HARA VIROZA

UČIONICE I VRTIĆKE SOBE POLUPRAZNE, ČEKAONICE KOD LIJEČNIKA PREPUNE 'Zbog promjene vremena tek očekujemo drastično povećanje broja pacijenata'

 
Ilustracija
 Jakov Prkić / Hanza Media / CROPIX

Učionice i vrtićke sobe poluprazne, a čekaonice liječnika obiteljske medicine i pedijatara prepune. Otprilike takva je slika diljem Hrvatske već danima, dok zemljom očito hara viroza praćena visokim temperaturama.

Potvrđuje to i pisanje Glasa Slavonije koji javlja da liječnici i medicinske sestre u Osijeku gotovo svakodnevno rade prekovremeno, ali da rijetko koji pacijent u čekaonici provede manje od par sati.

- Sve su ordinacije obiteljske medicine pod velikim pritiskom pacijenata, pa tako i moja. Puno je viroza s visokim temperaturama koje se zadržavaju i po tjedan dana. Također bilježimo velik broj upala pluća. Najčešće su bolesni oni koji borave u kolektivima, među njima je i dosta školske djece od koje doznajemo kako su im razredi u školama prepolovljeni, kaže za Glas Slavonije dr. med. Nataša Stanišić, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Osijek.

Stanišić savjetuje pacijentima obilnu hidraciju, uzimanje vitamina i čajeva te mirovanje.

- Odlazak liječniku preporučujem samo onima koji imaju visoku tjelesnu temperaturu, višu od 38 stupnjeva dulje od tri dana, popraćenu nekim burnim simptomom kao što je jaka glavobolja ili grlobolja, jak kašalj sa zamućenim iskašljajem ili loše opće stanje. Oni koji mogu kontrolirati temperaturu i nemaju jake druge simptome, bolje neka ostaju kod kuće i odmaraju se, kaže dr. Stanišić.

Nažalost, zbog promjene vremenskih prilika se drastično povećanje broja bolesnika tek očekuje.

Pedijatrica Doma zdravlja Osijek, dr. Maja Štimac, ističe kako je među mališanima trenutno prevladavajuća bolest gripa zbog koje je i njezina pedijatrijska ordinacija danima puna.

- Djeca nam dolaze s visokim temperaturama, glavoboljama, bolovima u tijelu i općenito lošeg općeg stanja te smo u velikom broju slučajeva potvrdili gripu. Riječ je o djeci koja borave u kolektivima, vrtićima i školama. Kako doznajemo od pacijenata, pojedini su razredi i vrtićke skupine ispražnjeni do te mjere da je zdrave djece tek četvero ili petero, kaže dr. Štimac za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:49