HZJZ OBJAVIO

Učenici s grloboljom i bolovima u trbuhu moraju na test, nova promjena i oko trajanja karantene

Zavod je donio popis simptoma koje učenici u dobi do 19 godina imaju, a da se uz njih moraju testirati na koronavirus
Ilustracija
 Josko Ponos/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke u kojima se, između ostalog, navodi da se trajanje karantene skraćuje s 14 na 10 dana.

Prema uputama, zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima ili skupinama koje ne podliježu karanteni moraju se testirati PCR testom odmah nakon bliskog kontakta s oboljelom osobom, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, bez obzira na cjepni status i preboljenje.

Jedna promjena odnosi se i na učenike. HZJZ je pravda većim udjelom novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina.

“Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na covid-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja covid-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti”, stoji u uputama

Kompletan dokument HZJZ-a pronađite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 06:46