HUMANOST NA DJELU

UČENJE SE IPAK ISPLATI Dvoje odlikaša nagrađeno putom u SAD

Zaklada Hrvatska za djecu s Hrvatskom maticom iseljenika poslat će dvoje učenika na putovanje iz snova
Fran Bukulin i Dražena Kelava
 Tomislav Krišto / CROPIX

Zaklada Hrvatska za djecu, nakon brojnih akcija kojima pomaže obiteljima lošeg imovinskog stanja, odlučila je napraviti još nešto prekrasno, i to za dvoje srednjoškolaca.

Pokrenuli su akciju “I ja putujem”, u sklopu koje dvoje učenika putuje na dva tjedna u SAD. Odabrali su dvoje odlikaša: Dražena Kelava je iz Pule, a Fran Bukulin iz Vinkovaca. Njih su dvoje izabrani među stotinu djece koje Zaklada i inače stipendira, i to nakon motivacijskog pisma koje su poslali. U njemu su trebali napisati zbog čega misle da bi baš oni trebali krenuti na ovaj put.

Hrana i znamenitosti

- To sam pismo sastavila u dahu, onako kako mi je u trenutku nadahnuća došlo. U glavi mi je samo bila misao da će dvoje učenika otići u Ameriku i, iskreno, uopće mi nije bilo bitno hoću li to biti ja. Ovo je divna gesta i voljela bih jednog dana i ja nešto ovako napraviti za nekoga - kaže Dražena koja želi upisati Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu. Ona je s mažoretkinjama, čija je članica, putovala diljem Europe pa su njezini roditelji navikli da putuje.

Premda Dražena i Fran putuju sami, cijelo će vrijeme biti zajedno i netko će se brinuti za njih.

Veliko je ovo iznenađenje bilo i za Frana, koji bi želio studirati na Medicinskom fakultetu i jednoga dana biti estetski kirurg. Na prijavu za odlazak u SAD nagovorila ga je majka koja je vjerovala da će njezin sin biti odabran. Baš zbog njezine potpore odlučio je poslati motivacijsko pismo, iako nije očekivao da će njega odabrati.

- Još uvijek nisam nervozan zbog putovanja jer sam cijelo vrijeme razmišljao o maturi. No, sigurno ću koji dan prije odlaska osjetiti uzbuđenje. Morat ću se početi pakirati sedam dana prije nego što krenemo jer imam golem strah da ću nešto zaboraviti. Bit će mi to prvi put da putujem na drugi kontinent, da sam na prekooceanskom letu i siguran sam da će boravak u SAD-u biti nevjerojatan doživljaj - kaže Fran.

U SAD-u oboje najviše zanimaju kulturne znamenitosti i hrana. Planiraju obići sve što mogu i isprobati svu hranu koja se nudi jer su oduševljeni činjenicom da putuju u zemlju u kojoj su razne kulture toliko isprepletene i utjecale su jedna na drugu.

- Spoj svih kultura i njihovi pogledi na svijet, to je fascinantno. Osim toga, mislimo da će nas najviše šokirati velik broj ljudi. Mi smo iz malih gradova i cijela naša zemlja je zapravo jako mala tako da će biti uzbudljivo vidjeti sve te ljude na jednom mjestu, kao i sve te zgrade, institucije, parkove... Svijet koji je posve drugačiji od našeg i mi ćemo ga tek otkriti - kažu Dražena i Fran.

Još uvijek, zapravo, ne znaju u koji grad putuju. Poznato je samo da će krenuti tijekom ljeta i da će vjerojatno biti smješteni u istoj obitelji. Sve troškove, od avionske karte do džeparca, platit će Zaklada. Oni se zapravo samo trebaju upustiti u avanturu. To im je nagrada koju su itekako zaslužili, smatraju u Zakladi.

Samostalni i nesebični

- U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika odlučili smo nagraditi najbolje od učenika koje inače stipendiramo. Odluči smo otići korak dalje i za ovo putovanje smo odabrali one koji su pokazali veliku želju da putuju, a iz njihovih pisama i intervjua iščitali smo i njihove zaista divne životne ambicije. Oboje su pokazali nesebičnost, ali i da na neki način žele ostaviti trag, a to je posebno lijepo.

Razgovarali smo i s njihovim roditeljima jer nam je bilo važno da se uvjerimo kako se radi o mladima koji su samostalni i koji će se dobro uklopiti u obitelj u koju dolaze - kaže ravnateljica Zaklade, Renata Gubić, i dodaje kako su ovom akcijom odlučili pokazati da se učenje isplati.

Akciju su pokrenuli zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika. Zamjenik ravnatelja Matice, Ivan Tepeš, rekao je da su rado prihvatili inicijativu Zaklade za ovako lijep i koristan projekt. Mladi iz naše zemlje na taj će način upoznati našu iseljeničku zajednicu, ističe.

- Trenutačno dogovaramo posljednje detalje vezane za obitelj kod koje će Dražena i Fran biti. Važno nam je da je ta obitelj istaknuta i aktivna u iseljeničkoj zajednici - zaključio je Tepeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:31