UKIDANJE MJERE

Učenici jedva dočekali nastavu bez zaštitnih maski: ‘Napokon ću moći normalno disati‘

Nošenje maski više nije obavezno u razredima, no maske su i dalje obavezne na hodnicima škola, kao i u javnom prijevozu

Ilustrativna fotografija

 Josko Ponos/CROPIX

"Konačno vidim kako izgledaju moji nastavnici, napokon ću moći normalno disati, već sam zaboravio kako je to biti u razredu bez maske", neki su od komentara učenika za koje od ponedjeljka više ne vrijedi odluka o obaveznom nošenju maski tijekom nastave.

Odluka o obaveznom nošenju maski za učenike od petih razreda naviše donesena je u kolovozu 2020. Njezinim ukidanjem odahnuli su učenici i nastavnici. Nošenje maski više nije obavezno u razredima, propisao je HZJZ, no maske su i dalje obavezne na hodnicima škola, kao i u javnom prijevozu.

Podsjetimo, HZJZ je uoči početka prošle školske godine donio odluku o obaveznom nošenju maski za učenike od petog do osmog razreda, odnosno za učenike srednjih škola. Maski su bili pošteđeni učenici od prvog do četvrtog razreda, kao i njihovi učitelji.

Tadašnja je odluka od nošenja maski izuzela učenike škola u čijim je razredima bilo moguće osigurati međusobni razmak od metar i pol (osnovci), odnosno od dva metra (srednjoškolci). Maske su morali nositi učitelji stranih jezika u nižim razredima osnovnih škola, kao i djelatnici škola tijekom međusobne komunikacije.

Maske su bile propisane i pomoćnicima u nastavi, kao i svima na školskim hodnicima. Uvedeno je pravilo tzv. "mjehurića", odnosno nemiješanja učenika iz različitih razreda. Školski obrok učenici su dobivali u razredima umjesto u blagovaonicama.

U studenome 2021. pojačana je obveza nošenja maski na način da je ukinut kriterij vezan uz razmak između učenika u razredu. Od tad do danas maske su se praktički morale nositi bez iznimki.

Ukidanje nošenja maski u razredima dosad je najveće popuštanje epidemiologa, za što se zalagao obrazovni ministar Radovan Fuchs.

Zanimljivo je da unatoč tome što su samoizolacije učenika praktički ukinute nakon uvođenja mjere dobrovoljnog testiranja učenika, na HRT-u se i dalje emitira program "Škola na trećem". U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da će taj program trajati najvjerojatnije do Uskrsa te da je riječ o reprizama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:30