ZADNJI DAN ŠKOLE

Učenik (14) popio litru votke i završio u Klaićevoj bolnici, u vrlo je ozbiljnom stanju

Radi se o zaista teškom, akutnom stanju opijenosti, rekla je Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo
 Ilustracija/Craig Stennett/Alamy/Alamy/Profimedia

Posljednji je dan škole. Stotine maloljetnika na Jarunu, Bundeku i u brojnim zagrebačkim parkovima slave, ali nažalost, mnogi na pogrešan način - alkoholom. Jedan je 14-godišnjak u vrlo ozbiljnom stanju završio u Klaićevoj bolnici nakon što je popio litru votke, a nakon toga, još je dvoje mladih odvezeno u Kliniku za dječje bolesti, javlja Radio Sljeme, a prenosi HRT. Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo apelira na roditelje da dođu po djecu.

Prije dva dana Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojemu je 90% maloljetnika probalo alkohol. Danas se ta brojka, nažalost, potvrđuje u praksi. Opisujući situaciju na terenu i kako se ponašaju mladi u svome slavlju, Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo za Radio Sljeme kaže:

- Napravili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo štetnu zlouporabu alkohola u mladoj populaciji, radi se o maloljetnicima u dobi od 14, 15 i 16 godina, a vjerujemo da među njima, nažalost, ima i mlađih - rekla je dodavši kako su u koordiniranoj akciji s Gradskim društvom Crvenog križa i Hitnom medicinom Grada Zagreba, komunalnim redarstvom, spasilačkom službom pa čak i Državnim inspektoratom.

- Međutim, ne možemo pokriti sve dijelove Grada jer se slavlja održavaju u različitim parkovima na cijelom području Grada Zagreba. Nažalost, prema informacijama koje dolaze do nas, ima puno zlouporabe alkohola na tim proslavama. Već smo imali nekoliko slučajeva intoksikacije, od toga jednu vrlo tešku intoksikaciju maloljetnika od 14 godina koji je upućen u bolnicu. Nadamo se da će biti dobro, ali radi se o zaista teškom, akutnom stanju opijenosti. Molim roditelje sve djece koji znaju da su im djeca na zabavama, da krenu prema svojoj djeci, da ih preuzmu i odvedu njihovim kućama - apelirala je.

U Gradu ne znaju ni za kakav program, mladi su sami organizirali okupljanja. Trenutno ih je najviše na Jarunu i Bundeku, piše HRT.

- Mi apsolutno nikakve veze nemamo s njihovim organiziranjem, a naše službe tamo će biti sve do 8 sati. Molimo da ne dolazi do situacija u kojima moramo tražiti podatke o roditeljima i zvati ih da dolaze po svoju djecu koja su u teškom stanju. Molimo ih da se sami pobrinu gdje su im djeca, provjere je li sve u redu - rekla je Portolan Pajić za Radio Sljeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 23:53