SJEDNICA VLADE

Učenici od 5. do 8. razreda kreću u školu, dopuštene sportske aktivnosti na otvorenom

‘Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza‘, poručio je premijer Plenković sa sjednice Vlade
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade otkrio da Hrvatska kreće u blago popuštanje epidemioloških mjera od 1. veljače.

Kao što se i najavljivalo, restrikcije će se popustiti u dva segmenta. Tako od 1. veljače u škole na nastavu mogu krenuti učenici viših razreda osnovnih škola, a omogućit će se i veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom.

- Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana. Padaju brojevi i novozaraženih i smrtnosti. Nakon rasprava sa cijelom Vladom i sa Stožerom, u poziciji smo da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u samo dva segmenta. Prvo bi se odnosilo na osnovne škole i mogućnost polaska viših razreda na nastavu. A druga bi se odnosila na veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom, rekao je u uvodnom govoru premijer Plenković.

image
Andrej Plenković
Damir Krajac/Cropix

Signal optimizma

Iako je ovime od 1. veljače otvorena mogućnost da učenici viših razreda osnovnih škola krenu na nastavu u škole, u Istri će u narednih 15 dana nastava i dalje biti online. Više pročitajte OVDJE.

- S obzirom na usporavanje distribucije cjepiva, vrijeme je za visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja, poručio je Plenković.

Premijer je dodao kako će se mjere revidirati sredinom veljače.

- Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza, zaključio je Plenković ovu temu.

Davor Božinović je govoreći o mjerama rekao da Hrvatska sad uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU.

- Govorimo o malim popuštanjima, ali ona su na dio populacije jako značajna. Odlučili smo se na povratak svih učenika osnovnih škola u klupe. Popuštanje mjera je oprezno jer svako popuštanje mjera nosi rizike. Drugi aspekt je mogućnost bavljenja sportom. Otvorila se mogućnost bavljenja sportom, trening i rekreacija, ali zasad samo na otvorenom. Smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport jer su mnoge od njih i školske dvorane. Zabrana se ne bi odnosila na bazene i neke beskontaktne sportove. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora poput svlačonica i tuševa, rekao je Božinović.

image
Andrej Plenković i Radovan Fuchs
Damir Krajac/Cropix

Idućih nekoliko tjedana cijepljenje smanjenog intenziteta

U Hrvatskoj će zbog nepredviđene sporije dinamike isporuke Pfizerovog cjepiva sljedećih nekoliko tjedana provedba cijepljenja biti smanjenog intenziteta, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

"Pfizerovo cjepivo narednih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će uzrokovati odgodu početka cijepljenja prvom dozom i odgodu primjene druge doze u odnosu na prvotno predviđeni razmak od 21 dana", kazao je.

U Hrvatskoj je od 27. prosinca prošle godine do 27.siječnja aplicirano 76.129 doza cjepiva, a drugom dozom je docijepljeno 17.635 osoba.

U zdravstvenom sustavu je aplicirano 36.305 doza, u domovima za starije i nemoćne 32.864, a na području Sisačko-moslavačke županije 6389 doza.

Dosad je prijavljeno 380 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i 10 na Modernino.

"I dalje bilježimo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, stagnira i broj novohospitaliziraih pacijenata, Bilježimo pozitivni trend jer jer broj otpušenih puno veći nego broj zaprimljenih pacijenata. No, u odnosu na broj aktivnih i dalje imamo veliki broj hospitaliziranih zbog teških kliničkih slika", rekao je Dulibić.

Plenković je komentirao i situaciju na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Što se tiče aktivnosti nakon potresa, želim zahvaliti potpredsjednicima Medvedu, Miloševiću i ministru Horvatu. Imali smo raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Što se tiče Siska,smatramo da je rješenje dobro s obzirom na razmjere šteta”, rekao je Plenković i zahvalio svima na angažmanu.

Prikupljeno više od 90 milijuna kuna

Potpredsjednik Tomo Medved izvijestio je o sanaciji nakon potresa: - Tijekom ovog tjedna postavili smo 278 smještajnih objekata, a sveukupno 928 konetjnera i mobilnih kućica. U najvećoj smo mjeri riješili prioritetne zahtjeve. Dosad je 939 smještajnih objekata priključeno na električnu energiju. U Državne stanove zbrinuta je 161 osoba. U tijeku su administrativne radnje za uklanjanje dijelova objekata pogođenih potresom.

Izdvojio bih mjere koje provodi Ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede. Zahvaljujem ministru Butkoviću jer se postavlja prva bazna stanica za pokrivanje signala na tom području što je vezano i uz obrazovni proces, prenosi N1.

image
Andrej Plenković
Damir Krajac/Cropix

Potpredsjednik Zdravko Marić izvijestio koliko je sredstava prikupljeno na računa Ministarstva financija za područje stradalo od potresa.

- 90 milijuna i 763 tisuća kuna je prikupljeno. Ovo je zadnje stanje, no brojka će se povećavati, rekao je Marić.

Kraj za 'anonimke' Prosvjetnoj inspekciji

Izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji Vlada predlaže obvezu identificiranja podnositelja podnesaka odnosno prijave Prosvjetnoj inspekciji kako bi se škole i njihove djelatnike, koji podliježu njezinom nadzoru, zaštitilo od zlouporabe tog instrumenta.

Izmjenama zakona jasnije se definira podnošenje prijava za djelovanje Prosvjetne inspekcije, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u četvrtak na sjednici Vlade obrazlažući izmjene koje su upućene u saborsku proceduru.

"Uvidom u ukupni broj prijava po kojima Prosvjetna inspekcija treba postupati, a i uz pritužbe i sugestije određenih djelatnika i korisnika u obrazovnom sustavu osnovnog i srednjeg školstva, utvrđeno je da je oko jedne četvrtine anonimnih prijava neutemeljeno. Dapače, taj se instrument dosta često zlorabio u smislu čak i negativnih međuljudskih odnosa u nekoj sredini. Zlonamjerno se pokretalo postupke, što je uvelike otežavalo samo djelovanje Prosvjetne inspekcije", rekao je Fuchs.

Izmjenama zakona stoga se jasnije definira način pokretanja postupka te će se morati jasno naznačiti tko podnosi samu prijavu, a definira se i obveza Prosvjetne inspekcije da po izvršenom postupanju u osnovnim crtama izvijesti onoga tko je prijavu podnio, dodao je.

Tako će prijava morati sadržavati podatke o prijavitelju, i to - ime i prezime, adresu stanovanja te podatke za kontakt, odnosno za pravnu osobu: naziv, sjedište i potpis ovlaštene osobe.

Prosvjetna inspekcija bit će, pak, dužna odgovoriti na prijavu te je o pokretanju postupka, odnosno o nepostojanju uvjeta za pokretanje postupka, ovlaštena osoba dužna podnositelja prijave obavijestiti u roku 30 dana od dana podnošenja prijave.

Podnositelj prijave ima pravo u roku od osam dana od dana primitka obavijesti izjaviti prigovor Ministarstvu ako primi obavijest da prema navodima u podnesku ne postoje uvjeti za pokretanje postupka ili ako obavijest ne primi u roku.

Izmjenama se jasnije utvrđuje i obveza čuvanja inspekcijske odnosno druge službene tajne i propisuje kako se u tom smislu postupa s dokumentacijom i podacima u vezi s inspekcijskom postupkom te precizira postupanje s podacima o podnositelju podneska.

Provodeći inspekcijski nadzor inspektor tako je dužan čuvati osobne i druge povjerljive podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna, a provodeći inspekcijski nadzor dužan je čuvati identitet podnositelja prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:37