VRIJEDAN POSAO

UČITELJI DOBILI VIŠE OD 26.000 LAPTOPA ZA RAD Ukupno su koštali 100 milijuna kn, najveći dio financijskog kolača pripao bivšoj tvrtki ministra obrane

 CROPIX

Krajem prošle godine u 1200 osnovnih i srednjih škola Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET isporučila je 26.350 prijenosnih računala za učitelje i nastavnike, čija je ukupna vrijednost gotovo stotinu milijuna kuna, točnije 98,590.203 kune (s PDV-om).

Računala su namijenjena učiteljima i nastavnicima koji su ove školske godine frontalno ušli u kurikularnu reformu “Škola za život”, dakle oni koji predaju u prvim i petim razredima osnovnih škola, učitelji kemije, fizike i biologije u sedmim razredima osnovne škole te svi nastavnici prvih razreda srednjih škola.

Novac je osiguran iz europskih fondova u sklopu prvog dijela II. faze programa “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće”, a naručitelj računala je CARNET.

Otvoreni postupak

- Isporuka prijenosnih računala, u sklopu programa e-Škole, odvija se u dvije faze na temelju podataka koje su ravnatelji škola unijeli u anketu tijekom prosinca 2018. i siječnja 2019. godine pa će tako prijenosna računala za ostale učitelje, nastavnike, stručne suradnike te ravnatelje biti isporučena kasnije tijekom provođenja programa - najavili su iz CARNET-a.

Ono što je zanimljivo jest to da je najveći dio financijskog “kolača” u ovoj nabavi pripao tvrtki KING ICT d.o.o., članici M San Grupacije, bivšoj tvrtki aktualnog ministra obrane te potpredsjednika Vlade RH Damira Krističevića. Točnije, kako su potvrdili iz CARNET-a, računala su osigurana putem otvorenog postupka javne nabave od 8. travnja prošle godine, a odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuđača donesena je 14. lipnja.

- Dobavljači su odabrani putem javne nabave, prema unaprijed definiranim kriterijima ekonomski najpovoljnije ponude te traženih tehničkih specifikacija. Javna nabava je bila podijeljena u dvije grupe, odnosno dvije regije za isporuku - navode iz CARNET-a.

Obrazloženje

Za prvu grupu stigle su tri ponude, i to tvrtki Comping d.o.o., MMM AGRAMSERVIS d.o.o. te KING ICT d.o.o., sve iz Zagreba. U drugoj grupi ponude su poslali također MMM AGRAMSERVIS te Zajednica gospodarskih subjekata COMBIS d.o.o. i KING ICT d.o.o.. Kao najbolji ponuđači odabrani su: u prvoj grupi KING ICT, koji je za nabavu ukupno 14.516 računala (model prijenosnog računala HP ProBook 455 G6R konfiguracija 3448) dobio 54,252.642,75 kuna (s PDV-om). U drugoj grupi izbor je pao na Zajednicu gospodarskih subjekata COMBIS i KING ICT, kojima je za nabavu 11.834 računala (model Lenovo V330-15IKB) pripalo ukupno 44,337.560,25 kuna (s PDV-om), pri čemu se ne navodi pojedinačni iznos zarade svakog od tih subjekata.

U obrazloženju odluke stoji kako je u obje grupe ponuđač MMM AGRAMSERVIS odbijen jer njegova ponuda nije bila u skladu s Dokumentacijom o nabavi, sukladno članku 3. stavku 1. točki 12. Zakona o javnoj nabavi, te je ocijenjena kao nepravilna ponuda. U odluci smo pronašli nešto konkretnije objašnjenje, odnosno kao razlog odbijanja MMM AGRAMSERVISA navodi se da “ponuđene specifikacije predmeta nabave ne zadovoljavaju tražene tehničke specifikacije”. Konkretno, to se odnosi na priključke, pa se tako navodi da je “naručitelj... popisao da traženi predmet nabave mora zadovoljavati uvjet ‘minimalno 1 x HDMI priključak’. Ponuditelj MMM AGRAMSERVIS d.o.o. svojom ponudom je ponudio 1 x mini HDMI”.

Specifikacije

“S obzirom na to da mini HDMI priključak ne pruža istu funkcionalnost kao HDMI priključak, zaključujemo da ponuđeni proizvod ne zadovoljava tražene minimalne tehničke karakteristike”, navodi se kao razlog odbijenice MMM AGRAMSERVISU za obje grupe. Comping d.o.o. otpao je, pak, jer je u prvoj grupi KING ICT, kako se može iščitati iz odluke, dao ekonomski najpovoljniju ponudu. Naime, ukupna vrijednost računala u prvoj grupi od strane naručitelja procijenjena je na iznos od 43,548.000 kuna (bez PDV-a). KING ICT dao je ponudu nešto nižu od tog iznosa (43,402.114,20 kuna bez PDV-a), ali i iznosa koji je ponudio Comping (43,533.484 kuna bez PDV-a).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:52