebe. Poslije nisam imao problema, to ću ja ionako morati riješiti s vremenom, tko će, ne mogu ja to... Ja sam to htio zbog djece, da malo vide životinjice, da imaju gdje izići, ali evo, vidiš... Ne daju ti da žive, ništa. To je meni na kraju postao teret - požalio se Milan Anić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

- Imam ponija, magarce, kozice, pauna i tako to. Ja to držim za sebe, ja sam ljubimac tih životinja, ja to volim i držim ih i brinem se o njima... Žalio sam se na rješenje koje sam dobio. Zahtijevali su od mene da moram imati nekakve uvjete za majmune, ja sam im rekao 'pa dajte mi postavite uvjete, što ja to trebam napraviti'.

- Deset godina nikome nije smetalo, sad vam smeta! Pobunile su se udruge za zaštitu životinja i sve je tu krenulo. Majmune su na kraju dali u Slavonski Brod nekom privatniku, po nalogu Ministarstva poljoprivrede. A za ostale životinje... Mislim si što napraviti... Sve je to domaće, vidjet ću što ću s njima. Da nekome smeta da ti maltretiraš te životinje ili im nešto radiš, shvatio bih, a ti ih držiš u najboljem redu... Ja sam vodio više računa o njima, nego o sebi. Ma sve je to mafija! - zaključio je Milan Anić Minja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:22