NOVE MJERE NA POMOLU

Učenici počeli uživo snimati satove na TikToku, ravnatelji žele zabranu mobitela na nastavi. Ministarstvo: ‘Vi odlučite‘

Već uvedene zabrane mobitela na nastavi u nekim školama opstruirali - roditelji

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja navode da svaka škola donosi svoj kućni red, u kojemu su propisana pravila i obveze ponašanja u školama, pa tako i za mobitele

 Srđan Vrančić/Cropix

Nastavnici upozoravaju na sve učestaliju pojavu učeničke zabave - prijenosa uživo iz učionica na kanalima poput TikToka. Jedan od zadnjih slučajeva zabilježen je proteklog tjedna u zagrebačkoj srednjoj školi, kada su učenice iz zadnjih klupa uživo prenosile sat na kojem profesorica ispituje. Live prijenos uočio je prosvjetar druge škole te im je uputio dobronamjernu dojavu, i to putem Facebook stranica popularne nastavničke grupe. Tako ispada da su se nastavnici uhvatili u koštac s problemom mobitela i to putem društvenih mreža, očito i sami prateći TikTok.

"Jeste li svjesni da je sve učestalija pojava live prijenosa iz učionice na TikToku? Upravo se prenosi sat iz Prve ekonomske, profesorica ispituje dok curke u zadnjoj klupi snimaju… Eto, ako ima kolega iz te škole, prijateljska dojava." Poruka objavljena na Facebooku stigla je do Prve ekonomske škole, koja će po potvrdi ravnatelja aktivirati pedagoške mjere, a razmišljaju i o revidiranju kućnog reda škole.

- Dok je ispitivala učenike, profesorica nije uočila da je djevojke snimaju i prenose ‘live‘. Kada je shvatila što se dogodilo, bila je iznenađena. Razgovarali smo s učenicama i njihovim roditeljima, slijede svakako pedagoške mjere. Ne vjerujem da će biti rigorozne, ipak su to djeca koja bi iz svega trebala izvući poruku - kaže ravnatelj Nenad Travar.

Borba s vjetrenjačama

Ravnatelji sve češće zagovaraju unificirano rješenje u smislu jednoobraznog modela zabrane mobitela u nastavi, a koji bi donijela prosvjetna vlast.

- Ovako je to borba s vjetrenjačama, a situacija u mnogim školama je prestrašna. Kada bi se mobiteli zabranili jačim dokumentom, zakonom, to bi bio kraj priče - smatra Travar. Naime, iako u svom kućnom redu imaju odredbu po kojoj se učenici ne smiju tijekom sata koristiti mobitelom, to nisu, po ravnateljevim riječima, "slova uklesana u kamen".

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja odluku o zabrani mobitela ipak prepuštaju školama.

- Svaka škola donosi svoj kućni red u kojemu su propisana pravila i obveze ponašanja u školi, kao i kazne za kršenje tih pravila. Svojim kućnim redom škole propisuju da je učenicima zabranjeno slikanje, snimanje i objavljivanje snimaka ili slika bez dozvole ravnatelja - kažu u MZO.

U školama koje su problem riješile tako da su zabranile mobitele na nastavi, pa ih učenici odlažu prije sata u kutije ili na odvojene stolove, potvrđuju kako su se prije primjene u praksi suočili s problemom roditeljskog otpora.

Bjelovarski slučaj

Srednja škola Bjelovar od prošle školske godine nalaže učenicima da mobitele odlažu na odvojeni stol, iako je prvotna ideja bila odlaganje u kutije. No, takvu je praksu bojkotirao roditelj učenika tako da je poslao upit Zavodu za javno zdravstvo je li higijenski da se mobiteli dodiruju. Odgovor iz Zavoda glasio je da nije, a kad je roditelj slavodobitno dostavio odgovor školi, odlučili su zaboraviti na kutije i mobitele skupljati na klupe.

Ravnatelj škole Dario Malogorski kaže da je procedura donošenja odluke o nekorištenju mobitela na nastavi trajala oko mjesec dana.

- Nije išlo preko noći, trebalo je odraditi dosta razgovora, sazvati sastanke vijeća učenika pa roditelja, na koncu i školskog odbora, da bi se promijenio statut škole - kaže Malogorski. Rezultat njihove priče jest da su učenici bez mobitela na nastavi ipak koncentriraniji, a nemaju ni mogućnost snimanja nastavnika tijekom sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:17