PROČELNIK LOVRIĆ

Učenici u Zagrebu neće ostati bez produženog, ali jedan detalj organizacije nije dobro razrađen

Postavlja se pitanje kako će nastavnik raditi dva posla odjednom, Ministarstvo će morati naći neka dodatna rješenja, rekao je
Ivica Lovrić
 Ranko Suvar/Cropix

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić za RTL Danas govorio je o detaljima povratka u školske klupe, a s novinarkom je razgovarao u školi u Markuševcu koja je stradala u potresu.

- Zagrebački učenici i učenice neće ostati bez produženog boravka. Njih 14.500 polazi produženi boravak i mi ćemo za jedan broj povećati skupine, negdje za 23 u odnosu na prošlu godinu, a u nekim školama koje imaju prostorne uvjete sukladno uputama HZJZ-a osigurat ćemo fizičku distancu onih učenika koji dolaze iz mješovitih razreda. Tražit ćemo za to dozvole pisano, a danas smo već i usmeno kontaktirali Ministarstvo i vjerujemo da ćemo to riješiti na taj način, kazao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba.

Potvrdio je da za sve učenike i nastavnike stižu maske i dezinficijensi.

- Pored svega onoga što moramo osigurati - medicinske maske, viziri, kute ... sve ono što je potrebno i propisano, mi ćemo u školama koje rade u dvije smjene organizirati nastavni sat u trajanju od 40 minuta kako bismo dobili 60 minuta razmaka između dvije smjene da bismo mogli temeljito dezinficirati prostore i pratit ćemo i dalje upute HZJZ-a i prilagođavati se onome što budu tražili.

- Kada su u pitanju materijal i higijenske potrepštine - ništa neće nedostajati. Išli smo i s tom mjerom da svaki učenik i svaki zaposlenik od petog pa do kraja srednje škole dobije i maske - čekat će ih 7. rujna na njihovim klupama. Pred nama je da budemo optimistični i nadamo se da će sve biti u redu, zaključio je Lovrić.

Što se tiče kombinirane nastave, kazao je da zagrebački ravnatelji u ovom trenutku ne biraju tu mogućnost.

- To je jedan detalj koji zasad nije dobro razrađen. Postavlja se pitanje kako će nastavnik raditi dva posla odjednom pa ako do toga dođe mislim da će Ministarstvo morati naći neka dodatna rješenja.

U Zagrebu je u potresu oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata, a Lovrić tvrdi da će škole biti spremne za nastavu:

- Nalazimo se sad u školi u epicentru potresa u Markuševcu. Vidimo da je spremna za nastavu, bit će i gotovo sve ostale sukladno planu, a iz onih 13 škola i učeničkog doma koji su znatno oštećeni i radovi nisu gotovi pa se neće moći biti u njima, učenici će ići na 28 različitih lokacija u one škole koje su dosad radile u jednoj smjeni. Primijenit ćemo isti model, kao što sam rekao, za škole koje rade u dvije smjene'.

U školama, upozoravaju ravnatelji i ravnateljice, nedostaju spremačice, kuhari i domari, a Lovrić tvrdi da i oni iz Ureda na to upozoravaju već godinama.

- Ministarstvo u protekle četiri godine nije odobravalo zapošljavanje tehničkog osoblja. Kada bi domar otišao u mirovinu, škola nije mogla dobiti suglasnost da zaposli novog. Danas poslijepodne sam razgovarao s ministrom Radovanom Fuchsom i najave su da će se to vrlo brzo promijeniti, a mi ćemo upozoravati na to dok se ne promijeni, poručio je Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:13