STABILNI USPRKOS 'LEX PERKOVIĆU'

UBOJSTVO STARO 30 GODINA IPAK NE PRIJETI KOALICIJI Zbog mira u kući HNS podržava Milanovića

U HNS-u smatraju da nema smisla trošiti se na ‘ubojstva prije 30 godina’

Hrvatska narodna stranka podržat će premijera Zorana Milanovića i njegovu inicijativu za ukidanje vremenskog ograničenja na primjenu europskog uhidbenog naloga.

U HNS-u nisu pretjerano sretni zbog sadašnjeg razvoja događaja, ali, kako kažu, zbog “mira u kući” (odnosno: vladajućoj koaliciji) spremni su stati uz SDP.

Ustav nije na redu

- Dobit će našu potporu, iako smatramo da je besmisleno trošiti vrijeme i energiju na nekakva ubojstva otprije 30 godina - komentirao je dužnosnik HNS-a u razgovoru za Jutarnji list. Usput je potvrdio da se Vesna Pusić sastala s Milanovićem i razgovarala o tom pitanju, kao i da su uspjeli približiti stavove.

Nakon zadnje sjednice Vlade, Vesna Pusić je ustvrdila da Vlada radi na prijedlogu zakonskih promjena. - Radimo na usavršavanju i dotjerivanju tog prijedloga. Kad on bude definitivan, vidjet ćemo kakve će biti reakcije - izjavila je predsjednica HNS-a.

Ali kada je u pitanju inicijativa SDP-a za promjenu Ustava, u HNS-u izbjegavaju konkretan odgovor. U srpnju su decidirano odbacili mogućnost potpore, a sada tek kratko odgovaraju da “ta tema još nije na dnevnom redu”.

Ukidanje ograničenja

Kao što je poznato, predložene zakonske izmjene kojima se ukida vremensko ograničenje na primjenu europskog uhidbenog naloga Ministarstvo pravosuđa uputilo je na očitovanje drugim tijelima državne uprave i Vlada bi to mogla imati već na svojoj idućoj sjednici. U tom slučaju, izmjena bi na snagu stupila 15. srpnja iduće godine, a Ministarstvo pravosuđa će nacrt izmjena početkom sljedećeg tjedna kao informaciju poslati u Bruxelles.

HDZ: Izlaz je u poštovanju potpisanoga

Kada je riječ o HDZ-u, Tomislav Karamarko je nekoliko puta odbacio mogućnost podrške prijedlogu Vlade. Identičan odgovor dobili smo od Davora Stiera, zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu.

- Postoji samo jedan izlaz - prihvatiti obaveze koje smo preuzeli prilikom pregovora s Europskom unijom. Ovako štitimo osobu koja je nekada sudjelovala u državnom terorizmu - smatra Davor Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:33