PRAVOSUDNA TRAKAVICA

UBOJSTVO STJEPANA ĐUREKOVIĆA Varaždinski sud primio zahtjev iz EU da Mustača izruči Njemačkoj

 Ranko Šuvar / CROPIX

VARAŽDIN - Županijski sud u Varaždinu u utorak je zaprimio spis o izvršenju europskog uhidbenog naloga koji je Njemačka raspisala protiv bivšeg šefa Službe državne sigurnosti SFRJ Zdravka Mustača zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Uložena žalba

Podsjetimo, Vrhovni sud delegirao je taj predmet sa suda u Velikoj Gorici sudu u Varaždinu. Županijski sud u Velikoj Gorici u siječnju je odbio izručenje Mustača smatrajući da za to nisu ispunjeni uvjeti, jer je nastupila zastara. Državno odvjetništvo nije se ni žalilo na tu odluku, ali je žalbu uložila Đurekovićeva udovica Gisela Đureković.

Iako je sud prvog stupnja njezinu žalbu odbacio kao nedopuštenu, Vrhovni sud je nedavno donio drugačiju odluku. Ne samo da je zauzet stav da je žalba oštećene dopuštena, nego su prihvaćeni i njezini argumenti da zastara, kada bi i nastupila u ovom predmetu, ne bi predstavljala prepreku za Mustačevo izručenje Njemačkoj.

Kako je Vrhovni sud predmet vratio na ponovno odlučivanje pred izmijenjeno vijeće, a sud u Velikoj Gorici više nije imao dovoljan broj kaznenih sudaca, predmet je delegiran Županijskom sudu u Varaždinu.

Preko e-spisa

Kako je jučer izvijestio glasnogovornik tog suda Igor Pavlic, nasumičnom dodjelom preko e-spisa predmet je dodijeljen u rad sucu Zdravku Pintariću, inače predsjedniku Kaznenog odjela varaždinskog Županijskog suda. Datum sjednice vijeća još nije određen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:55