BRZA REAKCIJA

Učenik iz Splita u samoizolaciji nakon što se djed zarazio, cijeli razred ostao je kod kuće

Ravnateljica je rekla kako nema potrebe za samoizolacijom ostale djece iz razreda, kao ni iz škole same
 Ante Cizmic/Cropix

Priče se Splitom šire brže od virusa. Pravo smo medicinsko čudo. No istina je ponekad drugačija, kao i ovoga puta – OŠ Marjan nije izvorom COVID-19 zaraze. Ali je dokaz kako se brzom reakcijom i poštenim, otvorenim razgovorom može spriječiti zlo.

U utorak je majka djeteta koji pohađa četvrti razred OŠ Marjan – poslije velikog odmora došla po svoje dijete u školu, a prije toga se najavila ravnateljici Zdenki Barović.

- Gospođa mi je rekla kako postoji sumnja da je njen otac zaražen koronom, djetetov djed, i da ga upravo vode na testiranje, pa je zamolila da obavijestim sve nastavnike i roditelje djece iz razreda o situaciji – kazuje nam ravnateljica.

U međuvremenu se pokazalo kako je djed uistinu pozitivan na koronavirus, kojeg je, najvjerojatnije, pokupio prilikom kratkog boravka van granica Lijepe naše, piše Slobodna Dalmacija.

Ravnateljica je odmah stupila u kontakt s epidemiološkom službom, koji su joj kazali kako će dijete biti stavljeno u izolaciju, sa članovima svoje obitelji, ali kako za istim nema potrebe za ostalu djecu iz razreda, kao ni iz škole same. Po principu nema izolacije "kontakata kontakata".

- Mi smo prilikom povratka u školu, po završetku krize, ionako fizički odvojili sve razrede, tako smo podijelili i smjene. Jedan razred dolazi u školu u 8, drugi deset minuta poslije... Isto tako su razredi odvojeni po krilima zgrade, odmor im nije u isto vrijeme – kazuje nam ravnateljica Barović.

Profesori koje predaju u svim razredima, poput vjeroučitelja i recimo profesora stranog jezika nisu bili u kontaktu s djetetom čiji je djed pozitivan na bolest. Roditelji djece iz četvrtog razreda su odlučili do idućeg utorka ostaviti svoje malene kod kuće, u dogovoru s profesorima i ravnateljicom sve se i dalje pozorno prati, s nadom kako situacija neće eskalirati.

Razgovarali smo i s roditeljima djece iz istog razreda, koji nam redom kažu kako ih je iskrenost zadivila, kao i organiziranost i način na koji su obaviješteni o svemu.

Kako doznajemo, dijete čiji je djed bolestan – nema nikakvih simptoma bolesti i pod strogim je nadzorom epidemiologa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:05