VELIKA ŠKRTICA

Učenici ostali šokirani nakon izleta na Plitvice: ‘Pa mi smo djeca, kako možemo tako plaćati!?‘

Pitam se kakvo je to poslovanje kad maloljetni učenici, čitavi autobusi, ne mogu popiti sok i kupiti grickalice, ogorčen je naš čitatelj
 Robert Fajt/CROPIX

Grupa učenika koja je ovih dana u sklopu školskog izleta posjetila Plitvička jezera ostala je šokirana nakon što im je u dva ugostiteljska objekta u vlasništvu Parka pojašnjeno da ne mogu platiti gotovinom nego isključivo karticama, koje, naravno, nisu imali - jer su djeca.

To nam je dojavio jedan učitelj, zamolivši da ostane anoniman, a taj detalj s izleta pamti kao apsurdan.

Dislocirani objekti

"Radim kao učitelj i ovih sam dana bio u svojstvu nastavničke pratnje s učenicima na Plitvičkim jezerima. U ugostiteljskim objektima Plitvičkih jezera u kojima smo bili može se plaćati samo karticama, a ne gotovim novcem. Rekao sam na blagajni da je službeno sredstvo plaćanja gotov novac, euri, a ne kartice te kako tako nešto nije po zakonu. No zaludu, kavu sam morao platiti karticom.

Pitam se kakvo je to poslovanje kad maloljetni učenici, čitavi autobusi, ne mogu popiti sok i kupiti grickalice jer nemaju kartice. Meni je to izvan svake pameti i ekonomske logike", požalio nam se naš čitatelj.

Kako je naveo, gotovina im je bila odbijena u dva objekta - Bistro kupalište Plitvička jezera te Bistro Kozjačka Plitvička jezera, a ravnatelj parka Tomislav Kovačević potvrdio nam je kako tamo doista ne primaju gotovinu, kao ni u Bistrou Labudovac. "Tamo smo ukinuli gotovinu u vrijeme korone, kad je bila preporuka da se što je moguće više plaća karticama, a tako smo onda ostavili i za kasnije.

Plitvička jezera imaju ukupno 29 šankova i jedino na ta tri nije dozvoljeno plaćanje gotovinom, ponajviše zbog sigurnosnih razloga, jer je riječ o dislociranim objektima, u kojima nam je problem imati puno gotovine u kasi", rekao je Kovačević te dodao kako se zbog toga Upravi parka puno više žale konobari, koji teže dolaze do napojnice, nego gosti.

Poneki prigovor

"Imali smo tu i tamo prigovor i vjerujem da može biti nezgodno za učeničke ture. No, na ulazu u park to je jasno dano do znanja te smatramo da zaista ima dovoljno šankova na kojima je moguće platiti i karticom i gotovinom", kaže Kovačević.

Iako su u Hrvatskoj puno češće situacije gdje ugostitelji ne primaju kartice nego obrnuto, HNB se već ranije izjasnio kako propisima nije izrijekom definiran način plaćanja, a Zakon o zaštiti potrošača čak omogućuje ograničenje načina plaćanja, ovisno o posebnim okolnostima slučaja.

Broj dolazaka porastao 42%

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, općina Plitvička jezera bilježi jako dobre turističke rezultate - od početka godine ostvarila je rast broja noćenja od 29 te dolazaka od čak 42 posto u odnosu na godinu ranije, a uspješan je i dosadašnji dio lipnja. U njemu su, naime, ostvarili 26 posto više dolazaka te 20 posto veći broj noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 10:55