DRŽAVNI INSPEKTOR HEROJ

'U zasjedi čekam krivolovce i lovim ih na djelu. Naplatio sam čak milijun kuna kazni'

 Boris Kovačev/CROPIX

Nemaju pojma. Oslobodili su se, kreću u masakr, a nisu ni svjesni da ih on gleda.

Dojava je došla večer prije, negdje oko 22 sata. Nazvao ga je stari znanac, koji nikad nije pogriješio.

Od ponoći bdije nad tim strnjakom i u bori se protiv umora. Zora je dolazila polako, a unatoč tome što je sav mokar od rose, on leži i čeka.

Željko Vuković, viši inspektor zaštite okoliša, strpljivo čeka krivolovce, koji se pojavljuju sa svitanjem i lavežom pasa.

Dobro su raspoloženi, električne vabilice su radile cijelu noć i prepelice su prekrile polje na kojem je prije nekoliko tjedana pokošen kukuruz.

Puštaju pse, pune svoje sačme i kreću u češljanje terena. Psi se razlete poljem, dignu prepelicu u zrak, i pucnjevi iz sačmi počinju odjekivati šumom.

- Ruke u vis, oružje na pod! Lezi! Ne mrdaj! Inspekcija - urla i u pratnji trojice specijalaca koji su naoružani strojnicama kreće u potjeru.

Talijanski časnik

Vuković, inspektor specijalist Ministarstva okoliša i zaštite prirode, tog je jutra, baš kao i mnoga prije, ulovio više od deset talijanskih i hrvatskih krivolovaca.

Talijanima je odrezao novčane kazne, a protiv Hrvata je podnio prekršajne prijave. Njih će kazniti sudac.

Slične kazne napisao je i prošlog tjedna trojici Talijana i Hrvatu zbog nedopuštenog lova. Među Talijanima je bio i visoki časnik talijanske vojke. Bio je posramljen.

Vuković već deset godina radi kao inspektor zaštite okoliša, bavi se nadzorom zaštićenih područja i aktivnostima prema zaštićenim vrstama - od trgovine i uzgoja, do trampe, korištenja i držanja.

Nagrađen u Rimu

U tih deset godina napravio je više od 40 zasjeda. Ulovio je mnoge krivolovce: hrvatske dužnosnike, liječnike, gradonačelnike iz Italije, visoke časnike talijanske vojske.

Zbog svoga predanog rada u lovu na krivolovce u Rimu je nagrađen priznajem talijanske službe koja se bavi suzbijanjem krivolova.

Svake godine samo zahvaljujući njegovim zasjedama i dojavama, u državni proračun slije se oko 100 tisuća kuna kazni koje plate krivolovci. Dakle, oko milijun kuna, otkako je on inspektor.

Zahvaljujući njemu, ali i carini i policiji, zaplijenjeno je na desetke tisuća ubijenih ptica i drugih životinja predviđenih za šverc, čija se vrijednost procjenjuje na najmanje desetak milijuna kuna.

- Dojava dođe večer prije. Nekad od policije, nekad od lovca koji je čuo da se organizira krivolov ili nekoga od prijatelja životinja. Kad primim dojavu, pozovem policiju i krećemo u zasjedu - priča Vuković. Prvo pregledaju teren i otkriju nedopuštena sredstva poput elektrovabilica. Zatim se sklone u neki grm, šikaru ili visoku travu i čekaju.

- Strpljivost je najvažnija. Nekad nije lako zbog zime ili komaraca. No, za uspjeh je potrebno nešto i otrpjeti. Gušt je uhvatiti talijanskog kardiokirurga koji je bio osobni liječnik Henryja Kissingera i zaplijenite mu pušku vrijednu 25.000 eura - kaže.

Lovio je i hrvatske visokopozicionirane dužnosnike, no njihova imena ne želi otkriti.

- Pazite, prije nekoliko godina u Mikleušu, u krivolovu ulovim neke gradske vijećnike i lokalne face. I priđe mi jedan, inače policajac u pričuvi, zagrli me i kaže: “Jel ti znaš tko je u lovu? Poznati liječnik iz Virovitice, zatim jedan čija je žena savjetnica Jadranke Kosor. Mogao bi imati problema”. Kada je vidio da imena koja je izrecitirao meni ništa ne predstavljaju, nazvao je glavnog tajnika Ministarstva kulture. Tražio je da me sankcionira i povuče s terena. No, tajnik je od svega odustao kad je čuo da sam ja na terenu - priča mi Vuković.

Ne boji se sačme

U sat vremena koliko smo razgovarali, inspektora je pozdravilo barem 30-ak ljudi iz Đakova. Dojma smo da ga pozna baš svatko. I tu je zapravo tajna njegova uspjeha.

Otkriva kako u krivolovu najviše uživaju Talijani koji u hrvatska lovišta dolaze isključivo na poziv raznih agencija za lovni turizam. Talijani često budu uhvaćeni jer im domaćini objasne kako se danju ne smije loviti na elektrovabilice, a da je noću to dopušteno. Najčešće love prepelice, prije svega zbog njihove velike vrijednosti u talijanskim restoranima. Cijene porcije takvih delicija kreću se između 200 i 300 eura.

- Oni pucaju na sve što se digne. Potamanili bi sve da mogu. Nekad meci frcaju iznad nas, pa zato i nosimo pancirke. No, nije me strah. Ne možeš od sačme umrijeti - kaže mirno.

Još uvijek se sjeća zaplijene 1700 ptica iz 2002. na Bajakovu. I u tom slučaju bili su upleteni Talijani. Jedan ga je molio da mu ostavi dio ptica jer uživa u njihovom mesu. - Rekao mi je da će platiti njihovu vrijednost i kaznu - prisjeća se Vuković. No, Talijan je otišao kući s kaznom i, naravno, bez ptica.





Viceprvak u borilačkim sportovima

Još u vrijeme bivše države, vojsku je služio u Nišu, u sklopu jugoslavenskih specijalaca. Za vrijeme Domovinskog rata bio je u antiterorističkoj jedinici koju su obučavale ekipe iz Legije stranaca i njemačke antiterorističke jedinice.

Do 2001. godine radio je u MUP-u, a onda je iz hobija počeo trenirati grappling, borilački sport sličan brazilskom jiu-jitsu.

Bio je i viceprvak u tom sportu, nastavljajući karijeru iz mladosti, kada je bio prvak Hrvatske u karateu.

Ljubav prema pticama dobio je od oca koji se bavio uzgojem ukrasnih golubova i s kojima je osvajao brojne nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:26