BESPRAVNA GRADNJA

U ZAŠTIĆENOJ UVALI NA BRAČU SAGRADIO BETONSKO ČUDOVIŠTE Bivši dopredsjednik HNS-a Željko Širić završio na sudu

Zagreb, 091211.Gajeva ulica, USKOK.Privodjenje bivseg sudca i dopredsjednika HNS-a Zeljka Sirica i predsjednika sudacke komisije Stjepana Djedovica u zgradu USKOK-a. Na slici: Zeljko Siric.Foto: Ranko Suvar / Cropix
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Kad mu završi postupak na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje mu se sudi zbog uzimanja mita od 30 tisuća eura za osiguravanje “poštenog suđenja” NK Hajduku, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željko Širić naći će se i na optuženičkoj klupi na splitskom Općinskom sudu i to zbog bespravne gradnje u zaštićenom obalnom pojasu u uvali Spacamiža u Milni na otoku Braču. Za to je djelo predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, javlja Slobodna Dalmacija.

Naime, protiv Širića je ODO Split 28. siječnja ove godine podiglo optužnicu, a sudac Mile Rebić izdao je kazneni nalog prema kojem je Širić osuđen na predloženu sankciju od osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. No, s tim kaznenim nalogom nije se složio optuženi “Širkan” te je preko svog odvjetnika podnio prigovor navodeći da kazneni nalog nije zakonski osnovan jer u optužnici ne postoji dovoljno osnova za njegovo izdavanje.

Ali, optužno vijeće Općinskog suda u Splitu odlučilo je da je optužnica osnovana te se sad očekuje zakazivanje rasprave. Prema optužnici ODO-a, Širića se tereti da je kao investitor od sredine 2008. godine do svibnja 2010. godine bespravno sagradio kuću u uvali Spacamiža kod Milne na Braču.

Znajući da u zaštićenom obalnom pojasu, koji je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i prirodni krajobraz, nije dopuštena gradnja, Širić, pak, nije štedio materijala. Podigao je kuću od 100-tinjak kvadrata, pomoćnu prizemnu građevinu od 20-ak kvadrata, pomoćnu građevinu, odnosno suteren, od 70-ak kvadrata, armirano-betonsko stubište sa pripadajućim zidovima i armirano-betonski potporni zid. Sve je to Širić, prema optužnici, nazidao bespravno, pa ga se tereti za kazneno djelo bespravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:45