ŠKOLA 21. STOLJEĆA

Učenicima na Silbi fiziku predavao putem video prijenosa iz Zadra

Nakon višemjesečnih priprema konačno je proradio videokonferencijski link između Zadra i područne škole na Silbi. Dvije sedmašice na otoku do kojeg se trajektom putuje nekoliko sati pratile su nastavu sa sata fizike
 Andrija Lučić/CROPIX

ZADAR - Nakon višemjesečnih priprema konačno je proradio videokonferencijski link između OŠ Zadarski otoci na Bilom brigu i područne škole na Silbi.

Iako je bilo više probi, jutros su po prvi puta službeno dvije sedmašice sa Silbe pratile nastavu sa sata fizike koju su u novo izgrađenoj školi na Bilom brigu slušali njihovi vršnjaci. Profesor fizike Tomislav Ivković predavao je lekciju „Rad sile“ te ponavljao naučeno gradivo i sa 20-ak učenika u razredu i sa dvije učenice na otoku do kojeg se trajektom putuje nekoliko sati.

- Oprema stoji u jednoj učionici jer ima masivni uređaj koji se ne može prenašati. Nastavu će video vezom pratiti učenice na Silbi, ali i 23 učenika na Olibu te jedan na Premudi - kazao je ravnatelj OŠ Zadarski otoci Branko Matulina te se još jednom u ime škole i Grada zahvalio tvrtki CRONet koja je donirala video opremu i uređaje za slušanje nastave na daljinu.

Joso Nekić, pročelnik Odjela za školstvo u Gradu Zadru, koji je osnivač svih osnovnih škola na svom području, također je sa suradnicima pratio prvu nastavu na relaciji Zadar - Silba.

- S nižim razredima, u kojima predaje jedna učiteljica razredne nastave, nije problem. Međutim, u višim razredima trebaju stručni predavači za biologiju, kemiju, fiziku ii ostale predmete i sada će djeca na udaljenim otocima imati kvalitetnu nastavu iz tih predmeta. Ovakva nastava ima i sociološku komponentu jer će mali otočani povremeno dolaziti i na zajedničku nastavu u Zadar, a zbog baratanja sofisticiranom tehnologijom dobiti će i jedno dodatno obrazovanje iz informatike - kazao je Nekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:25