POKRETANJE ODRŽIVOG RASTA

'UBRZAJTE REFORME KAKO BI PROFITIRALI OD ULASKA U EU!' EBRD predstavio novu strategiju za Hrvatsku

 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) usvojila je novu strategiju za Hrvatsku u kojoj određuje prioritete za razdoblje od 2013. do 2016. godine, prvenstveno ističući obnovu održivog gospodarskog rasta, doznaje se u utorak iz službenog priopćenja.

U priopćenju se također ističe da članstvo RH u Europskoj uniji znači "važnu prekretnicu" za zemlju jer će se nagraditi dugodišnji napori oko provođenja sveobuhvatnih reformi.

"EBRD je uoči pridruženja EU 1. srpnja usvojio novu strategiju za Hrvatsku koja određuje prioritete banke u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Hrvatska se pridružuje Uniji dobro pripremljena, članstvo u EU znači važnu prekretnicu za zemlju jer će se nagraditi dugodišnji napori oko provođenja sveobuhvatnih reformi", stoji u priopćenju EBRD-a.

U njemu se ističe važnost nastavka razborite gospodarske politike te ubrzana primjena reformi kako bi Hrvatska u potpunosti iskoristila prednosti pridruženja. EBRD je spreman pomoći Hrvatskoj u tim naporima, a svoje aktivnosti će usredotočiti na ponovno pokretanje održivog gospodarskog rasta u okviru Zajedničkog akcijskog plana IFI u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Što se korporativnog sektora tiče, EBRD će usmjeriti pažnju na financijku pomoć malom i srednjem poduzetništvu, lokalnim tvrtkama i stranim ulagačima.

Glede EU-a, EBRD će u cilju iskorištavanja prednosti članstva Hrvatske u Uniji svoje napore usmjeriti na odabrana područja na kojima se mogu kombinirati sredstva europskih strukturnih fondova i EBRD-a. Naposljetku, banka će s vlastima raditi na ubrzanju reformi tvrtki u javnom vlasništvu, tj. na infastrukturi tvrtki kako bi se ojačali absorpcijski kapaciteti za europske fondove.

EBRD je do sada potpisao oko 150 projekata u Hrvatskoj u vrijednosti od 2,75 milijardi eura. Ulaganja se odnose na industriju, trgovinu, poljoprivredu, energetiku, financijski i infrastrukturni sektor. Samo ove godine EBRD planira u Hrvatskoj uložiti 230 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:39