ISTJEČE MANDAT

Učinjen prvi korak u izboru novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Odbor u četvrtak treba utvrditi sadržaj javnog poziva i obrasca za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva

Povjerenstvo za odlucivanje o sukubu interesa (ilustracija)
Na fotografiji: Tatijana Vucetic, Natasa Novakovic, Davorin Ivanjek.

 

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Hrvatski sabor, odnosno njegov Odbor za izbor i imenovanja, u četvrtak će napraviti prvi korak u izboru novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, članovima sadašnjeg mandat istječe u veljači, odnosno u ožujku iduće godine.

Naime, Nataša Novaković za predsjednicu toga tijela izabrana je početkom ožujka 2018., dva tjedna nakon što je Hrvatski sabor za članove Povjerenstva izabrao Tatijanu Vučetić i Davorina Ivanjeka te Tončicu Božić i Aleksandru Jozić-Ileković.

Sabor je i Novaković birao u veljači, no tada ni ona ni tadašnja predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković nisu dobile potrebnih 76 glasova. Orešković je nakon toga povukla kandidaturu, a Sabor ponovio glasovanje o jedinoj preostaloj kandidatkinji, Novaković koja je dobila 78 glasova.

Oporba je prije glasovanja najavila da u njemu neće sudjelovati, a HDZ je optužila da nije želio Orešković, jer je Povjerenstvo u njezinom mandatu donosilo odluke koje se toj stranci nisu sviđale.

Odbor u četvrtak treba utvrditi sadržaj javnog poziva i obrasca za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva koji se biraju na pet godina i na svoje dužnosti mogu biti izabranu najviše dva puta.

Da šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog Povjerenstva pokrene postupak za izbor novoga, Odbor je ‘ovlastio‘ Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Studij prava i dva mandata

Javni poziv za izbor najvjerojatnije će biti objavljen na jesen.

U tom pozivu bit će ‘prepisane‘ odredbe iz zakona po kojima u Povjerenstvo može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završila je studij prava, ima najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknute rezultate u radu.

Uvjet je i da ta osoba nije osuđivana za kaznena djela i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti te nije član političke stranke, a niti je to bila posljednjih pet godina do dana kandidiranja, niti je u tom razdoblju kao nezavisni kandidat obnašala dužnost u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj razini, kao ni u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Činjenica da se predsjednik i članovi Povjerenstva biraju najviše dva puta te da moraju biti pravnici isključuje dio sadašnjeg sastava iz kombinacija za neko buduće, konkretno Ivanjek i Vučetić birani su u dva navrata, a Božić je psihologinja.

Novaković je pak prošle godine izjavljivala da se ne vidi u novom sastavu i kako misli da je pet godina bilo dosta. Hoće li ostati pri tome vidjet će se na jesen kada se raspiše javni poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 16:38